"Σκιές στο Πεντάγραμμο": Η παράσταση για παιδιά που ενώνει την κλασική με την παραδοσιακή μουσική στο Μέγαρο Μουσικής

Πώς θα έμοιαζε μια παράσταση όπου ο Καραγκιόζης θα συναντούσε την όπερα; Η νέα καλλιτεχνική πρόταση του Ηλία Καρελλά συνεχίζει τα μαγικά της ταξίδια και είναι ιδανική για την πρώτη επαφή των παιδιών με τους διαφορετικούς κόσμους της μουσικής.

Σκιές στο πεντάγραμμο

Ο Ηλίας Καρελλάς μετρά πάνω από 25 χρόνια ενεργούς παρουσίας στο χώρο του παιδικού θεάτρου. Αγαπημένος σκιοπαίχτης των παιδιών με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έδωσε νέα πνοή στον Καραγκιόζη και μέσα από αναπάντεχους συνδυασμούς θεατρικών και μουσικών ειδών, ανανεώνει μοναδικά την εγχώρια παιδική σκηνή εμπλουτίζοντάς της με πολύτιμο υλικό φτιαγμένο με μεγάλη έμπνευση, μεράκι και αγάπη.

Σκιές στο πεντάγραμμο

Με ποιον τρόπο άραγε μια ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων μπορεί να ερμηνεύσει Μπετόβεν; Χωράει στην ίδια σκηνή μπαρόκ και ρεμπέτικο; Πώς μία άρια μετατρέπεται σε αμανέ; Μπορούμε να συναντήσουμε στην ίδια ιστορία έργα γνωστών κλασικών συνθετών και τραγούδια που διαδίδονται από στόμα σε στόμα, χωρίς κανείς να ξέρει τον δημιουργό τους;

Οι "Σκιές στο Πεντάγραμμο- Χρώματα της Δύσης κι αρώματα της Ανατολής”, που παρουσιάζει ο Ηλίας Καρελλάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δίνει όλες τις απαντήσεις. Μια παράσταση- εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται σε πέντε θεματικές: την όπερα, την κλασική μουσική, την παραδοσιακή μουσική, τον ελληνικό Καραγκιόζη και το σύγχρονο θέατρο σκιών. Ιδανική καλλιτεχνική πρόταση για κάθε νεαρό θεατή που θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε μια πρώτη επαφή με διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα και να γνωρίσει τις πολύχρωμες πλευρές της μουσικής. 

Σκιές στο Πεντάγραμμο

Ο καλλιτέχνης Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί έναν δισδιάστατο κόσμο φιλόξενο στη μαγεία και το παραμύθι. Ταξιδεύει εκεί που οι σκιές χορεύουν στο πεντάγραμμο, άλλοτε με πορεία προς τη Δύση κι άλλοτε προς την Ανατολή, εκεί που η ρε μινόρε διασταυρώνεται με τους λαϊκούς δρόμους και τα ταξίμια, εκεί που το αυτί θαυμάζει και η ψυχή τραγουδά παρέα με τον Καραγκιόζη από την Δύση ως την Ανατολή, με πυξίδα τη μουσική.  Μαζί του η Αρετή Κετιμέ, που με την υπέροχη φωνή και το σαντούρι της συναντά την σοπράνο Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, σε μια ετερόκλητη και ανατρεπτική μουσική σύμπραξη, δημιουργώντας μια παράσταση με τρία μέρη. 

Παίζουν οι μουσικοί: Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, φωνή), Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, λάφτα, σάζι, φωνή) καθώς και ο σκιοπαίκτης Νικόλας Τζιβελέκης. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 π.μ. για τα σχολεία και Σάββατο στις 18:00 για το κοινό.

Η παράσταση προτείνεται για παιδιά από 4 ετών αλλά και για όλη την οικογένεια.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Σκιές στο πεντάγραμμο

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Με ποιον τρόπο άραγε μια ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων μπορεί να ερμηνεύσει Μπετόβεν; Χωρούν στην ίδια σκηνή μπαρόκ και ρεμπέτικο; Πώς μια άρια γίνεται αμανές; Μπορούμε να συναντήσουμε στην ίδια ιστορία έργα γνωστών κλασικών συνθετών και τραγούδια που διαδίδονται από στόμα σε στόμα, χωρίς κανείς να ξέρει τον δημιουργό τους; Με έμπνευση από τη «Γυναίκα δίχως σκιά» του Ρίχαρντ Στράους ως τις «Χίλιες και μία νύχτες», ο Ηλίας Καρελλάς μάς ταξιδεύει σε έναν δισδιάστατο κόσμο, μαγευτικό και παραμυθένιο. Εκεί που οι σκιές χορεύουν στο πεντάγραμμο, άλλοτε με πορεία προς τη Δύση κι άλλοτε προς την Ανατολή, εκεί που η ρε μινόρε διασταυρώνεται με τους λαϊκούς δρόμους και τα ταξίμια, εκεί που το αυτί θαυμάζει, και η ψυχή τραγουδά με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη. Σε αυτό το υπέροχο ταξίδι στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, με πυξίδα τη μουσική, η Αρετή Κετιμέ με την υπέροχη φωνή και το σαντούρι της συναντά την σοπράνο Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, σε μια ετερόκλητη και ανατρεπτική μουσική σύμπραξη. Μαζί τους, οι μουσικοί Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, φωνή) και Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, λάφτα, σάζι, φωνή) καθώς και ο σκιοπαίκτης Νικόλας Τζιβελέκης. Η παράσταση συνοδεύεται από εργαστήριο για παιδιά ηλικίας από 5 ετών (4/11, 2/12, 4 μ.μ.).

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.