"Το νησί των θησαυρών": Το Θέατρο Πόρτα φιλοξενεί την θεατρική διασκευή του αγαπημένου μυθιστορήματος

Ένα από τα πιο διάσημα και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα όλων των εποχών παίρνει θέση στη σκηνή κάθε Σάββατο και Κυριακή, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Το νησί των θησαυρών Patroklos Skafidas©

Ποιός δεν έχει ακούσει έστω και μία φορά για το "Νησί των θησαυρών" του Στίβενσον; Αδιαμφησβήτητα όλο και κάπου θα έχουμε ακούσει, διαβάσει, δει κάτι σχετικά με αυτό, είτε μιλάμε για βιβλίο, είτε για ταινία, είτε για θέατρο, είτε κατά τη διάρκεια μίας απλής συζήτησης μεταξύ φίλων. Από το 1883, όταν και εκδόθηκε, το δημοφιλές μυθιστόρημα έχει κατακτήσει μία πάρα πολύ σημαντική θέση στην λογοτεχνική ιστορία και έχει διασκευαστεί τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος συνθέτει μία εντελώς νέα βερσιόν του έργου, γεμάτη θεαματικά κοστούμια και σκηνικά και διευθύνει έναν θίασο 10 ηθοποιών που αναλαμβάνουν και χρέη ορχήστρας καθώς τραγουδούν και παίζουν όργανα ζωντανά. Πρόκειται για ένα διόλου απλό εγχείρημα που ωστόσο στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους τους με ζωντάνια και τα τραγούδια – σε στίχους του ίδιου του σκηνοθέτη - με τρόπο ξεσηκωτικό, συνδυάζοντας φωνή και μία μεγάλη ποικιλία οργάνων που παίζουν οι ίδιοι.

Το νησί των θησαυρών
Patroklos Skafidas©

Το "Νησί των θησαυρών" θεμελίωσε την πειρατική λογοτεχνία, η οποία μέχρι και σήμερα δεν σταματά να κερδίζει φανατικούς θαυμαστές. Η ιστορία της παράστασης έχει ως κεντρικό ήρωα τον νεαρό Τζιμ, ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία ένα χάρτη που δείχνει τον δρόμο για τον μεγάλο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Κάπτεν Φλιντ, σε ένα μακρινό νησί. Ο Τζιμ μπλέκει με παρέες "καλών" αλλά και "κακών" παιδιών που εποφθαλμιούν τα πλούτη που αποκαλύπτει ο χάρτης και βρίσκεται εν τέλει να σαλπάρει σε ένα εξωφρενικό ταξίδι όπου πέρα από νέοι τόποι θα του αποκαλυφθούν και νέοι τρόποι να ερμηνεύει τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους. Εμείς παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις συναρπαστικές περιπέτειες του Τζιμ, οι οποίες διαδραματίζονται σε ένα ανατρεπτικό σκηνικό με πληθώρα  αποχρώσεων που κινούνται μεταξύ θρίλερ, περιπέτειας και τρελής κωμωδίας.

Το νησί των θησαυρών
Patroklos Skafidas©

Βλέποντας την παράσταση θα ανακαλύψουμε πως τελικά τα όρια μεταξύ καλού και κακού δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα, τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις δεν είναι πάντα και τόσο ειλικρινή, ενώ ο πραγματικός θησαυρός δεν βρίσκεται στα πλούτη, αλλά στην ίδια τη ζωή και τις εμπειρίες που αυτή προσφέρει.

Το νησί των θησαυρών
Patroklos Skafidas©

Ένα επιτελείο από σπουδαίους συντελεστές χτίζει μία ξεχωριστή, συναρπαστική εμπειρία. Κεντρικό σημείο της παράστασης είναι η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή, βασισμένη σε ναυτικούς σκοπούς και πειρατικά τραγούδια του 17ου και 18ου αιώνα, σε νέες ενορχηστρώσεις και επεξεργασία. Οι χαρισματικοί ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, τραγουδάνε και παίζουν με δεξιοτεχνία επί σκηνής κιθάρα, μπάντζο, μαντολίνο, φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, κόντρα μπάσο, κρουστά, βιολί, ακορντεόν και πιάνο. Οι πολυτάλαντοι αυτοί καλλιτέχνες είναι οι: Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Στέλιος Θεοδώρου, Θεοφάνης Κοσμάς, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιάννης Λατουσάκης, Δημήτρης Μήτρου, Μαρί Σουζάν Μουζέλα, Ιωάννης Μπάστας, Τάσος Ροδοβίτης, Γιώργος Φασουλάς. Συμμετέχει, επίσης, ο Λευτέρης Δούρος. Το απαιτητικό έργο του understudy έχει επωμιστεί ο Πέτρος Δημοτάκης.

Το νησί των θησαυρών
Patroklos Skafidas©

Γύρω τους υπάρχει μία ακόμη ομάδα που δεν φαίνεται αλλά παίζει τον δικό της καίριο ρόλο στη δημιουργία αυτής της πραγματικά "πειρατικής" παράστασης. Η Σοφία Πάσχου επιμελείται την κίνηση και η Ευαγγελία Θεριανού τα σκηνικά. Τα συναρπαστικά κοστούμια είναι της Κλαιρ Μπρέσγουελ και η κατασκευή τους της Όλγας Εβσέεβα αλλά μέρος τους έχει παραχωρηθεί από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τους φωτισμούς του πειρατικού σκηνικού αναλαμβάνει η Σοφία Αλεξιάδου, τις φωτογραφίες και τα βίντεο ο Πάτροκλος Σκαφίδας και την εικονογράφησή τους ο Βίκτωρ Μοσχόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Μάριος Κακουλλής και σκηνογράφου η Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου και ο Αναστάσιος Κλης.

Το νησί των θησαυρών
Patroklos Skafidas©

Πραγματοποιούνται σχολικές καθημερινές πρωινές παραστάσεις στο θέατρο, με μειωμένη τιμή ανά παιδί.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και σε όλη την οικογένεια.

Περισσότερες πληροφορίες

Το νησί των θησαυρών

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα, η παράσταση αφηγείται τις περιπέτειες ενός γέρου πειρατή που κρύβει το μυστικό ενός αμύθητου θησαυρού. Κεντρικός ήρωας ο νεαρός Τζιμ, ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία ένα χάρτη ο οποίος δείχνει τον δρόμο για τον μεγάλο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Κάπτεν Φλιντ, σε ένα μακρινό νησί. Ο Τζιμ μπλέκει με παρέες «καλών» αλλά και «κακών παιδιών» που εποφθαλμιούν τα πλούτη που αποκαλύπτει ο χάρτης και βρίσκεται εν τέλει να σαλπάρει σε ένα εξωφρενικό ταξίδι όπου πέρα από νέοι τόποι θα του αποκαλυφθούν και νέοι τρόποι να ερμηνεύει τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους. Μέσα από τις δοκιμασίες του Τζιμ, των φίλων και των αντιπάλων του, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν πως τελικά τα όρια μεταξύ καλού και κακού δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα, τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις δεν είναι πάντα και τόσο ειλικρινή, ενώ ο πραγματικός θησαυρός δεν βρίσκεται στα πλούτη, αλλά στην ίδια τη ζωή και τις εμπειρίες που αυτή προσφέρει.

Πόρτα

Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.