Doctor Strange in the Multiverse of Madness

2

Ο Σαμ Ράιμι («Evil Dead», «Spider-man») αναλαμβάνει να σκοτεινιάσει διασκεδαστικά το Marvel Cinematic Universe. Έχει ιδέες, αλλά όχι μια ολοκληρωμένη σινε-πρόταση για να αντιπαλέψει τα κλισέ.

Doctor_Strange_in_the_multiverse_of_madness

Στο "Μύθο του Σούπερμαν", ένα από τα διασημότερα κείμενά του για την ποπ κουλτούρα (από το "Κήνσορες και θεράποντες"), ο Ουμπέρτο Έκο εξηγεί πως όλη η αφηγηματική γοητεία του απόλυτου υπερήρωα βασίζεται σε ένα απλούστατο όσο και ευφυέστατο διηγηματικό τρικ. Το φαινομενικά αδύνατο συνδυασμό μύθου, δηλαδή μιας χρονικά "ακίνητης", προδιαγεγραμμένης κατάληξης ιστορίας, και πλοκής, δηλαδή μιας ιστορίας εν εξελίξει, ανοιχτής σε κάθε πιθανότητα. Στις εικονογραφημένες περιπέτειες του Σούπερμαν, όμως, ο χρόνος είναι απλά ένα διαρκές παρόν, κάτι που υπόσχεται μεν ένα μέλλον (άρα ο ήρωας κινδυνεύει), το οποίο όμως δεν έρχεται ποτέ. Μετά από εκατοντάδες επεισόδια, ο Κλαρκ Κεντ και όλοι οι δικοί του βρίσκονται πάντα στο σημείο από το οποίο όλα ξεκίνησαν.


Το ίδιο ακριβώς αρχίζει να συμβαίνει μεθοδικά και στο Marvel Cinematic Universe, το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται με reboot και spin-off, αλλά αυτό δεν του αρκεί. Όσο τα υπερηρωικά μπλοκμπάστερ συνεχίζουν να σπάνε τα εισπρακτικά ρεκόρ, τόσο η ανάγκη για μια… επιτόπου εξέλιξη των ιστοριών τους είναι αναγκαία. Αφού αυτές δεν γίνεται λοιπόν να προχωρήσουν προς τα μπροστά, μπορούν να εξελιχθούν παράλληλα. Έτσι, μετά τον Άνθρωπο Αράχνη και ο κολλητός του Δόκτωρ Στρέιντζ ανακαλύπτει τώρα τα παράλληλα σύμπαντα, καθώς η Αμέρικα Τσάβες, μια κοπέλα η οποία μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στο Πολυσύμπαν, εισβάλλει στον κόσμο του Στίβεν Στρέιντζ καταδιωκόμενη από δαίμονες. Αναλαμβάνοντας να την προστατεύσει, εκείνος θα ζητήσει τη βοήθεια της Γουάντα Μαξίμοφ.


Ο Σαμ Ράιμι ("Evil Dead", "Spider-man") αναλαμβάνει να σκοτεινιάσει διασκεδαστικά το MCU, επιστρατεύοντας μετρημένες δόσεις αγωνίας και τρόμου. Έχει αρκετές ιδέες, οι οποίες ξεκινούν από εύστροφες σκηνές ανθολογίας (η μονομαχία με τις νότες), περνούν σε πολιτικές αναφορές (ποιος θα σώσει την Αμέρικα, μια κοπέλα που μιλάει… ισπανικά) και φτάνουν σε περίπλοκα για τη χάρτινη καταγωγή των ηρώων του ηθικά διλήμματα. Παρ’ όλα αυτά δεν διαθέτει μια ολοκληρωμένη σινε-πρόταση για να αντιπαλέψει τα κλισέ, τα οποία γεμάτα ψηφιακά εφέ κερδίζουν θορυβωδώς τις εντυπώσεις.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

2
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 126 '
  • Σαμ Ράιμι

Η Αμέρικα Τσάβες, μια κοπέλα η οποία μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στο Πολυσύμπαν, εισβάλλει στον κόσμο του Στίβεν Στρέιντζ καταδιωκόμενη από δαίμονες. Αναλαμβάνοντας να την προστατεύσει, εκείνος θα ζητήσει τη βοήθεια της Γουάντα Μαξίμοφ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Peter von Kant

Η ζωή του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και τα "Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ" συνδυάζονται μηχανικά σε ένα παιχνιδιάρικο όσο και αβαθές ψυχόδραμα δωματίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/02/2023

Τόρι και Λοκίτα

Πληγωμένος ουμανισμός, προβλέψιμος κοινωνικός ρεαλισμός, αυθεντική συγκίνηση: η πλέον οργισμένη ταινία των αδελφών Νταρντέν περιγράφει ωμά μια Ευρώπη παραδομένη στη διαφθορά και την απάθεια.

Θόδωρος Αγγελόπουλος - Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Καθένας και η Μουσική του

Δημιουργική αξιοποίηση μιας "αντιπαράθεσης" με πολλαπλό ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ιδωμένη μέσα από τα μάτια τόσο του τότε όσο και του τώρα.

Magic Mike: Ο Τελευταίος του Χορός

Απενοχοποιημένα φαν η επανένωση Σόντερμπεργκ-Τέιτουμ παραδίδεται στο περιτύλιγμα μιας απολαυστικής για τα μάτια ταινίας-καραμέλα.

Μπλε Φεγγάρι

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σαν Σεμπαστιάν για ένα ντοκιμαντερίστικα ειλικρινές και σκηνοθετημένο με ένταση, αλλά δραματικά "άψητο" κοινωνικό δράμα φεστιβαλικής κατανάλωσης της ρουμάνικης σχολής.

Ο Θίασος

Ο μύθος των Ατρειδών συναντά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία σε ένα εικονοκλαστικό, πρωτοποριακής αφήγησης και επικών διαστάσεων σινε-δοκίμιο πάνω στη σχέση βιωμένου και ιστορικού χρόνου. Η κορυφαία στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου.

1341 Καρέ Έρωτα και Πολέμου

Η βίαιη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής αποτυπώνεται ιστορικά και καλλιτεχνικά μέσα από τα μάτια ενός εμπνευσμένου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος καλείται διαρκώς να διαλέξει στρατόπεδο.