Βγήκαμε στην urban γειτονιά του Μεταξουργείου

Μια πολυσυλλεκτική γειτονιά, που απαρτίζεται από μισελενάτα εστιατόρια δίπλα σε φτηνά ρακομελάδικα, παραδοσιακούς καφενέδες κι εξειδικευμένα cocktail bars παρέα με καθαρόαιμα ποτάδικα.

Βγήκαμε στην urban γειτονιά του Μεταξουργείου

Είναι ορισμένες περιοχές που τις ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά και στο μυαλό σου τριγυρνά η σκέψη: «Θα μπορούσα να μένω εδώ, εκτός από το να πίνω τα ποτά μου». Ακριβώς αυτό μου συμβαίνει με το Μεταξουργείο. Μια γειτονιά που αποπνέει απροσποίητη οικειότητα και ταυτόχρονα ανθρωπιά στην καρδιά της Αθήνας. Σίγουρα δεν είναι μια αγγελικά πλασμένη περιοχή που κατακλύζεται από ροζ συννεφάκια, αλλά αυτό είναι που της προσδίδει αυθεντικότητα και γοητεία. Βολτάροντας στα στενά της, θα νιώσεις τα vibes μιας άλλης ανήσυχης –πιο underground– Αθήνας, που απαρτίζεται από ετερόκλητα στοιχεία και δημιουργικές αντιφάσεις.

Το Μεταξουργείο είναι ένα urban χωνευτήρι, όπου τα παλιά σπίτια με τις εσωτερικές αυλές μπερδεύονται με τις μαρκίζες των θεάτρων, τα νέον φώτα των studio, τα κινέζικα εστιατόρια και πρωτοκλασάτα εστιατόρια... Πέρα από τη γοητευτική πολυσπερμική ταυτότητά της, η περιοχή αλλάζει κι εξελίσσεται στο πεδίο του nightlife τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας μια πλήρη αθηναϊκή πιάτσα με επιλογές για όλα τα γούστα.

Βγήκαμε στην urban γειτονιά του Μεταξουργείου - εικόνα 1

Πιάσε από νωρίς στασίδι στο downtown

Εκεί όπου παλιά βρισκόταν ένα σύμπλεγμα παλιών κατοικιών, πριν από ένα χρόνο οι αδερφές Γεωργαλή, όχι μόνο σουλούπωσαν το χώρο, αλλά έφτιαξαν το πανέμορφο all day bar «Saorsa». Ο ποιοτικός καφές της ελληνικής εταιρείας Kudu δίνει καθημερινά το «παρών», αλλά η μοναδική ποικιλία Habit με τα αρώματα μαύρης σοκολάτας είναι ο αναμφίβολος πρωταγωνιστής. Ψαγμένες ετικέτες κρασιού σερβίρονται είτε σε ποτήρι είτε σε κοκτέιλ, όπως το Nelson, ένα λευκό κρασί με άρωμα από λουκούμι τριαντάφυλλο!

Υποχρεωτική στάση στην Πλατεία Αυδή ο «Μπλε Παπαγάλος», που εδώ κι έξι χρόνια έχει γίνει σταθερή αξία στην περιοχή. Θα το διακρίνεις αμέσως από το empire στιλ, τα εξωτικά φυτά –που έχουν γίνει ζούγκλα πλέον– και τα πολύχρωμα τραπεζάκια. Στον «Παπαγάλο» μπορείς να πιεις χαλαρά τον καφέ σου, πρωί και απόγευμα, ή να χορέψεις swing και να πιεις κάποιο από τα βραβευμένα κοκτέιλ του (Athinorama Bar Awards 2018) το βραδάκι.

Βγήκαμε στην urban γειτονιά του Μεταξουργείου - εικόνα 2

Τα ωραία της Κεραμεικού

Η Κεραμεικού είναι αναμφίβολα μια αρτηρία για το Μεταξουργείο. Διαπερνά τον πυρήνα του, με τα μαγαζιά της να δίνουν χρώμα και ζωή στο τσιμεντένιο γκρίζο. Όπως τo «Korova», που πήρε το όνομά του από το μπαρ όπου άραζαν ο Άλεξ και οι φίλοι του στην εμβληματική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Το κουρδιστό πορτοκάλι». Στον κατάλογο δεν θα βρείτε παραισθησιογόνο γάλα Moloko Plus όπως στο φιλμ, αλλά εξαιρετικής ποιότητας ρακή και τσίπουρο, που μπορείς να τα συνοδεύσεις με μεζέδες από διαλεχτά προϊόντα μικρών παραγωγών. Δοκιμάστε –και θα με θυμηθείτε– το ρωσικό πελμένι ή αλλιώς το ραβιόλι των Ρώσων, γεμιστό ζυμαρικό με τρεις διαφορετικούς κιμάδες, καυτερή σάλτσα και sour cream.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το «Καμπεθόν», που έχει μία από τις ωραιότερες αυλές στην Αθήνα. Από τη στιγμή που άνοιξε το 2013, το ιδιότυπο ρακάδικο-μπαρ ταίριαξε απόλυτα στη γειτονιά κι έχει γίνει στέκι για ένα ετερόκλητο κοινό που έχει λατρέψει τις ωραίες μουσικές, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και την προσεγμένη κουζίνα του.

Βγήκαμε στην urban γειτονιά του Μεταξουργείου - εικόνα 3

Όρθιος μέχρι το πρωί

Ένας από τους στάνταρ λόγους για να πας στο Μεταξουργείο είναι τα αφτεράδικά του, όπως ο... αείμνηστος «Άνθρωπος» στη Γιατράκου, που αν κι έκλεισε πριν από μερικά χρόνια παραμένει στην καρδιά μας. Την παράδοση συνεχίζει το «Άσυλο», που ανοίγει μετά τα μεσάνυχτα προσφέροντας μία από τις πιο cult after εμπειρίες της πόλης.

Το «Κεραμείον» είναι από τα πρώτα μπαράκια που άνοιξαν στην περιοχή το 2011 και σχεδόν αμέσως έγινε ξενυχτάδικο. Έχει ένα μοναδικό χώρο από πέτρα και ξύλο και φημίζεται για την εξαιρετική jazz/funk μουσική και τα live του. Τέλος, το «Rever» έκλεισε δύο χρόνια λειτουργίας, κρατώντας σταθερό τον χαρακτήρα του underground ποτάδικου που τραβάει μέχρι το πρωί. Εκεί θα τα ακούσεις όλα: από hip hop και ηλεκτρονική μέχρι μαύρες μουσικές και rockabilly.


Περισσότερες πληροφορίες

Άσυλο

Αχιλλέως 38, Μεταξουργείο
  • Clubs

Μπλε Παπαγάλος

Λεωνίδου 31, Μεταξουργείο
  • Bars

Cabezon

Κεραμεικού 110, Κεραμεικός
  • Bars

Saorsa

Γιατράκου 2, Μεταξουργείο
  • Bars

Korova

Κεραμεικού 93-95, Μεταξουργείο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Ένα café-επιτομή της γαλλικής φινέτσας στο κέντρο της Αθήνας

Η καθημερινότητα μετά το γραφείο -αλλά όχι μόνον αυτή- μπορεί να είναι άκρως απολαυστική με συναντήσεις όπου η γαλλική φινέτσα συναντά την αθηναϊκή κομψότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
08/04/2026

HoReCa Empowered 2026: Εκεί όπου η εκπαίδευση γίνεται πραγματική εμπειρία

Μια ημέρα μέσα σε πραγματικές συνθήκες HoReCa αρκεί για να καταλάβεις τη διαφορά: το HoReCa Empowered Masterclasses 2026 μετατρέπει τη γνώση σε βίωμα και την εμπειρία σε επαγγελματική προοπτική.

Το Περιστέρι έχει ένα νέο all day μπαρ-σουξέ

Ένα all-day meeting point στα Δυτικά για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα early drink ακριβώς μετά το γραφείο, με όλα του τα παρελκόμενα αλλά και να δώσουν το κάτι παραπάνω σε κάθε συνθήκη της ημέρας.

Γοργόνα: Ένα νέο καφενείο έρχεται στο Παγκράτι

Μία πολύ δυνατή ομάδα υπογράφει το επερχόμενο σποτ της δημοφιλούς γειτονιάς, που είναι σίγουρο πως θα απασχολήσει.

Ένας σκοτεινά κομψός Όφις μόλις τρύπωσε στην καρδιά του Παγκρατίου

Το ολοκαίνουριο μπαρ στην Σπύρου Μερκούρη έχει urban χαρακτήρα και εσάνς καταφυγίου για όποιον συχνάζει στο Παγκράτι.

Γιατί το 'Baba Au Rum' παραμένει ένα σπουδαίο μπαρ για την Αθήνα και τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, έσβησε 17 κεράκια στην τούρτα της ζωής του.