Κριτική

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

Από -

Έπειτα από ένα επεισόδιο με παράπλευρες απώλειες, 117 χώρες του ΟΗΕ καταθέτουν ένα Σύμφωνο που επιχειρεί να ελέγξει τη δράση των Εκδικητών. Ενώ ο Iron Man δείχνει θετικός, ο Captain America αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε χαρτί περιορίζει τη δράση του, σε μια ισορροπημένη στη λεπτομέρεια περιπέτεια της Marvel που μπολιάζει τη δράση με το χιούμορ, τα μετρημένα εφέ με την ανάλαφρη ψυχαναλυτική προσέγγιση και το (υπερ)θέαμα με τις πολιτικοκοινωνικές αιχμές.

banner

Η τρίτη ταινία του Captain America διαθέτει όλα εκείνα τα δραστικά συστατικά που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Marvel σε κινηματογραφική υπερηρωική υπερδύναμη. Ο «Εμφύλιος Πόλεμος» αποτελεί μια ισορροπημένη στη λεπτομέρεια περιπέτεια που μπολιάζει τη δράση με το χιούμορ, τα μετρημένα εφέ με την ανάλαφρη ψυχαναλυτική προσέγγιση των ηρώων, το (υπερ)θέαμα με τις πολιτικοκοινωνικές αιχμές και κυρίως θολώνει τα όρια μεταξύ καλού/κακού, κάτι που συμβαίνει σπάνια στο είδος. Για να το καταφέρεις, όμως, αυτό πρέπει να έχεις σενάριο-ψιλοβελονιά, σαν αυτό που έγραψαν οι Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι.

Γιατί τι να τον κάνεις τον εμφύλιο υπερηρωικό πόλεμο αν αυτός δεν αντανακλά πραγματικά διλήμματα που βασανίζουν την αμερικανική κοινωνία (αυτό δηλαδή που κάνουν τα κόμικς εδώ και οκτώ δεκαετίες); Ο «εμφύλιος» αναφέρεται στην κόντρα την οποία προκαλούν οι διαφορετικές αντιλήψεις όσον αφορά την εξουσία μιας υπερδύναμης... Από τη μία βρίσκεται το πατριωτικό/συντηρητικό μέτωπο που οδήγησε στο υπεράνω νόμου «δόγμα Μπους», στον πορτοκαλί τρόμο του Γκουαντάναμο και της θυσίας των δικαιωμάτων στο βωμό μιας κάποιας ασφάλειας.

Από την άλλη, ο ομπαμικός προοδευτισμός που προσπαθεί να τιθασεύσει την αλαζονεία μιας υπερδύναμης, έχοντας πιο συμβιβαστικές και φιλελεύθερες προθέσεις – αλλά όχι πάντοτε και αποτελέσματα. Είναι οι δύο Αμερικές που συγκρούονται σφοδρά, από την καθημερινότητα (ενδοχώρα vs ακτές) μέχρι τον πολιτικό στίβο (Ντόναλντ Τραμπ vs Μπέρνι Σάντερς). Οι μαρβελικοί υπερήρωες δεν θα μπορούσαν να μη χωριστούν και αυτοί στη μέση σαν τους συμπατριώτες τους οι οποίοι τους έπλασαν «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν».

Έτσι, έπειτα από ένα επεισόδιο με παράπλευρες απώλειες στη Νιγηρία, 117 χώρες του ΟΗΕ καταθέτουν ένα Σύμφωνο που επιχειρεί να ελέγξει τη δράση των Εκδικητών, δηλαδή της επίλεκτης ομάδας υπερηρώων που εγγυάται(;) την παγκόσμια ειρήνη. Ενώ ο Iron Man δείχνει θετικός, ο Captain America αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε χαρτί περιορίζει τη δράση του. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αναπόφευκτη, ενώ ένας εξωτερικός εχθρός (που ξέρει πώς πέφτει μια αυτοκρατορία) έχει βάλει μπροστά το δικό του σχέδιο αποσταθεροποίησης... 

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

banner