Πόσο υπερηρωικό σινεμά αντέχουμε να δούμε ακόμα;

Εξετάζουμε τι είναι το «superhero fatigue» και γιατί το συγκεκριμένο είδος ταινιών μοιάζει να βρίσκεται σε δημιουργικό τέλμα.

The Flash Batman «The Flash»

Το 2008, χάρη στην εμπορική επιτυχία του "Iron Man", άνοιξε ένα καινούργιο επικερδέστατο κεφάλαιο στον χολιγουντιανό κινηματογράφο, το οποίο έκλεισε τον αρχικό κύκλο του έντεκα χρόνια αργότερα με το "Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη". Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office για τη δεύτερη, πλέον, πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών. Ασύλληπτα μεγέθη για ένα μπλοκμπάστερ που κατάφερε κάτι πρωτοφανές στην κινηματογραφική ιστορία: να βάλει την κατακλείδα σε μια επικών διαστάσεων αφήγηση που εκτυλίσσεται σε συνολικά 22 ταινίες, δηλαδή εκείνες που απαρτίζουν τις φάσεις 1 έως 3 του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (MCU), υπηρετώντας μάλιστα ένα κινηματογραφικό είδος που λίγα χρόνια πριν αντιμετωπιζόταν με σχετική καλλιτεχνική απαξία. Το υπερηρωικό σινεμά είχε αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας, εξαλείφοντας τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας ένα αντίπαλο δέος (DC) και διαμορφώνοντας το modus operandi ολόκληρης της βιομηχανίας.

Όμως, τώρα που η φάση 4 έχει ολοκληρωθεί και εισερχόμαστε στην 5η, ενώ η DC ετοιμάζει αντεπίθεση με το "Flash" και τον πλήρη ανασχεδιασμό της βασισμένη στα δημιουργικά μυαλά των Τζέιμς Γκαν και Πίτερ Σάφραν, αντί για ανυπομονησία κυριαρχεί η αίσθηση ενός τέλματος. Αμφότερες οι εταιρείες μπορεί να μη σημειώνουν άσχημες επιδόσεις στα ταμεία, οι ταινίες τους ωστόσο δίνουν την εντύπωση ότι ανακυκλώνουν τις ίδιες ιδέες, με τις λιγοστές καινοτομίες να μην εμφυσούν αρκετό ενθουσιασμό στο κοινό. Καθώς συνολικά ο κινηματογράφος περνά κρίση πρωτοτυπίας και τα μεγάλα στούντιο έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στα κόμιξ, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τι πάει στραβά στο υπερηρωικό σινεμά. Ιδίως επειδή, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται κάποια τάση ικανή να το διαδεχθεί ή τουλάχιστον να το ανταγωνιστεί.

Black_Adam
"Black Adam"

Κινηματογραφική ατολμία

Η 4η φάση του MCU ξεκίνησε με τρεις αυτόνομες ταινιες ("Black Widow", "Ο Shang-Chi και ο Θρύλος των Δέκα Δαχτυλιδιών", "Eternals"), οι οποίες στον πυρήνα τους πάσχουν από το ίδιο πρόβλημα. Αφενός αδυνατούν να ξεφύγουν από τα ελαττώματα της "Marvel-ικής" φόρμουλας (διογκωμένες σεκάνς δράσης, τακτικές σκηνές ανακεφαλαίωσης, υπέρογκη διάρκεια), αφετέρου αποτυγχάνουν να κατασκευάσουν μια φρέσκια όσο και αυθύπαρκτη υπερηρωική μυθολογία. Η μοναδική που επιχείρησε να πάρει μετρημένα ρίσκα ήταν η οσκαρική Κλόι Ζάο ("Eternals"), το αποτέλεσμα όμως ήταν μάλλον απογοητευτικό. Παρομοίως, τα στοιχεία του απολαυστικού στιλ του Σαμ Ράιμι εντοπίζονται με το σταγονόμετρο στο άνισο "Doctor Strange in the Multiverse of Madness". Τα σίκουελ "Thor: Love and Thunder", "Black Panther: Wakanda Forever" και "Φύλακες του Γαλαξία 3" ήταν τα μόνα που πρόσφεραν ορισμένες αξιομνημόνευτες στιγμές, χωρίς ωστόσο συνολικά να επιτρέπουν διθυράμβους.

Αρπακτικά Πτηνά και η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν
"Αρπακτικά Πτηνά και η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν"

Από την άλλη, η DC ρίζωνε για τα καλά στη μετριότητα ("Αρπακτικά Πτηνά και η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν", "Wonder Woman 1984"), έχοντας μονάχα το μεταμοντέρνα αθυρόστομο "Suicide Squad" του Γκαν ως φωτεινή εξαίρεση. Αποκορύφωμα της σύγχυσης που επικρατεί στο στούντιο αποτέλεσε το "Black Adam", μια super περιπέτεια… σάντουιτς, η οποία θέλησε να μας συστήσει έναν νέο ήρωα, να εκφέρει ένα διόλου διακριτικό κοινωνικό σχόλιο και να λειτουργήσει και ως spin-off του "Shazam!". Πονοκέφαλος…

ant-man kai wasp quantomania
"Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία"

Η μανιέρα του multiverse

Πολύτιμο συστατικό στην επιτυχία των "Εκδικητών" ήταν η ανάδειξη ενός πειστικού villain. Ο Thanos απηχούσε τη μοχθηρία ενός Σάουρον ή Βόλντεμορτ, ενός κακού, κοινώς, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα οικείος αλλά και σαφής ως προς τις διεκδικήσεις του. Η διάδοχη κατάσταση που σκαρφίστηκε η Marvel δεν αφορά ένα συγκεκριμένο… πρόσωπο του κακού, αλλά μια συνθήκη, το λεγόμενο multiverse. Δηλαδή έναν κόσμο παράλληλων συμπάντων όπως παρουσιάστηκε στο "Doctor Strange". Στα χαρτιά η ιδέα ακούγεται ιδανική. Χάρη στο multiverse, οι υπερήρωες μπορούν να συναναστραφούν περισσότερους super χαρακτήρες, να συγκλίνουν με τις ιστορίες τους και να απειληθούν από διαφορετικούς αντιπάλους. Στην πράξη, όμως, ξοδεύεται πολύτιμος χρόνος για την κατασκευή του multiverse, χρησιμοποιώντας άκυρες (ψευδο)επιστημοσύνες, η προσοχή μαζί με το ενδιαφέρον κατακερματίζονται, ενώ τα διακυβεύματα των ηρώων ρευστοποιούνται. Κάτι που αποδείχθηκε στο εκτροχιασμένο "Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία", ακόμα και στο εντυπωσιακό animation "Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν", το οποίο παρότι παραμένει θεαματικά ευρηματικό μέχρι τελείας, θυσιάζει τη μαγεία του ακριβώς επειδή υποχρεώνεται σε περιττές επεξηγήσεις της πλοκής. Πάντως, το multiverse φαίνεται να έχει έρθει για να μείνει, εάν κρίνουμε από το γεγονός ότι έφτασε να εμπνέει μέχρι και το οσκαρικό "Τα Πάντα Όλα".

Spider-Man Akrovatontas 11
"Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν"

Υπερηρωική λύση

Εν κατακλείδι, το ζητούμενο εδώ είναι πρωτίστως υπαρξιακό. Διότι χάρη στο υπερηρωικό σινεμά έχει προστατευθεί η λειτουργία των σκοτεινών αιθουσών τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το κινηματογραφικό περιεχόμενο έχει εγκλωβιστεί σε μια βολική επαναληψιμότητα. Αυτό το μεταίχμιο, είτε ονομαστεί "υπερηρωική κόπωση" είτε κάτι άλλο, δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν διεκδικηθεί το αυτονόητο: η δημιουργία των προϋποθέσεων για νέες, ρηξικέλευθες αφηγήσεις. Με κάπα ή χωρίς.

Περισσότερες πληροφορίες

The Flash

2
  • Περιπέτεια
  • 2023
  • Άντι Μουσιέτι

Ο Μπάρι Άλεν ανακαλύπτει ότι μπορεί, ως Flash, να γυρίζει πίσω στο χρόνο. Επιστρέφει λοιπόν στην παιδική του ηλικία, την ημέρα που δολοφονήθηκε η μητέρα του, αλλά πέφτει πάνω στον νεαρότερο εαυτό του και σε μια… εξωγήινη εισβολή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.