Eternals

2

Η οσκαρική Κλόι Ζάο δεν καταφέρνει παρά ελάχιστα να δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα σε μια ακόμα «μαρβελική» περιπέτεια, που αναμασά την ίδια τετριμμένη συνταγή.

Eternals

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος μοχθηρός αντίπαλος, μετά τον ανυπέρβλητο Thanos, με τον οποίο θα τα έβαζαν οι υπερήρωες της Marvel, αν όχι κάποιος ισοδύναμος του Θεού; Εξάλλου, στον αληθινό κόσμο το στούντιο παίζει χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό. Επομένως, αυτή η διάθεση ήταν μάλλον αναπόφευκτο να διαπερνά το «Eternals», όπου κηρύσσεται η έναρξη ενός ακόμα ανένδοτου αγώνα του σούπερ καλού ενάντια στο σατανικά κακό. Εν προκειμένω, συστηνόμαστε στους Αιώνιους, οι οποίοι εκτός από αθάνατοι είναι και παντοδύναμοι. Αποτελούν δημιούργημα του Άρισεμ, ενός εξωγήινου όντος με κοσμογονικές δυνάμεις, ο οποίος έφτιαξε επίσης το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε. Οι Αιώνιοι βρίσκονται στη Γη εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς καθήκον τους είναι να προστατεύουν την ανθρωπότητα αποκλειστικά από την απειλή των ζωόμορφων Παράταιρων. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρις ότου ένας παγκόσμιος σεισμός αφυπνίσει τους Παράταιρους, φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος του αφανισμού και ο «πλάστης» Άρισεμ ξεφουρνίσει την πραγματική αποστολή των Αιώνιων.

Δικαιολογημένα, ίσως κάποιος αναρωτηθεί πού κολλάει με όλα αυτά η Κλόι Ζάο, η οσκαρική σκηνοθέτις της «Χώρας των Νομάδων», όπου με χαμηλότονο λυρισμό απεικονίζονται οι τραγικές πτυχές της σύγχρονης αμερικανικής εργατικής τάξης. Όποιοι και να ήταν οι λόγοι της επιλογής της, πέρα από την αδιαπραγμάτευτη αξία της δηλαδή, η παρουσία της πίσω από την κάμερα έθρεψε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Η Marvel, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της σε μια ξεχωριστή δημιουργό, πιθανώς θα επέτρεπε στο «Eternals» από τη μία να ξεφύγει από τα τετριμμένα και από την άλλη, να σκαρφιστεί η Ζάο από το μηδέν μια πρωτότυπη υπερηρωική μυθολογία.

Eternals - εικόνα 1

Στην πράξη, δόθηκε στη Ζάο απλώς το περιθώριο να κάνει περισσότερα γυρίσματα σε… πραγματικές τοποθεσίες και παράλληλα, να προσδώσει στο «Eternals» μια γήινη, προσιτή και νατουραλιστική αισθητική. Ακόμη μια θετική προσθήκη εντοπίζεται στην απομάκρυνση από τις απεικονίσεις του δυτικού κόσμου και τη στροφή προς την ανάδειξη πολιτισμών της Ανατολής και της Νοτίου Αμερικής. Την ίδια στιγμή, οι Αιώνιοι εμφανίζονται ως οι πιο εξανθρωπισμένοι από τους μέχρι σήμερα «μαρβελικούς» υπερήρωες, καθώς όλοι τους βιώνουν ηθικά διλήμματα και υπαρξιακά αδιέξοδα. Φυσικά, όλα αυτά με την επιφανειακή διαχείριση που «απαιτεί» ένα τέτοιο μπλοκμπάστερ.

Γι’ αυτό και οι ισχνές απόπειρες για καινοτομία εγκλωβίζονται στους κανόνες που η ίδια η Marvel έχει θέσει στον εαυτό της. Το «Eternals» εξελίσσεται ξεκούρδιστα, αδυνατώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην κατασκευή ενός νέου κόσμου, την εισαγωγή φρέσκων χαρακτήρων και την κατασκευή ενός πειστικά αγωνιώδους διακυβεύματος. Στο φινάλε απομένει μια άχρωμα μπερδεμένη περιπέτεια, η οποία οδηγείται οκνηρά σε μια πλήρως αναμενόμενη και αδιάφορη κατακλείδα.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 157΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Eternals

2
  • Περιπέτεια
  • 2021
  • Διάρκεια: 157 '
  • Κλόι Ζάο

Οι παντοδύναμοι Αιώνιοι καλούνται να προστατέψουν την ανθρωπότητα από τους εξωγήινους Παράταιρους, οι οποίοι επανεμφανίζονται μετά από έναν παγκόσμιο σεισμό, που όμως κρύβει ακόμα απειλητικότερα μυστικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Carousel Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς & ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/01/2023

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2/2

Επιστροφή στο γαλατικό χωριό, ένα ανατρεπτικό θρίλερ από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και ένα υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ψηφίστε την καλύτερη ταινία του 2022 και κερδίστε 131 σινεφίλ δώρα!

Αναδείξτε τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και διεκδικήστε συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα.

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.