Ο «Συλλέκτης» του Soloup δραπετεύει στο Μουσείο Μπενάκη

Το τελευταίο graphic novel του βραβευμένου κομίστα ξεδιπλώνεται σε μια έκθεση, εστιάζοντας σε ένα αλλιώτικο παραμύθι για τις χωρισμένες οικογένειες.

Ο «Συλλέκτης» του Soloup δραπετεύει στο Μουσείο Μπενάκη

Κάθε πρωί, ο Διονύσης περιμένει έξω από το παλιό του σπίτι το παιδί, τη Φωτεινούλα, για να την πάει στο σχολείο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Η μητέρα όμως επιλέγει να μπαίνουν σε ένα ταξί και να το μεταφέρει η ίδια εκεί που πρέπει. Ο πατέρας, μην έχοντας άλλον τρόπο να αντιδράσει, περιορίζεται στο να καταγράφει τα νούμερα των ταξί. Μετατρέπεται έτσι, μέρα με την μέρα, σε έναν ιδιότυπο «συλλέκτη». Με οδηγό την τρυφερή ιστορία από το νέο graphic novel του κομίστα Soloup, «Ο Συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο», το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς γεμίζει με πρωτότυπο υλικό αλλά και εικαστικές προεκτάσεις που κεντρίζουν τον επισκέπτη.

Ο «Συλλέκτης» του Soloup δραπετεύει στο Μουσείο Μπενάκη - εικόνα 1

Στα πλαίσια του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου», η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Soloup: Ο Συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη από την Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας και των εκδόσεων Ίκαρος, μιλά για την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο. Storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς, αλλά και ζωγραφικοί καμβάδες, φιγούρες από χαρτοπολτό και πεταλούδες origami, ζωντανεύουν διαφορετικές πλευρές του βιβλίου.

Από τη μία, ο μονόλογος του πρωταγωνιστή και, από την άλλη, το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας σε μια νέα εκδοχή –σύμφωνα με το τελευταίο από τα έξι διηγήματα του graphic novel που ακολουθεί την παραλλαγή των αδερφών Γκριμ–, φτιάχνουν ένα παραμυθένιο αφήγημα για μικρούς και μεγάλους. Το υλικό συμπληρώνεται με δύο παράλληλες βιντεοπροβολές, την ταινία μικρού μήκους «Μαύρες Τρύπες» και τρέιλερ του graphic novel.

Ο «Συλλέκτης» του Soloup δραπετεύει στο Μουσείο Μπενάκη - εικόνα 2

Η έκθεση «Soloup: Ο Συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» αποτελεί μια ακόμα δράση που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής. Στην τοποθέτησή της η κα Δούρου αναφέρθηκε στη σχέση της Περιφέρειας Αττικής με τους ανθρώπους του πολιτισμού και το έργο τους, η οποία «αποδεικνύεται μέσα από τις δράσεις που έχουν υποστηριχτεί όπως η Μπιενάλε, το Athens Digital Art Festival, οι μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στο Πεδίο του Άρεως στα τέλη κάθε χρονιάς, το φεστιβάλ στο Αττικό Άλσος, η καθολικά προσβάσιμη τέχνη στο θέατρο και τον κινηματογράφο αλλά και η οικονομική στήριξη στην Πινακοθήκη, την Ταινιοθήκη, τη Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών από τα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και όχι μόνο».

Παράλληλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν την έκθεση τους επόμενους μήνες. Ανάμεσά τους βρίσκουμε την ενδιαφέρουσα ημερίδα «Τα Graphic novels: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των Κόμικς» στις 9/2 (10 π.μ.) με πλειάδα ομιλητών, καθώς και το εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Στα χνάρια της Κοκκινοσκουφίτσας: Ξαναγράφοντας το παραμύθι» στις 17/2 απευθυνόμενο σε παιδιά (από δέκα ετών και πάνω) και σε ενήλικες.

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.