Οι πιο γιορτινές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους στα μουσεία της Αθήνας

Τα μουσεία της πόλης καλούν τους μικρούς επισκέπτες να ζήσουν συναρπαστικές χριστουγεννιάτικες περιπέτειες, μέσα από ξεναγήσεις και πρωτότυπες γιορτινές δραστηριότητες.

Εθνική Πινακοθήκη © Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Φωτογράφηση: Σταύρος Ψηρούκης

Κάθε χρόνο, τα μουσεία της πόλης υποδέχονται το κοινό με δημιουργικές δράσεις, ξεναγήσεις και προγράμματα που μας βάζουν για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Διαβάστε Επίσης

Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις μέσα από θεματικές ξεναγήσεις, καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, εορταστικά bazaar και άλλες δράσεις. Στο κεντρικό κτίριο της Πινακοθήκης και ενταγμένο απόλυτα στο πνεύμα των Χριστουγέννων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Νύχτα Μαγική” περιλαμβάνει αφήγηση χριστουγεννιάτικων ιστοριών, που ολοκληρώνονται με εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης. Τα παιδιά 3-5 ετών θα στροβιλιστούν στον χριστουγεννιάτικο ουρανό ανάμεσα στα σύννεφα μαζί με τη μικρή Νοέλ αναζητώντας την ξεχωριστή θέση τους στον κόσμο με κέντρο το παραμύθι του πολυβραβευμένου Βρετανού Benji Davies, "Η Χιονονιφάδα”. Η εκπαιδευτική δράση είναι προγραμματισμένη για Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 10:00. Τα παιδιά 6-12 ετών θα βρεθούν στη Σπηλιά και θα συναντήσουν όλα όσα συνθέτουν την αναπαράσταση της Νύχτας των Χριστουγέννων: τὸ σπήλαιο, τους ποιμένες, τους μάγους με τα δώρα, ακόμη και τον ίδιο τον Χριστό μέσα από το διήγημα του Φώτη Κόντογλου, "Χριστούγεννα στη σπηλιά”. Η δράση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις 15:00. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία ενός ενήλικα ως συνοδού των παιδιών. Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στα: edu.episkepseis@nationalgallery.gr και ekarzi@nationalgallery.gr (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται με τη λήψη σχετικού επιβεβαιωτικού email. (Όριο ατόμων: 25, Κόστος ενηλίκων: 5€)

Εθνική Πινακοθήκη
©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου/seagull space
Εθνική Πινακοθήκη

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ετοιμάζει μια σειρά γιορτινών εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά 2-5 ετών, με τίτλο "Ζωγραφική μαζί με τους γονείς". Το πρόγραμμα θα αποτελέσει αφετηρία για χαρά, παιχνίδι αλλά και δημιουργία όμορφων έργων τέχνης. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκεμβρίου στον εργαστηριακό χώρο του μουσείου, στην Πλάκα. Παράλληλα, την Κυριακή 17/12 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο "Χριστουγεννιάτική κατασκευή με αφορμή τη Yayoi Kusama" για παιδιά 6-12 ετών, ενώ το χριστουγεννιάτικο camp του μουσείου υπόσχεται ακόμα πιο συναρπαστικές εμπειρίες: επισκέψεις σε γειτονικά μουσεία, παιχνίδια δεξιοτήτων, και μουσικοκινητική. Το camp θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη, 27-29/12 και 3-5/1.

Διαβάστε Επίσης

Από τις 22 Δεκεμβρίου και έως τις 5 Ιανουαρίου, το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή μάς προσκαλεί να παρακολουθήσουμε κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Αμφιθέατρο του μουσείου, να πάρουμε μέρος σε δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και οικογενειακές ξεναγήσεις, να νιώσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από την αφήγηση παραμυθιών, να παρακολουθήσουμε συναυλίες από την Χορωδία των Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών και την Big Band του Δήμου Αθηναίων και να συμμετέχουμε σε βιωματικές δράσεις. Παράλληλα, οι Χριστουγεννιάτικες προτάσεις του Πωλητηρίου προσφέρουν πολλές ιδέες για πρωτότυπα και ιδιαίτερα δώρα, ενώ ειδικά για την περίοδο των γιορτών το Καφέ-Εστιατόριο του Μουσείου θα υποδέχεται τους επισκέπτες του με πολλές Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

Ίδρυμα Γουλανδρή προβολές
Χριστουγεννιάτικες προβολές στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Ακόμη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει εκδηλώσεις για παιδιά δημοτικού στο παράρτημά του, Μουσείο Διονυσίου Λοβέρδου. Με οδηγό τις εικόνες του μουσείου, οι μικροί συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την πορεία των μάγων και θα συνοδεύσουν τους ποιμένες στην προσκύνησή τους στο σπήλαιο της Γέννησης του Χριστού. Θα μοιραστούν έθιμα και χριστουγεννιάτικα παραμύθια, θα ακούσουν κάλαντα και τραγούδια από τα μουσικά σύνολα "Μαντολινάτα" και "Απόπλους" του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Με αφορμή επιλεγμένες εικόνες της Συλλογής Διονυσίου Λοβέρδου τα παιδιά θα παρακολουθήσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού στους ποιμένες. Η παρουσίαση θα γίνει από την αρχαιολόγο κ. Ράνια Φατώλα. Αφήγηση των παραμυθιών "Ο μυλωνάς και ο καλικάντζαρος", "Η Μάρμπω και η Κάλλω" (παραδοσιακό), "Μια ξεχωριστή μέρα του Μπαρμπα- Πανώφ" του Σ. Ρούμπεν σε διασκευή Λ. Τολστόι από την ιστορικό κ. Σοφία Γιαννιώτη. Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου ακούσουν κάλαντα και τραγούδια από το Μουσικό Σύνολο "Μαντολινάτα" του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, ενώ την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου από το Μουσικό Σύνολο "Απόπλους". Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου τα παιδιά μπορούνε να φέρουν την αγαπημένη τους χριστουγεννιάτικη ιστορία και να τη μοιραστούνε μαζί με τους υπόλοιπους.

Διαβάστε Επίσης

Οι λάτρεις της τεχνολογίας δεν πρέπει με τίποτα να χάσουν τις εκδηλώσεις του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Το μουσείο έχει ετοιμάσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με πρωτότυπα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια αλλά και θεματικές εμπειρίες επίσκεψης για να γεμίσει δημιουργικά τις εορταστικές ημέρες των μικρών και των μεγάλων του φίλων. Η ομάδα των Μουσειοπαιδαγωγών του Μουσείου εμπνεύστηκε από την αγαπημένη γιορτή των παιδιών και σχεδίασε δράσεις που είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσουν. Δείτε όλες τις δράσεις εδώ.

Last but not least, το Μουσείο Ακρόπολης βάζει κι αυτό τα γιορτινά του και φροντίζει να διασκεδάσει ακόμα και τους μικρούς του φίλους: Το εορταστικό πρόγραμμα για παιδιά "Δώσε σχήμα και μορφή … σε γιορτή μοναδική!", καλεί τους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν χαρτιά, χρώματα, ψαλίδια και μπογιές, και να επιστρατεύσουν όλη τη φαντασία τους για να δώσουν πρόσωπο, σχήμα και μορφή σε μία αγαπημένη έννοια: τη Γιορτή. Και όχι μόνο αυτό… Μαζί με τους αρχαιολόγους θα ανακαλύψουν πώς και γιατί οι αρχαίοι Αθηναίοι έδιναν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και σε άλλες έννοιες, όπως στις εποχές του χρόνου, τον έρωτα, τον ήλιο, τη νίκη και πολλές ακόμα. Αν έχετε παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών, μη χάσετε τα εργαστήρια το Σάββατο 23/12, την Κυριακή 24/12, την Πέμπτη 28/12, την Παρασκευή 29/12 και την Κυριακή 31/12 στις 11:00 & στις13:00. Κλείστε θέση εδώ: events.theacropolismuseum.gr (Οι κρατήσεις ξεκινούν στις 18/12).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Κόδρου 9, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και τον Ιούνιο

Το ίδρυμα υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/05/2024

"Pie in the sky": Γονείς και παιδιά χορεύουν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στη νέα παράσταση χορού που συνδυάζεται με εργαστήριο κίνησης εκ χειρός μιας μητέρας και μιας κόρης, "το σώμα γίνεται φωνή κι όλοι οι προορισμοί φαντάζουν πιθανοί".

"Ο ραφτάκος των λέξεων" και οι "Αισωπομαχίες" της ομάδας Μικρός Νότος επανέρχονται

Η θεατρική ομάδα επιστρέφει κι αυτό το καλοκαίρι με δροσερές παραστάσεις, σε φιλόξενους υπαίθριους χώρους, για να ζωντανέψει τις δυο αγαπημένες ιστορίες.

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικά εργαστήρια και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και για ενήλικες και τον Μάιο.

"Ο Θαρροφύλακας" του Διονύση Σταθακόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας

Εικονογραφημένο αριστουργηματικά από τον βραβευμένο Πέτρο Μπουλούμπαση, το βιβλίο αποτελεί μια περιπέτεια που μιλά για το πώς φόβος και γενναιότητα βαδίζουν χέρι-χέρι.

"Ο Πέτρος και ο λύκος" για δύο ακόμα παραστάσεις στην Paraga

Μετά τις sold out παραστάσεις, το μουσικό παραμύθι για παιδιά άνω των 3 που ανέβασε το Κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, συνεχίζει στο Paraga για δύο ακόμη εμφανίσεις.

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.