"Πινόκιο": Η διάσημη ξύλινη μαριονέτα του Κάρλο Κολόντι κάνει τα πρώτα της βήματα στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Στο Θέατρο Rex, στην παιδική σκηνή "Ελένη Παπαδάκη", ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί τον πολυαγαπημένο μας "Πινόκιο", σε μια σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας του, καλώντας μας σε μια μεγάλη περιπέτεια που τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα είναι δυνατά!

Πινόκιο © Karol Jarek

Το κλασικό παραμύθι που ανέθρεψε γενιές μικρών και μεγάλων αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του "Πινόκιο". Δημιουργήθηκε σκαλισμένος από τον ξυλογλύπτη Τζεπέτο σε ένα μικρό ιταλικό χωριό, αλλά εκείνος ονειρεύτηκε να γίνει πραγματικό αγόρι. Η Αλεπού και ο Γάτος τον πείθουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα, όμως, δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.

Πινόκιο
© Karol Jarek

Το παραμύθι, γραμμένο το 1883, είναι γεμάτο κωμικό-τραγικές περιπέτειες που, ωστόσο, φαντάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Ο Πινόκιο είναι ένα παιδί που ζει σε μια σκληρή πραγματικότητα, σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα και καταλυτικά. Όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου, η ιστορία του Πινόκιο αναπόφευκτα θέτει ερωτήματα όπως το πώς ένα παιδί εντάσσεται στη σύγχρονη κοινωνία, πώς μπορεί να χωρέσει στο πρότυπο του ενήλικα, ποιά κομμάτια της αθωότητάς του πρέπει να χάσει προκειμένου να επιβιώσει.

Πινόκιο
© Karol Jarek

Ο Μαυρογεωργίου για να κάνει πραγματικότητα το φανταστικό αυτό παραμύθι έχει στη διάθεσή του έναν πολυπληθή θίασο νέων, ταλαντούχων ηθοποιών. Ο Γιώργος Βουρδαμής, ο Αντώνης Γκρίτσης, ο Χρήστος Δαλκυριάδης, ο Μιχάλης Κοιλάκος, η Ιώ Λατουσάκη, η Εμμανουέλα Μαγκώνη, ο Βασίλης Ντάρμας, ο Τίτος Πινακάς, η Δήμητρα Σταύρου και η Ανδρομάχη Φουντουλίδου υποδύονται ο καθένας πάνω από τρεις χαρακτήρες της ιστορίας ξεδιπλώνοντας -έτσι- το πολυσχιδές ταλέντο τους και την εξαιρετική υποκριτική τους ικανότητα αφού μεταλλάσσονται συνεχώς σε μία νέα προσωπικότητα. Η ονειρική μουσική του Νίκου Κυπουργού με τη βοήθεια του επί σκηνής μουσικού Γιώργου Φουντούκου, ενδύει το υπέροχο σκηνικό παιχνίδι της παράστασης, με σκοπό, όμως, να μιλήσει για ζητήματα ιδιαιτέρως σοβαρά.

Πινόκιο
© Karol Jarek

Στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης συναντάμε στα σκηνικά τη Θάλεια Μέλισσα, στα κοστούμια τη Βασιλική Σύρμα, στην κινησιολογία τον Πάρη Μαντόπουλο και στους φωτισμούς την Στέλλα Κάλτσου. Τη μουσική διδασκαλία επιμελείται η Μελίνα Παιονίδου και δραματολόγος είναι η Μαρία Καρανάνου. Τη σκηνική πάλη "στήνει" ο Θάνος Δερμάτης και τη μετάφραση, όπως και τους στίχους, έχει εκπονήσει η Τζούλια Διαμαντοπούλου. Με τον σχεδιασμό των κομμώσεων καταπιάνεται ο Κωνσταντίνος Κολιούσης και make up artist  είναι η Olga Faleichyk. Στο βοηθητικό προσωπικό, η Βασιλική Ασίκογλου προσφέρει τις υπηρεσίες βοηθού στον σκηνοθέτη, η Έλλη Παπαδάκη στην σκηνογράφο και η Μαρίνα Κουλούρη στην ενδυματολόγο.

Πινόκιο
© Karol Jarek

Στον κόσμο του Πινόκιο τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται: ένας κορμός ξύλου μετατρέπεται σε μαριονέτα, ένα φωτεινό λούνα παρκ μεταμορφώνεται σε σκοτεινή κοιλιά ενός επικίνδυνου θαλάσσιου κήτους, μια σκανδαλιάρα μαριονέτα σε ένα γελαστό στοργικό αγόρι. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και μεταλλάσσεται, το μόνο που μένει σταθερό είναι η πίστη στον εαυτό μας και η δύναμη της φιλίας. Γιατί όλοι έχουμε κοντά μας έναν γαλάζιο γρύλλο να μας προστατεύει και να μας βοηθά ώστε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα…ακόμα και τα άπιαστα.

Πινόκιο
© Karol Jarek

Παραστάσεις για το κοινό κάθε Σάββατο στις 16:30 και Κυριακή στις 11:30. Καθημερινές από Τρίτη έως Παρασκευή παραστάσεις και για σχολεία. 

Η παράσταση προτείνεται για παιδιά άνω των 5 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Πινόκιο

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 110 '

Το κλασικό παραμύθι που ανέθρεψε και μάγεψε δεκαετίες τώρα γενιές μικρών και μεγαλύτερων θεατών (εδώ σε διασκευή Κρις Κούπερ) αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του Πινόκιο. Η Αλεπού και ο Γάτος θα τον πείσουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.