Τα Πάντα Όλα

3

Ένας εξαιρετικά ευρηματικός συνδυασμός σεναριακών και σκηνοθετικών ιδεών που καταλήγουν σε ένα παραφορτωμένο, αλλά ξέφρενα ανατρεπτικό οικογενειακό δράμα (και υπερηρωική περιπέτεια, και ταινία πολεμικών τεχνών, και σατιρική φαντασία) με απογοητευτικά συντηρητική κατάληξη.

ta_pada_ola2 «Τα Πάντα Όλα»

Αποτελώντας το εμπορικότερο κινηματογραφικό trend του 21ου αιώνα, οι υπερήρωες έχουν εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη με τον πιο πιθανό και απίθανο τρόπο. Στο ετερόκλητο πάνθεόν τους έρχεται τώρα να προστεθεί η Έβελιν. Μια Κινεζοαμερικανίδα ιδιοκτήτρια ενός μαγαζιού με πλυντήρια, παντρεμένη, με γκέι κόρη στην εφηβεία και στη σκιά ενός δύστροπου πατέρα, γέννημα της φαντασίας των Ντάνιελς, δηλαδή των βιντεοκλιπάδων Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σέινερτ, οι οποίοι το 2016 είχαν υπογράψει την πρωτότυπη, αν και άνιση κωμωδία επιβίωσης "Swiss Army Man". Κατά μία έννοια, κωμωδία επιβίωσης είναι και το "Τα Πάντα Όλα", πολύ πιο ευφάνταστη και χαοτική όμως, μιας και αντανακλά με σινεφίλ ευστροφία όλη τη φρενίτιδα της σύγχρονης καθημερινότητας.


Σ’ αυτήν βρίσκεται δεμένη χειροπόδαρα η Έβελιν, η οποία από τη μία πρέπει να αντιμετωπίσει μεμιάς όλα τα οικογενειακά της προβλήματα και από την άλλη να φέρει σε πέρας τα λογιστικά του μαγαζιού, για το οποίο αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους. Η κρίσιμη συνάντηση με την έφορο Ντίντρι Μπομπίρντρα θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, μιας και με τον πιο απίθανο τρόπο θα διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα (ποια απ’ όλες;) είναι μια υπερηρωίδα που κρατά στα χέρια της την τύχη όχι μόνο αυτού του σύμπαντος, αλλά και μιας σειράς από άλλα παράλληλα, τα οποία απειλούνται από τη σατανική οντότητα του Τζόμπου Τουπάκι!


Αυτό που ακολουθεί είναι ό,τι περιγράφει ο τίτλος της ταινίας: τα πάντα όλα (σε ταχέως περιστρεφόμενο κάδο πλυντηρίου). Καθώς η Έβελιν προσπαθεί να καταλάβει τι της εξηγεί συνωμοτικά ο μεταμορφωμένος σε πράκτορα του καλού σύζυγός της, γιατί η ίδια πηγαινοέρχεται ανεξέλεγκτα σε εναλλακτικές ζωές που θα μπορούσε να έχει ζήσει και γιατί η Μπομπίρντρα τής επιτίθεται με υπερφυσικές δυνάμεις, υπερηρωική περιπέτεια, παλαβή κωμωδία και ταινία πολεμικών τεχνών συνδυάζονται σε ένα ξέφρενο, καταιγιστικών ανατροπών σινε-υβρίδιο, που δεν παύει να εκπλήσσει. Οργιαστική, η φαντασία των Ντάνιελς στήνει ένα κινηματογραφόφιλο πανηγύρι αναφορών (από το "Matrix" στην "Ερωτική Επιθυμία" κι από τον "Ρατατούη" στα μισά anime), το οποίο σατιρίζει ανελέητα όλη τη superhero μυθολογία, χωρίς να χάσει στιγμή τον σαρκαστικά αλληγορικό παραλληλισμό του με την απλή, κοινότοπη αστική καθημερινότητα (η εφορία ως η μήτρα του απόλυτου κακού, τα παράλληλα σύμπαντα ως ένα άλλο διαδίκτυο, το χάσμα των γενεών ως η ύστατη υπερηρωική δοκιμασία). Ωστόσο, το τελικό ξεκαθάρισμα, το οποίο έρχεται μερικές στροφές της πλοκής παρακάτω απ’ ό,τι χρειαζόταν, απογυμνώνει την απολαυστική αυτή φαντασία ως ένα κοινότοπο δράμα πάνω στη δεύτερη ευκαιρία σύσφιγξης των ιερών οικογενειακών δεσμών – απογοητευτικά απλοϊκός προορισμός για ένα τόσο απρόοπτο, συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 139΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Πάντα Όλα

Everything Everywhere All at Once
3
  • Φαντασίας
  • 2022
  • Διάρκεια: 139 '
  • Νταν Κουάν

Η Έβελιν, μια εξουθενωμένη Κινεζοαμερικανίδα, όχι μόνο δυσκολεύεται να συνεννοηθεί με την οικογένειά της, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους φόρους της. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν της δίνεται η απρόσμενη δυνατότητα να μεταπηδήσει σε άλλα… σύμπαντα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/04/2024

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.