Οι 30 must-see ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες το καλοκαίρι

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλες τις ταινίες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν από πρώτη Ιουνίου στα σινεμά, ξεκινώντας με εκείνες που δεν πρέπει να χάσετε στη μεγάλη οθόνη.

Οι 30 must-see ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες το καλοκαίρι

Οι κινηματογράφοι μπορεί να βρίσκονται κλειστοί από τα μέσα του φθινοπώρου και η ημερομηνία της πρεμιέρας τους να αποτελεί ακόμα γρίφο, ωστόσο τα γραφεία διανομής προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη στιγμή που θα ανάψουν ξανά οι προβολείς. Με σχεδόν σίγουρη την επανάληψη του περσινού σεναρίου, το οποίο ήθελε να λειτουργούν αποκλειστικά τα θερινά σινεμά με περιορισμένη χωρητικότητα, χωρίς διάλειμμα και με ψηφιακό εισιτήριο, οι διανομείς δρομολογούν την αργοπορημένη έναρξη της θερινής σεζόν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Εμείς συγκεντρώσαμε από τα γραφεία όλες τις σχεδόν 200 ταινίες που πρόκειται εκτός απροόπτου να κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι, τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά μέσα από μια σειρά άρθρων, που το καθένα θα ασχολείται με κάθε είδος ξεχωριστά (μπλοκμπάστερ, περιπέτειες, κωμωδίες, επανεκδόσεις κ.ο.κ.). Αναφερόμαστε στις ταινίες οι οποίες προγραμματίζονται έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, επομένως μην απορήσετε εάν δε δείτε πολυαναμενόμενες παραγωγές όπως το «No Time to Die» με τον Τζέιμς Μποντ, το οποίο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ημερομηνία εξόδου τις 30/9.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με τις 30 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε φέτος στα θερινά σινεμά. Η σειρά είναι αλφαβητική

Αμμωνίτης

Σκηνοθεσία: Φράνσις Λι. Με τους: Κέιτ Γουίνσλετ, Σέρσια Ρόναν, Τζέμα Τζόουνς, Φιόνα Σο.

Με φόρα από τα φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο, όπου δημιούργησε έντονο οσκαρικό «θόρυβο», έρχεται η νέα ταινία του Φράνσις Λι ο οποίος πριν από τρία χρόνια παρέδωσε το συγκινητικό «Του Θεού η Χώρα». Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης κινείται σε queer μονοπάτια και στη δεύτερη ταινία του, καθώς ο «Αμμωνίτης» περιστρέφεται γύρω από τη σαρωτική σχέση που γεννιέται ανάμεσα σε μια παλαιοντολόγο (Κέιτ Γουίνσλετ) και τη νεαρή αριστοκράτισσα που επιθυμεί να μάθει την τέχνη της (Σέρσια Ρόναν) στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Οι ορμητικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών έχουν τον πρώτο λόγο στην ταινία, η οποία εμπνέεται από αληθινά γεγονότα.

Άσπρο Πάτο

Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ. Με τους: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Μαρία Μπονεβί, Μάγκνους Μίλανγκ.

Μετά το σαρωτικό πέρασμα της ταινίας από τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, α' αντρικός ρόλος), ο Τόμας Βίντερμπεργκ προετοιμάζεται να γιορτάσει πίνοντας... «Άσπρο Πάτο» και στην τελετή των Όσκαρ. Η απήχηση του φιλμ και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εξασφάλισε στο Δανό δημιουργό υποψηφιότητες σκηνοθεσίας και καλύτερης διεθνούς ταινίας, με την τελευταία να θεωρείται ήδη κερδισμένη. Όλα αυτά χάρη σε μια παιχνιδιάρικη κεντρική ιδέα, η οποία καθώς αναπτύσσεται αποκαλύπτει τις καλά κρυμμένες και προβληματικές συμπεριφορές των πρωταγωνιστών του. Πρόκειται για μια παρέα μεσηλίκων κολλητών φίλων και καθηγητών σχολείου, οι οποίοι αποφασίζουν να κάνουν ένα πείραμα. Στο πλαίσιό του οφείλουν καθημερινά να πίνουν συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ ώστε να συντηρούν τον οργανισμό τους σε προκαθορισμένο βαθμό μέθης, ο οποίος σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Τα αποτελέσματα επί της οθόνης, που προτείνουμε να απολαύσετε υπεύθυνα...

Ένα Ήσυχο Μέρος 2

Σκηνοθεσία: Τζον Κραζίνσκι. Με τους Έμιλι Μπλαντ, Μίλισεντ Σίμοντς, Κίλιαν Μέρφι, Ντζιμόν Χούνσου.

Το «Ένα Ήσυχο Μέρος» (2018), η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού Τζον Κραζίνσκι, αποδείχτηκε μία από τις πιο ευρηματικές και καλογραμμένες ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών. Πέρα από τους διθυράμβους των κριτικών, η ταινία έτυχε ευρείας απήχησης και στο box office, καθώς συγκέντρωσε συνολικά πάνω από 340 εκατομμύρια δολάρια, με προϋπολογισμό μόλις 17. Η συνέχειά της σχεδιάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ, λοιπόν, με τον καταξιωμένο σταρ να βρίσκεται αυτήν τη φορά μόνο πίσω από την κάμερα (όσοι έχουν δει την πρώτη ταινία καταλαβαίνουν γιατί...). Τα τέρατα εξακολουθούν να καραδοκούν και να επιτίθενται με το παραμικρό «κιχ» και η Έμιλι Μπλαντ καλείται να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να προστατεύσει την οικογένειά της, η οποία ταξιδεύει για να έρθει σε επαφή και με άλλους απομονωμένους επιζώντες, οι οποίοι μπορεί να αποδειχτούν σανίδα σωτηρίας ή πιο επικίνδυνοι κι από τα εξωγήινα τέρατα.

Η Πρώτη Αγελάδα

Σκηνοθεσία: Κέλι Ρέιχαρντ. Με τους: Τζον Μαγκάρο, Οράιον Λι, Αλία Σόκατ.

Μία από τις καλύτερες ταινίες του 2020, η οποία διεκδίκησε τη Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε, συνοδεύεται από τη χαρακτηριστική βραδυφλεγή και χαμηλότονη σκηνοθεσία της Κέλι Ρέιχαρντ («Γουέντι και Λούσι», «Meek's Cutoff»), πιστής στη λιτή αμεσότητα του ανεξάρτητου σινεμά. Η πλοκή διαδραματίζεται την εποχή που η Βόρειος Αμερική ήταν ακόμα ένας «Νέος Κόσμος», με ανθρώπους από όλη την υφήλιο να επισκέπτονται τις μέλλουσες Ηνωμένες Πολιτείες προς αναζήτηση νέων ευκαιριών. Όπως δε σταμάτησε να συμβαίνει μέχρι σήμερα δηλαδή. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και οι δύο ήρωες της Ρέιχαρντ, ένας αποτυχημένος μάγειρας εν ονόματι Κούκι (Τζον Μαγκάρο) και ένας Κινέζος εργάτης (Οράιον Λι), οι οποίοι συναντιούνται τυχαία στο δάσος και συνάπτουν μια αναπάντεχη φιλία. Μαζί θα σκαρφιστούν τη συνταγή ενός γευστικού εδέσματος που θα τους φέρει πρόσκαιρη χαρά, αλλά και δυσβάσταχτη θλίψη.

Κρουέλα

Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι. Με τους: Έμα Στόουν, Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, Έμα Τόμσον, Μαρκ Στρονγκ.

Είστε έτοιμοι να γνωρίσετε από την αρχή μια από τις διασημότερες κακές ηρωίδες της Disney; Τα στιλάτα σακάκια της «φιλόζωης» Κρουέλα ντε Βιλ φοράει η οσκαρική Έμα Στόουν, η οποία απελευθερώνει τη μοχθηρή προσωπικότητά της ενσαρκώνοντας το χαρακτήρα που πρωτοείδαμε στο animation «101 Σκυλιά της Δαλματίας» (1961). Σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το live-action του 1996, όπου την ντε Βιλ ενσάρκωσε η Γκλεν Κλόουζ, η δράση μεταφέρεται στα ‘70s όπου με φόντο την έκρηξη του πανκ η νεαρή σχεδιάστρια μόδας Κρουέλα παθαίνει εμμονή με τις γούνες και ειδικά με εκείνη από σκυλιά Δαλματίας. Για να αποκτήσει όσες μπορεί περισσότερες περνά στην παρανομία και εξελίσσεται σε διαβόητη εγκληματία.

Μάρτιν Ίντεν

Σκηνοθεσία: Πιέτρο Μαρσέλο. Με τους: Λούκα Μαρινέλι, Τζέσικα Κρέσι, Βιντσέντζο Νεμολάτο.

Διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Τζακ Λόντον, η ταινία του Πιέτρο Μαρσέλο, που διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ (βραβείο αντρικής ερμηνείας στη Βενετία), διαδραματίζεται στη Νάπολη των μέσων του 20ου αιώνα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Μάρτιν Ίντεν, ένας φτωχός εργάτης ο οποίος ονειρεύεται να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα μορφώνοντας διαρκώς τον εαυτό του, ώστε κάποια στιγμή να αποτελέσει μέρος της λογοτεχνικής ελίτ της Ιταλίας. Επιπλέον καύσιμα στο πάθος του δίνει ο κεραυνοβόλος έρωτάς του με μια εκθαμβωτική μεγαλοαστή, σχέση η οποία θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στη ζωή του.

Μόνο Αυτοί Είδαν το Δολοφόνο

Σκηνοθεσία: Ντομινίκ Μολ. Με τους: Ντενί Μενοσέ, Λορ Καλαμί, Νταμιέν Μπονάρ, Νάντια Τερζεκίεβιτς.

Μια απομακρυσμένη, καλυμμένη από χιόνι επαρχιακή πόλη. Η μυστηριώδης εξαφάνισης μιας γυναίκας κι ένα σύμπλεγμα άρρητων μυστικών και ένοχων επιθυμιών συνθέτουν τη συνταγή του ατμοσφαιρικού θρίλερ μυστηρίου του Γάλλου Ντομινίκ Μολ. Με την αστυνομία να μην έχει ιδέα από πού να ξεκινήσει τις έρευνες, αφού το μόνο στοιχείο της είναι το παρατημένο αυτοκίνητό της έπειτα από μια χιονοθύελλα. Η προσοχή της στρέφεται σε πέντε υπόπτους, ο καθένας τους με φαινομενικά καθωσπρέπει ζωή, αλλά και μια σκοτεινή πλευρά που εγκυμονεί κινδύνους.

Ο Πράσινος Ιππότης

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λόουερι. Με τους: Ντεβ Πατέλ, Αλίσια Βικάνερ, Τζόελ Έντγκερτον, Κέιτ Ντίκι.

Φαντασία και τρόμος σμίγουν στο νέο φιλμ του ταλαντούχου Ντέιβιντ Λόουερι («Ο Κύριος & το Όπλο», «A Ghost Story», «Μείνε Δίπλα μου»), ο οποίος διασκευάζει το μεσαιωνικό ποίημα «Sir Gawain and the Green Knight» δίνοντάς του μοντέρνες folk horror αποχρώσεις. Η ιστορία του πρωτότυπου θέλει τον Σερ Γκαβάιν, ανιψιό του βασιλιά Αρθούρου και ιππότη της Στρογγυλής Τραπέζης, να προκαλείται σε μονομαχία από το μυστηριώδη «Πράσινο Ιππότη», ο οποίος κατέχει μαγικές ικανότητες. Προς στιγμήν ο Γκαβάιν αποδέχεται και κερδίζει, ωστόσο για να υπερασπιστεί τη νίκη και τη ζωή του θα πρέπει να τηρήσει μια τίμια και ενάρετη συμπεριφορά με κάθε κόστος. Η πίεση αυξάνεται επικίνδυνα όταν εκείνος βρεθεί σε ένα κάστρο όπου οι άρχοντές του θα τον υποβάλουν σε μια σειρά από απροσδόκητες δοκιμασίες.

Το Καλοκαίρι του '85

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν. Με τους: Φελίξ Λεφέμπβρ, Μπενζαμ;eν Βουαζάν, Μελβίλ Πουπό, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και μπόλικη νοσταλγία «κερνάει» η νέα ταινία του καταξιωμένου Γάλλου σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν («Η Πισίνα», «Νέα και Όμορφη»), η οποία συνδυάζει διαφορετικά κινηματογραφικά στιλ για να φτιάξει μια γοητευτική ατμόσφαιρα με γερές δόσεις μυστηρίου και σασπένς. Όλα ξεκινούν όταν ένας 16χρονος βλέπει τη ζωή του να σώζεται την ύστατη ώρα από ένα μεγαλύτερο αγόρι που επεμβαίνει για να μη βυθιστεί το σκάφος του. Τότε γεννιέται ανάμεσά τους μια ζεστή φιλική σχέση που εξελίσσεται σύντομα σε κάτι περισσότερο, αλλά και παρακινδυνευμένο.

Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν

Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν. Με τους: Γουάλας Σον, Τζίνα Γκέρσον, Έλενα Ανάγια, Λουί Γκαρέλ, Κρίστοφ Βαλτζ.

Αφού «εκδιώχθηκε» από τις ΗΠΑ, ο 84χρονος Γούντι Άλεν βρήκε εργασιακή φιλοξενία στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, όπου επιστρέφει 12 χρόνια μετά το «Vicky Cristina Barcelona». Το «Φεστιβάλ του Ρίφκιν», η 49η ταινία στην καριέρα του Άλεν, λαμβάνει χώρα στην ισπανική πόλη Σαν Σεμπαστιάν, κατά τη διάρκεια του κοσμοπολίτικου κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης. Εκείνος είναι και ο τελικός προορισμός των πρωταγωνιστών, ενός παντρεμένου ζευγαριού Αμερικανών που μαγεύεται από την αύρα του φεστιβάλ και τη γοητεία της πόλης. Περνούν τις μέρες τους σε ένα ανάλαφρο κλίμα ευφορίας, μέχρις ότου η σύζυγος συνάψει παράνομη σχέση με ένα Γάλλο σκηνοθέτη, ενώ ο άντρας ερωτευτεί μια γιατρό της περιοχής, για να φέρουν έτσι τα πάνω κάτω στο γάμο τους.

Black Widow

Σκηνοθεσία: Κέιτ Σόρτλαντ. Με τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Φλόρενς Πιού, Ρέιτσελ Βάις, Ντέιβιντ Χάρμπορ.

Μπορεί η τύχη της Black Widow να μην εξελίχτηκε ιδανικά στο «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη», αυτό όμως δεν αποθαρρύνει τη Marvel από το να της αφιερώσει μια ολοδική της ταινία. Έτσι η Σκάρλετ Γιόχανσον ξαναφορά τη στολή της σέξι υπερηρωίδας, η οποία στην πραγματικότητα ακούει στο όνομα Νατάσα Ρομάνοβα και δουλεύει για τη ρωσική κατασκοπία. Χρονικά η υπόθεση της ταινίας τοποθετείται αμέσως μετά τα γεγονότα του «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», με τη σκηνοθέτιδα Κέιτ Σόρτλαντ («Τα Παιδιά του Πολέμου») να υπαινίσσεται πως θα δούμε την Black Widow να περνά κρίση ταυτότητας. Εκείνο που αφορά βέβαια τη Marvel είναι να μην περάσει μια ανάλογη κρίση και στο box office, ώστε να κοντράρει στα ίσα τη θηλυκή «αντίπαλο» Wonder Woman και να επαναλάβει την επιτυχία της «Captain Marvel».

Candyman

Σκηνοθεσία: Νία ΝταΚόστα. Με τους: Τόνι Τοντ, Νάντια Σιμς, Γιάγια Αμπντούλ – Ματίν, Τεγιόνα Πάρις.

Καθώς η μια μετά την άλλη όλες οι εμβληματικές horror movies παίρνουν σειρά για το επικαιροποιημένο reboot τους, να που ήρθε και η ώρα του «Candyman». Του βασισμένου σε διήγημα του Κλάιβ Μπάρκερ θρίλερ τρόμου του 1992, το οποίο αναλαμβάνει τώρα να διασκευάσει ο πολύς Τζόρνταν Πιλ. Έτσι, μετά την καινούρια σεζόν του τηλεοπτικού «Twilight zone», ο δημιουργός των «Τρέξε!» και «Εμείς» αναλαμβάνει ρόλους παραγωγού και σεναριογράφου στο «πνευματικό σίκουελ» της πρωτότυπης ταινίας, το οποίο επιστρέφει στην ανακαινισμένη πλέον συνοικία του Σικάγο απ’ όπου ξεκίνησε ο θρύλος του φονικού Κάντιμαν. Το αφροαμερικανικό επιτελείο ηθοποιών καθοδηγεί σκηνοθετικά η επίσης Αφροαμερικανή Νία ΝταΚόστα, η οποία έκανε πρόσφατα αίσθηση με το μοντέρνο γουέστερν «Little Woods».

Dune

Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ. Με τους: Τιμοτέ Σαλαμέ, Ζεντάγια, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Όσκαρ Άιζακ, Τζέισον Μομόα.

Ο εικονοκλάστης Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, ο οραματιστής Ντέιβιντ Λιντς είδε τις ιδέες του να πηγαίνουν στράφι, αλλά τώρα ο εγκεφαλικός Ντενί Βιλνέβ είναι αποφασισμένος να φέρει στη μεγάλη οθόνη τη διασκευή του «Dune» που μας αξίζει. Ο σκηνοθέτης πίσω από το σίκουελ «Blade Runner 2049» αναλαμβάνει ένα sci-fi έπος, μεταφέροντας εκ νέου στην οθόνη την πλούσια μυθολογία που σκαρφίστηκε ο Φρανκ Χέρμπερτ, η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί διακαή κινηματογραφικό πόθο των φίλων της επιστημονικής φαντασίας. Θαυμαστής του «Dune» από δώδεκα ετών, ο Βιλνέβ είχε πάντα όνειρο να το γυρίσει ο ίδιος τις περιπέτειες του Πολ Ατρείδη, ενός γόνου μιας σεβαστής οικογένειας ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την προστασία του πλανήτη Αράκις. Εκεί βρίσκεται η πολυτιμότερη ουσία σε ολόκληρο το γαλαξία, το μπαχαρικό μελάνζ, το οποίο παρέχει τρομακτική εξουσία σε όποιον το ελέγχει. Το θεαματικότατο τρέιλερ μας έχει ήδη προετοιμάσει για το καλύτερο…

Fast & Furious 9

Σκηνοθεσία: Τζάστιν Λιν. Με τους Βιν Ντίζελ, Σαρλίζ Θερόν, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Έλεν Μίρεν.

Κόντρες, ανεβασμένα οκτάνια κι εκκωφαντικές εκρήξεις (επαν)έρχονται στο ένατο κεφάλαιο του δεκαεξαβάλβιδου franchise, που δεν σταματά να εκπλήσσει με τις επιδόσεις του στο box office. Αυτή, εξάλλου, είναι και μία από τις αιτίες που «διευρύνεται» διαρκώς. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η φαμίλια του Ντόμινικ Τορέτο θα συγκεντρωθεί τώρα για προτελευταία φορά, μια και το 2022 (COVID-19 επιτρέποντος) και με το Νο. 10 ολοκληρώνεται το «Fast & Furious» έπος, για να αντιμετωπίσει –πιθανότατα– τον πρώην παλαιστή Τζον Σίνα. Ο τελευταίος ερμηνεύει τον… αδελφό του Ντομ, Τζέικομπ, τον οποίο προσλαμβάνει η σατανική Σάιφερ (Σαρλίζ Θερόν) για να εξοντώσει την αγαπημένη μας γκαζο-παρέα.

Gagarine

Σκηνοθεσία: Φανί Λιατάρ, Ζερεμί Τρουίλ. Με τους: Αλσενί Μπατιλί, Λίνα Κούντρι, Τζαμίλ ΜακΚρέιβεν.

Εάν το περσινό φεστιβάλ των Κανών είχε διεξαχθεί κανονικά, αυτή η ταινία θα ήταν μεταξύ των φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα. Αυτό τουλάχιστον διατείνονται οι επαγγελματίες του σινεμά οι οποίοι παρακολούθησαν το κοινωνικό δράμα των πρωτοεμφανιζόμενων Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουίλ σε ειδικές ψηφιακές προβολές, αφού οι Κάνες ανακοίνωσαν το πρόγραμμα που θα παρουσιαζόταν στην Κρουαζέτ προ πανδημίας. Επί της ουσίας, η ταινία υιοθετεί ένα αφιλτράριστο νατουραλιστικό ύφος αντίστοιχο των «Αθλίων» του Λατζ Λι και διαδραματίζεται σε συνοικία ενός προαστίου του Παρισιού η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν. Εκεί, με το κλίμα μεταξύ των κατοίκων να είναι εκρηκτικό, ένας νεαρός άντρας επιχειρεί να σώσει τη γειτονιά του από τη διάλυση.

Minari

Σκηνοθεσία: Λι Άιζακ Τσουνγκ. Με τους: Στίβεν Γέουν, Γέρι Χαν, Γιου-Τζουνγκ Γιουν.

Έξι βραβεία Όσκαρ διεκδικεί μία από τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του 2021, η οποία αποθεώνει το αμερικανικό όνειρο αλλά και την κουλτούρα των Νοτιοκορεατών που έχτισαν μια νέα ζωή στις ΗΠΑ. Ο σκηνοθέτης Λι Άιζακ Τσουνγκ, ο ίδιος γιος μεταναστών από την ασιατική χώρα, σκαρφίζεται ένα ημι-αυτοβιογραφικό σενάριο, στο οποίο μια οικογένεια από την Κορέα αποφασίζει να εγκατασταθεί στο Αρκάνσας του 1983. Εκεί τους περιμένουν κάθε άλλο παρά ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, όμως η πίστη στις ικανότητές τους, η αγάπη μεταξύ των συγγενών και η δύναμη με την οποία τους τροφοδοτούν τα όνειρά τους τούς οπλίζουν να συνεχίσουν αποφασιστικά τα σχέδιά τους. Η ταινία απέσπασε την Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας, διότι η κύρια γλώσσα της είναι τα κορεατικά, ενώ για την τρυφερή ερμηνεία της η Γιου-Τζουνγκ Γιουν βραβεύτηκε με BAFTA.

Nomadland

Σκηνοθεσία: Κλόι Ζάο. Με τους: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Γκέι ΝτεΦόρεστ, Πατρίσια Γκρίερ, Ντέιβιντ Στραθέρν.

Η ταινία που έχει συγκεντρώσει πάνω της φέτος όλη τη σινεφιλική προσοχή, έχει έως τώρα αποσπάσει το Χρυσό Λιοντάρι, το βραβείο κοινού στο Τορόντο, δεκάδες διακρίσεις σε σωματεία - ενώσεις, δύο Χρυσές Σφαίρες (καλύτερο δράμα, σκηνοθεσία) και βαίνει ολοταχώς προς μια σαρωτική εμφάνιση στα προσεχή Όσκαρ όπου διεκδικεί έξι βραβεία. Χάρη στη σπουδαία γραφή της Κλόι Ζάο, το «Nomadland» αποτελεί μια ωδή στη νομαδική ζωή εκατοντάδων Αμερικανών, οι οποίοι είτε από επιλογή είτε λόγω των συνθηκών υποχρεώθηκαν στο να ζουν από τόπο σε τόπο. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, η οποία υποδύεται μια γυναίκα γύρω στα εξήντα που έχασε τα πάντα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είναι πια αναγκασμένη να μετακινείται διαρκώς. Η νέα ζωή, εν κινήσει, τη βρίσκει να αλλάζει ριζικά την ίδια αλλά και τους γύρω της.

Old

Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν. Με τους: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Βίκι Κριπς, Ρούφους Σιούελ.

Ο άρχων των ανατροπών Μ. Νάιτ Σιάμαλαν («Έκτη Αίσθηση», «Οιωνός», «Διχασμένος») επιστρέφει με ένα ακόμα θρίλερ μυστηρίου υψηλών προσδοκιών και σασπένς. Όταν μια οικογένεια βρεθεί για διακοπές σε μια τροπική τοποθεσία, επιλέγει να χαλαρώσει σε μια απομονωμένη παραλία η οποία, εν αγνοία τους, κρύβει ένα τρομερό μυστικό. Αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται όταν συνειδητοποιούν πως όσοι βρίσκονται εκεί ξαφνικά γερνάνε με απίστευτη ταχύτητα, την ώρα που ο χρόνος τους λιγοστεύει λεπτό το λεπτό. Με το χρόνο αιφνιδίως να μετράει αντίστροφα, η οικογένεια πρέπει να βρει τρόπο να γλιτώσει σταματώντας τον επερχόμενο θάνατο.

Promising Young Woman

Σκηνοθεσία: Έμεραλντ Φενέλ. Με τους: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Μπο Μπέρναμ, Άλισον Μπρι, Άνταμ Μπρόουντι.

Αφού συγκέντρωσε εμπειρίες μπροστά από την κάμερα, κρατώντας ρόλους σε ταινίες όπως τα «Albert Nobbs» (Ροντρίγκο Γκαρσία, 2011), «Άννα Καρένινα» (Τζό Ράιτ, 2012), «Το Κορίτσι από τη Δανία» (Τομ Χούπερ, 2015), αλλά και σειρές όπως το «The Crown», όπου υποδύθηκε τη δούκισσα της Κορνουάλλης Καμίλα, η Έμεραλντ Φενέλ έκατσε στην καρέκλα του σκηνοθέτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το «Promising Young Woman» είναι ένα slasher εκδίκησης που ανατρέπει τις συμβάσεις του είδους, ενώ ανακατεύει την pulp βία με τη ρετρό αισθητική και το κυνικό αιματηρό χιούμορ. Στα συν το υπερηχητικό παίξιμο της Κάρεϊ Μάλιγκαν, η οποία κλέβει το σόου κόβοντας στα μέτρα της την απεικόνιση μιας πολύ -μα πολύ- αποφασιστικής γυναίκας. Δεν ξεχνάμε φυσικά, πως χάρη στο βιτριολικό φιλμ της, η Φενέλ έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Όσκαρ που βρίσκεται υποψήφια από την Ακαδημία για το ντεμπούτο της, το οποίο διεκδικεί πέντε αγαλματίδια (ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, α' γυναικείου ρόλου, μοντάζ). Κι εις ανώτερα...

Quo Vadis, Aida

Σκηνοθεσία: Τζασμίλα Ζμπάνιτς. Με τους: Γιάσνα Ντζούριτσιτς, Ιζούντιν Μπαΐροβιτς, Μπόρις Λερ.

Το υποψήφιο για Όσκαρ διεθνούς ταινίας πολεμικό δράμα από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη βασίζεται σε συνταρακτικά αληθινά γεγονότα που συνέβησαν το καλοκαίρι του 1995, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της βοσνιακής Σρεμπρένιτσα από το στρατό της Σερβίας. Εκεί βρισκόταν μια διερμηνείας των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες είχαν σταλεί στο σημείο με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης. Ο κλοιός της πολιορκίας ωστόσο σφίγγει και η ηρωίδα βρίσκεται ξαφνικά σε ένα ασφυκτικό αδιέξοδο, καθώς πρέπει να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον εαυτό της και την οικογένειά της.

Shang-Chi And the Legend of the Ten Rings

Σκηνοθεσία: Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον. Με τους: Σιμού Λιού, Ακουαφίνα, Τόνι Λέουνγκ, Φάλα Τσεν.

Η 25η ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel και η πρώτη της τέταρτης φάσης του υπερηρωικού στούντιο, είναι επίσης εκείνη με την παρθενική εμφάνιση ενός Ασιάτη πρωταγωνιστή. Ο Σιμού Λιού αναλαμβάνει να φορέσει τη στολή του Shang-Chi, ενός ήρωα με τρομακτικές ικανότητες και γνώση των πολεμικών τεχνών, ο οποίος διδάχθηκε από τον πανίσχυρο πατέρα του Mandarin (Τόνι Λέουνγκ) ηγέτη της οργάνωσης Ten Rings. Ο Shang-Chi ανατράφηκε πιστεύοντας πως ο πατέρας του είναι ένας σοφός και αγαθός αρχηγός, η βίαιη πραγματικότητα όμως τού αποκαλύπτει την αληθινή φύση του, αναγκάζοντας τον υπερήρωα να στραφεί ενάντια στην οικογένειά του.

Soul

Σκηνοθεσία: Πιτ Ντόκτερ & Κεμπ Πάουερς.

Οι πρωτοποριακές ιδέες και η ανεξάντλητη έμπνευση ήταν ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν των ταινιών της Pixar, με τον Πιτ Ντόκτερ να πιστώνεται μερικά από τα αριστουργήματα του στούντιο όπως «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» και το «Ψηλά στον Ουρανό». Στη νέα ταινία του ο Ντόκτερ ενώνει τις δυνάμεις του με τον Κεμπ Πάουερς και μαζί αναζητούν την πηγή των ενδιαφερόντων μας, όλων εκείνων που μας εμπνέουν και φτιάχνουν την προσωπικότητά μας. Πρωταγωνιστής σε αυτήν την αναζήτηση είναι ένας μουσικός που έχει χάσει το πάθος του για τη σύνθεση και βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μετά από ένα «σχεδόν θανατηφόρο» ατύχημα θα βγει με παράδοξο τρόπο από το σώμα του και θα μεταφερθεί σε μια άλλη διάσταση, όπου θα συναντήσει μια «αγέννητη» ψυχή που ετοιμάζεται να διαλέξει σώμα για να «συγκατοικήσει». Μαζί της θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στον πραγματικό κόσμο και τον αληθινό του εαυτό.

The Beatles: Get Back

Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον.

Ο Πίτερ Τζάκσον αφήνει πίσω του τον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και μας συστήνει μια ολότελα διαφορετική πτυχή του εαυτού του μέσα από το μουσικό ντοκιμαντέρ «The Beatles: Get Back». Στον τίτλο της ταινίας βρίσκεται ένα από τα γνωστότερα τραγούδια των θρυλικών «Σκαθαριών», το οποίο ακούγεται στο κύκνειο άσμα τους «Let it be». Το πώς γράφτηκε και ηχογραφήθηκε ο τελευταίος δίσκος των Beatles αποτελεί εξάλλου το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ, το οποίο εκτός από τα παρασκήνια των ηχογραφήσεων μας μεταφέρει και στην καρδιά του Λονδίνου, στην ταράτσα όπου η μπάντα έδωσε την ύστατη κοινή περφόρμανς της. Οι φαν του συγκροτήματος θα θυμούνται πως υπάρχει ήδη η ταινία «Let it Be» που σχετίζεται με εκείνη την περίοδο, όμως εδώ ο Τζάκσον ετοιμάζει κάτι τελείως διαφορετικό…

The Father

Σκηνοθεσία: Φλοριάν Ζελέρ. Με τους: Άντονι Χόπκινς, Ολίβια Κόλμαν, Ίμογκεν Πουτς, Ολίβια Γουίλιαμς, Μαρκ Γκάτις.

«Το καλύτερο νέο θεατρικό έργο της δεκαετίας» για τους Sunday Times γίνεται ταινία από τον ίδιο τον δημιουργό του, ο οποίος περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα. Βραβευμένος λογοτεχνικός και θεατρικός συγγραφέας, ο 41χρονος Γάλλος Φλοριάν Ζελέρ έχει υπογράψει ήδη τη σεναριακή διασκευή δυο έργων του («Μην Ενοχλείτε, Παρακαλώ!», «Ερωτευμένος με τη Γυναίκα μου»), αυτή τη φορά, όμως, προχωρά σε κάτι δραματικότερο. Τη σινε-μεταφορά τού «Le pere», που πρωτανέβηκε στην παρισινή σκηνή το 2012, με τον Άντονι Χόπκινς στο ρόλο ενός ηλικιωμένου Ουαλού ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μνήμη του και την οσκαρική Ολίβια Κόλμαν σ’ εκείνον της κόρης του. Το όλο πρότζεκτ, που έτσι κι αλλιώς, «μυρίζε» ακαδημαϊκά βραβεία, επιβεβαίωσε την... αύρα του καθώς διεκδικεί έξι Όσκαρ, εκ των οποίων εκείνο του μοντάζ για τον Γιώργο Λαμπρινό.

The Hitman’s Wife’s Bodyguard

Σκηνοθεσία: Πάτρικ Χιούζ. Με τους Ράιαν Ρέινολντς, Σάμιουελ Τζάκσον, Σάλμα Χάγιεκ.

Μάλλον ανέλπιστα, η εκρηκτική περιπέτεια «Ο Σωματοφύλακας του Εκτελεστή» του 2017, κατάφερε χάρη στη σπιντάτη συνταγή της και την κωμική χημεία των Ράιαν Ρέινολντς, Σάμιουελ Τζάκσον και Σάλμα Χάγιεκ να σπάσει τα ταμεία του box office φτάνοντας συνολικά τα 176,6 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας κόστος παραγωγής μόλις τα 30. Ήταν επομένως αναμενόμενο πως η τριάδα - φωτιά αργά ή γρήγορα θα επανενωνόταν με αφορμή μα νέα σεναριακή θανάσιμη απειλή. Αυτήν τη φορά ο σωματοφύλακας Μάικλ Μπράις (Ρέινολντς) καλείται να συνεργαστεί ξανά με το μισητό εχθρό του και πληρωμένο δολοφόνο Ντάριους Κινκέιντ (Τζάκσον), γιατί η γυναίκα του τελευταίου (Χάγιεκ) βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

The Mauritanian

Σκηνοθεσία: Κέβιν Μακντόναλντ. Με τους Ταχάρ Ραχίμ, Τζόντι Φόστερ, Σεϊλίν Γούντλι, Ντενί Μενοσέτ.

Ο οσκαρικός Κέβιν Μακντόναλντ («Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας») υπογράφει το αγωνιώδες δικαστικό δράμα που «έφερε» πρόσφατα στη Τζόντι Φόστερ τη Χρυσή Σφαίρα β' γυναικείου ρόλου. Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στα απομνημονεύματα του Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι, ο οποίος κρατήθηκε στις εφιαλτικές φυλακές του Γκουαντάναμο επί 14 χρόνια, χωρίς ποτέ να του απαγγελθούν κατηγορίες. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο πολύπειρος και ταλαντούχος Ταχάρ Ραχίμ, ενώ η Φόστερ υποδύεται τη θαρραλέα δικηγόρο που είναι αποφασισμένη να τον απελευθερώσει.

The Suicide Squad

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκαν. Με τους: Μάργκο Ρόμπι, Ίντρις Έλμπα, Τζόελ Κίναμαν, Τζον Σίνα, Βαϊόλα Ντέιβις.

Κατά ένα μέρος σίκουελ όσο και ιδιότυπο reboot της «Ομάδας Αυτοκτονίας» (Ντέιβιντ Άγερ, 2016) και κατά ένα άλλο μέρος κάτι ολότελα καινούριο που σκαρφίστηκε ο Τζέιμς Γκαν («Οι Φύλακες του Γαλαξία»), το ανανεωμένο «Suicide Squad» υπόσχεται αγνή διασκέδαση και επικές υπερηρωικές μάχες. Τουλάχιστον αυτό υπαινίσσεται το τρέιλερ της ταινίας, στο οποίο εκτός από ήδη γνωστούς χαρακτήρες σαν τη Χάρλεϊ Κουίν, συστήνονται στο κοινό μια σειρά νέων όπως ο Bloodsport, τον οποίο υποδύεται ο Ίντρις Έλμπα. Παλιοί και καινούριοι σούπερ ήρωες θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνυπάρξουν στην ομάδα, καθώς η αποστολή τους αυτήν τη φορά τους οδηγεί σε μια κρυφή ναζιστική φυλακή στη νότια Αμερική, στην οποία επιπλέον διεξάγονταν πειράματα πάνω σε πολιτικούς κρατούμενους.

The United States vs. Billy Holiday

Σκηνοθεσία: Λι Ντάνιελς. Με τους: Άντρα Ντέι, Νατάσα Λιόν, Τρεβάντε Ρόουντς, Γκάρετ Χέντλουντ.

Η μυθική Lady Day, η γυναίκα που στιγμάτισε με τη φωνή της την τζαζ και τα μπλουζ, βιώνοντας παράλληλα μια θυελλώδη ζωή, παίρνει σάρκα και οστά στη βιογραφική ταινία του Λι Ντάνιελς («Μονάκριβη», «Ο Μπάτλερ»). Το ρόλο της Μπίλι Χόλιντεϊ κρατά η Άντρα Ντέι που με την ερμηνεία της απέσπασε οσκαρική υποψηφιότητα και έπεισε πέρα για πέρα την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ, η οποία της απένειμε τη Χρυσή Σφαίρα α' γυναικείου ρόλου σε δράμα. Όσον αφορά την υπόθεση, αυτή εξελίσσεται την περίοδο που η Χόλιντεϊ αρχίζει να γίνεται ευρύτερα γνωστή, ενώ παράλληλα αποκτά εθισμό στα ναρκωτικά και το αντιρατσιστικό κίνημα στις ΗΠΑ φουντώνει. Εν μέσω όλων αυτών, το FBI αποφασίζει να διεξάγει έρευνα γύρω από τη δράση της τραγουδίστριας, με έναν Αφροαμερικανό πράκτορα να αναλαμβάνει την υπόθεση της Lady Day ώστε να της «κόψει» την καριέρα.

Wonder Woman 1984

Σκηνοθεσία: Πάτι Τζένκινς. Με τους Γκαλ Γκαντότ, Κρίστεν Γουίγκ, Πέδρο Πασκάλ, Κρις Πάιν, Ρόμπιν Ράιτ.

Πάνω από 800 εκατ. δολάρια παγκόσμιες εισπράξεις δεν είναι και λίγα για να τα παραβλέψει κάποιος, έτσι η DC έδωσε το πράσινο φως σε μια δεύτερη ταινία με πρωταγωνίστρια την αρχαιοντυμένη υπερηρωίδα. Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με σίκουελ του «Wonder Woman». Η Πάτι Τζένκινς, η οποία βρίσκεται ξανά πίσω από την κάμερα, θέλησε να γυρίσει μια ανεξάρτητη ταινία με την εκρηκτική Γκαλ Γκαντότ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία δεν θα συνδέεται άμεσα με την προηγούμενη (τι δουλειά έχει τότε το αμόρε από το παρελθόν Κρις Πάιν;). Η νέα σούπερ περιπέτεια διαδραματίζεται το 1984, όπως προδίδει ο τίτλος της, και θέλει την Γκαντότ να έρχεται αντιμέτωπη με την Κρίστεν Γουίγκ. Η κωμική ηθοποιός υποδύεται τη villain της υπόθεσης, η οποία ακούει στο όνομα «Cheetah». Πρόκειται για μια Βρετανίδα ανθρωπολόγο που αποκτά τις δυνάμεις ενός γατόπαρδου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην αφρικανική ζούγκλα, αλλά δεν προτίθεται να τις χρησιμοποιήσει για καλό. Άγρια τα πράγματα...

Wrath of Man

Σκηνοθέτης: Γκάι Ρίτσι. Με τους Τζέισον Στέιθαμ, Σκοτ Ίστγουντ, Λαζ Αλόνσο, Τζος Χάρτνετ.

Ύστερα από ένα σύντομο Disney ιντερλούδιο στις ερήμους της Άγκραμπα («Αλαντίν»), ο Γκάι Ρίτσι επέστρεψε στο στοιχείο του με το «The Gentlemen». Συνεχίζει εντός έδρας και στην επικείμενη ταινία του, η οποία πρόκειται για ακόμη ένα σπιντάτο caper story, ριμέικ της γαλλικής «Le Convoyeur» του 2004. Κι επειδή «δείξε μου τον φίλο σου…», η επιστροφή στην κλασική συνταγή δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς τον Τζέισον Στέιθαμ. Ο ηθοποιός που εξαργύρωσε το εισιτήριό του για την κινηματογραφική βιομηχανία στο ντεμπούτο του Ρίτσι («Δυο Καπνισμένες Κάνες»), φιγουράρει στους τίτλους του «Wrath of Man», αλλά και στο επόμενο κατασκοπικό φιλμ του σκηνοθέτη. Όπως σημειώνει κι ο Ρίτσι: «Περίμενα δεκαπέντε χρόνια [να ξανασυνεργαστώ με τον Στέιθαμ] και τώρα δεν μπορώ να τον ξεφορτωθώ».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.