"Το Δεντρόπαιδο": Μπορεί ένα παιδί να κάνει τη διαφορά στην προστασία του περιβάλλοντος;

Ένα σύγχρονο θεατρικό έργο, που ανεβαίνει στην παιδική σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη, μας κάνει να αναρωτηθούμε ποια είναι η δική μας θέση απέναντι στην κλιματική κρίση.

Το δεντρόπαιδο

Η παιδική σκηνή του ιστορικού θεάτρου Τζένη Καρέζη υποδέχεται τους μικρούς θεατρόφιλους με ένα σύγχρονο θεατρικό έργο που μας κάνει να αναρωτηθούμε ποια είναι η δική μας θέση απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Τζένη Κόλλια και ο Μιχάλης Σιώνας σκηνοθετούν αυτή τη θεατρική σεζόν το "Δεντρόπαιδο" της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέως Μισέλ Ριμλ. Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Σάββατο (2 μ.μ.) και Κυριακή (4 μ.μ.).

Πρόκειται για ένα συγκινητικό έργο το οποίο εκθέτοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και του υπερκαταναλωτισμού, αναδεικνύει την αξία της φιλίας, της οικογένειες, της επικοινωνίας και της συνεργασίας. Πολύ περισσότερο δείχνει τη σοφία της φύσης αλλά και των παρατηρητών της: τα κλαδιά των δέντρων στρέφονται πάντα προς τον ήλιο και ανθίζουν όταν τα φροντίζουν – ακριβώς αυτό που συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Δεντρόπαιδο
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το έργο, το οποίο έχει μεταφράσει στα ελληνικά ο Μιχάλης Σιώνας, αφηγείται την ιστορία του δεκάχρονου Έιβερι, ο οποίος όταν ανακαλύπτει την πρόθεση του πατέρα του να κόψει το δέντρο στην πίσω αυλή τους αντιμετωπίζει τους προσωπικούς του φόβους και υπερασπίζεται το δέντρο. Προκειμένου να μεταπείσει τον πατέρα του και να αποτρέψει την κοπή του δέντρου του αποφασίζει να χτίσει με την καλύτερη του φίλη Σαμ ένα οχυρό πάνω στα κλαδιά του. 

Δεντρόπαιδο
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μαζί με την πιστή σύντροφό του το δεντρόπαιδο απαρνιέται όλα τα εκείνα τα υλικά αγαθά που υπονομεύουν την αξία της προστασία του περιβάλλοντος και επινοεί τον υπέρ-ήρωα "Enviroman". Μέσω αυτού του νέου φανταστικού χαρακτήρα ο μικρός ήρωας ρίχνεται στη μάχη να αποδείξει σε όλους τα κακά της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων και της αδιαφορίας που καταστρέφουν το "σπίτι" μας, τη φύση. Θα καταφέρει άραγε να πείσει με τον αγώνα του και την αγνότητα των προθέσεών του να αποτρέψει την κοπή του δέντρου;

Δεντρόπαιδο
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Στο επίκεντρο αυτού του έργου βρίσκεται το ερώτημα: Μπορεί ένα δεκάχρονο παιδί να κάνει τη διαφορά;", γράφει η Μισέλ Ριμλ. "Στο έργο, ο Έιβερι μαθαίνει πως το να παίρνει θέση και να αγωνίζεται για την προστασία του πλανήτη, ξεκινά πραγματικά από τη δική του αυλή. Βλέποντας το έργο να ταξιδεύει στην Ελλάδα, μου υπενθύμισε ότι ο πλανήτης μας είναι πραγματικά η αυλή που όλοι μοιραζόμαστε", σχολιάζει η συγγραφέας.

Ερμηνεύουν επί σκηνής ο Αργύρης Λάμπρου, η Αναστασία Μοναστηρίδου, η Ηλέκτρα Καζάκου, ο Θανάσης Λανάρης, η Καλύδημη Μούρτζη και ο Χρήστος Παπαδόπουλος. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κέννυ Μακλέλαν, ενώ, την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Θοδωρής Παπαδημητρίου.

Η παράσταση προτείνεται για ηλικίες 5-13 ετών. 

Περισσότερες πληροφορίες

Το δεντρόπαιδο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μπορεί ένα δεκάχρονο παιδί να κάνει τη διαφορά στον αγώνα του γιασ τη διάσωση του πλανήτη; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το σύγχρονο έργο της βραβευμένης συγγραφέως που μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τον υπερκαταναλωτισμό, τις οικογενειακές σχέσεις, την αξία της φιλίας, τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και της επικοινωνίας, την πίστη στις αξίες και την αντιμετώπιση των προσωπικών μας φόβων. Όταν ο Έιβερι, ένα δεκάχρονο αγόρι, ανακαλύπτει την πρόθεση του πατέρα του να κόψει το δέντρο στην πίσω αυλή, αποφασίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας να ζήσει πάνω στο δέντρο μέχρι ο πατέρας του να αλλάξει γνώμη. Πείθει την καλύτερή του φίλη, τη Σαμ, να τον συντροφεύσει στον αγώνα του, κι έτσι τα δυο παιδιά χτίζουν ένα οχυρό στο δέντρο και ξεκινούν την διαμαρτυρία τους. Ο Έιβερι αρνείται όλα τα υλικά αγαθά που βλάπτουν το περιβάλλον και εφευρίσκει τον φανταστικό υπέρ-ήρωα «Enviroman», προσπαθώντας να αποδείξει σε όλους τα κακά της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, του υπερκαταναλωτισμού και της αδιαφορίας για το περιβάλλον. Άραγε στο τέλος, η επιμονή του και η καθαρότητα της πρόθεσής του, θα πείσουν τον πατέρα του να μην κόψει το δέντρο;

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.