Κριτική

Captain Marvel

Από -

Χρειάστηκε να φτάσουν τις 21 οι παραγωγές της Marvel για να δούμε την πρώτη αυτόνομη ταινία υπερηρωίδας, με την τιμή να απονέμεται στην Captain Marvel, μία εκ των ισχυρότερων στην ιστορία της εταιρείας. Σε αντίθεση με το αντίπαλον δέος της Wonder Woman, η Captain Marvel δεν είναι Αμαζόνα, αλλά η θαρραλέα πιλότος πολεμικών αεροσκαφών Κάρολ Ντάνβερς. Όταν τη γνωρίζουμε στην ταινία όμως, η ίδια έχει ελάχιστες αναμνήσεις από το παρελθόν. Συντάσσει τις σούπερ δυνάμεις της στο πλευρό της τεχνολογικά προηγμένης φυλής των Κρι ενάντια στους ερπετόμορφους εξωγήινους Σκρουλ, η σύγκρουση μεταξύ των οποίων οδηγεί την Ντάνβερς στη Γη, όπου την περιμένει μια περιπέτεια αυτογνωσίας και μάχης ενάντια στους πραγματικούς εχθρούς της.

Πανομοιότυπο στην εξέλιξη της πλοκής με κάθε άλλη ταινία της Marvel κι εξίσου ακίνδυνο σκηνοθετικά, το υπερηρωικό μπλοκμπάστερ πλασάρεται ως «φεμινιστικό» –αγνοεί όμως ακόμη και τη στοιχειώδη έννοια της λέξης–, λειτουργώντας ουσιαστικά (ή μήπως αποκλειστικά;) ως γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων και των επόμενων σινε-κεφαλαίων του πανίσχυρου στούντιο. Διότι η ελάχιστα πειστική δραματουργία του «Captain Marvel» αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο γίνονται αδέξιες αναφορές στην ποπ κουλτούρα κι επιτηδευμένες επισημάνσεις σε υποθέσεις συγγενών ταινιών, αφού βλέπετε έρχεται σύντομα και το «Avengers: Endgame»...

Βέβαια, λειψά αποδίδεται ακόμη και ο ίδιος ο μύθος της Captain Marvel. Ο πολύμορφος πολιτισμός των Κρι και Σκρουλ δεν απεικονίζεται παρά στιγμιαία, ενώ την περίπλοκη ψυχοσύνθεση της υπερηρωίδας αντικαθιστά μια μονοδιάστατη απεικόνιση ενός χαρακτήρα σε σύγχυση. Στον ελάχιστο χρόνο που προσφέρεται στην Μπρι Λάρσον να διασκεδάσει με τη στολή της στις σκηνές δράσης, τις μόνες αξιοπρόσεχτες στην ταινία, η οσκαρική ηθοποιός δεν καταφέρνει να σώσει αυτό το διεκπεραιωτικό μπλοκμπάστερ. Πρόκειται για ακόμη μία αδικαιολόγητα άτολμη επιλογή της Marvel να μην εκμεταλλευτεί τον εντυπωσιακό κόσμο ενός δικού της κόμικς και να μην αφήσει χώρο στο ταλέντο των σκηνοθετών Άννα Μπόντεν και Ράιαν Φλεκ («Half Nelson»).

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

banner

Σχετικά Θέματα