Black Panther: Wakanda Forever

2,5

Μεγαλύτερη σε όγκο, εικαστικά πιο θεαματική, αλλά και αδικαιολόγητη αφηγηματική φλυαρία, η επιστροφή στο βασίλειο της Γουακάντα ανακατεύει την αναίμακτη ψυχαγωγία με τις υποσχέσεις για ένα ακόμα πιο περιπετειώδες υπερηρωικό μέλλον.

black_panther_wakanda_forever2

Το τεράστιο πολιτισμικό κεφάλαιο που κατάφερε να ανοίξει το "Black Panther" (2018) βίωσε έντονους τριγμούς το 2020, όταν η πρόωρη απώλεια του εμβληματικού πρωταγωνιστή του Τσάντγουικ Μπόουζμαν έφερε στην επιφάνεια τις πολλαπλές όψεις της ευρείας επίδρασης που είχε η ερμηνεία του, ιδιαίτερα στην αφροαμερικανική κοινότητα. Έτσι, η συνέχεια της υπερηρωικής περιπέτειας φροντίζει από τη μία να διατηρήσει τη μνήμη του πρόωρα χαμένου σταρ και από την άλλη να εμπλουτίσει τις πολυσήμαντες διαφυλετικές αναφορές της.

Όλα ξεκινούν από τα επακόλουθα του θανάτου του βασιλιά Τ’Τσάλα, όταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Γουακάντα προσπαθούν, ταυτόχρονα, να διατηρηθούν στην εξουσία, να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα του βασιλείου, αλλά και να αντιμετωπίσουν έναν νέο εχθρό. Ο λόγος για τον Ναμόρ, ένα πανίσχυρο αμφίβιο ον που ηγείται του λαού των Ταλοκάν, ο οποίος, όπως και η Γουακάντα, έχει στη διάθεσή του το πολύτιμο μέταλλο βιμπράνιο που πασχίζει να αποκτήσει η Δύση. Μόνο που ο Ναμόρ δεν συμμερίζεται τις απόψεις των διαδόχων του Τ’Τσάλα για την προστασία του βιμπρανίου από τον υπόλοιπο κόσμο, οδηγώντας τις σχέσεις των δυο βασιλείων σε βίαιη ρήξη.

Μεγαλύτερο σε όγκο και θέαμα, ενσωματώνοντας ταιριαστά τον αναπόφευκτο–ελέω Μπόουζμαν– ελεγειακό τόνο, το σίκουελ κερδίζει τις εντυπώσεις όσο επικεντρώνεται στους Ταλοκάν. Οι ενότητες που απεικονίζουν αποθεωτικά την κουλτούρα τους, η οποία απηχεί εκείνη των νοτιοαμερικανών αυτοχθόνων, αποτελούν τις εικαστικά πιο πλούσιες στο σύμπαν της Marvel. Ένα ακόμα ατού του φιλμ είναι το πώς αφηγηματικά τοποθετείται σε πρώτο πλάνο η αναψηλάφηση των τραυμάτων που προκάλεσε ιστορικά η λευκή αποικιοκρατία, αλλά και η ανάγκη για συμμαχία μεταξύ των καταπιεσμένων απέναντι στη μοντέρνα αποικιοκρατία.

Πρόκειται για θεματικές σπάνιες σε χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ, οι οποίες μάλιστα οδηγούν τους ήρωες σε πειστικά υπαρξιακά διακυβεύματα. Όσο λοιπόν το σίκουελ ξεχωρίζει γι’ αυτές τις δημιουργικές προτάσεις του, άλλο τόσο καταφεύγει στην αδικαιολόγητα φλύαρη εφαρμογή της γνωστής χιλιο-δοκιμασμένης υπερηρωικής συνταγής, προσφέροντας τελικά αναίμακτα εκρηκτική ψυχαγωγία, η οποία όμως αποδυναμώνει το κινηματογραφικό σύνολο.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 161΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Black Panther: Wakanda Forever

2,5
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 161 '
  • Ράιαν Κούγκλερ

Μετά την απώλεια του Black Panther, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Γουακάντα προσπαθούν ταυτόχρονα να διατηρηθούν στην εξουσία, να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να αντιμετωπίσουν έναν νέο εχθρό που απειλεί την ύπαρξή της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.