Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικά εργαστήρια και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και για ενήλικες και τον Μάιο.

εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Αθηνοπεριπέτειες, Workshop κεραμικής και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, εικαστικούς παιδαγωγούς και ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και τα παιδιά είναι μερικά απ' όσα ετοιμάζει το Ίδρυμα Θεοχαράκη για τον Μάιο. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… | Για παιδιά 5-7 ετών
Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν, σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

Ενότητα 8: 18*, 25 Μαΐου Gustav Klimt
Σάββατο, 3-4 μ.μ.
(18/5*: 4.30-5.30 μ.μ.)

Εμείς οι σύγχρονοι | Για παιδιά 7-12 ετών
Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά των καλλιτεχνών, δημιουργούν το δικό τους πρωτότυπο εικαστικό έργο. Στα εργαστήρια με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη έχοντας ως αφορμή το έργο σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

19 Μαΐου 2024 | 12-1.30 μ.μ.
Νικιφοράκη Μαρία | Μικρά ενυδρεία γεμίζουν με χορογραφίες του βυθού. 

26 Μαΐου 2024 | 12-1.30 μ.μ.
Αύγουστος Βεϊνόγλου | Πολύπλοκοι κόσμοι και σπηλιές φτιάχνονται με αλμυρό ζυμάρι και πηλό.

Αθηνοπεριπέτειες στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη! | Για οικογένειες με παιδιά 5-11 ετών
Οι Αθηνοπεριπέτειες συνεχίζουν στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και αφορούν διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, στο Καλλιμάρμαρο, στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με ξεναγούς- μουσειοπαιδαγωγούς. Είναι βασισμένες στο παιδικό βιβλίο "Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα" (εκδόσεις Ψυχογιός), που αποτελεί τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό που γράφτηκε αποκλειστικά για παιδιά. Στους περιπάτους εναρμονίζεται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, παιχνίδια και ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες.

19/5 | 5.30-7.30 μ.μ.

Μια έκθεση, μια ιστορία | Για παιδιά 10 μηνών-3 ετών
Πώς αντιλαμβάνεται ένα έργο τέχνης ένα παιδί που δεν έχει κατακτήσει ακόμα τον προφορικό λόγο; Πώς εκφράζει το συναίσθημα του και την άποψη του; Τα εικαστικά έργα γίνονται αφορμή για να διερευνήσουμε τη συμβολική γλώσσα του δημιουργού, αλλά κυρίως να ανακαλύψουμε και να δημιουργήσουμε τις δικές μας ιστορίες με βοηθό μας τη φαντασία, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα μέσα από τους πίνακες και μαζί δημιουργούμε νέους φανταστικούς κόσμους. Η μια ιστορία γεννά την άλλη και έτσι δημιουργείται χώρος για καινούργια εσωτερικά τοπία. Με αυτόν το τρόπο ανακαλύπτουν πώς να εκφράσουν αυτό που ήδη αντιλαμβάνονται.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν την εμπειρία της πρώτης επαφής με τη ζωγραφική και την τέχνη καθώς και να δημιουργηθεί ένας νέος δρόμος επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέα. Ένας δρόμος απελευθερωτικός και βαθιά επικοινωνιακός.

Σύλληψη και υλοποίηση: Μαριάνθη Φωτάκη
Επιμέλεια μουσικής/ Κιθάρα: Γιώργος Περρός
Παραγωγή: Ομάδα thea-tree

26 Μαΐου, 2 και 16 Ιουνίου 2024: Με αφορμή την έκθεση γλυπτικής του Novello Finotti (επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς)
Κυριακή, 4-5 μ.μ.

Με μια χούφτα από πηλό! | Για παιδιά 8-12 ετών
Μέσα από έναν κύκλο δύο συναντήσεων γνωρίζουμε τον πηλό και τις δυνατότητες του, φτιάχνουμε τα δικά μας χρώματα, εμπνεόμαστε από τα σύμβολα και τα διακοσμητικά μοτίβα της μινωικής και μυκηναϊκής τέχνης και δημιουργούμε από ένα πιάτο που θα φέρει τα δικά μας σχέδια και σύμβολα.

Στόχοι του προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι η άμεση επαφή των παιδιών με την κεραμική τέχνη και την ιστορία της, η ενεργοποίηση των αισθήσεων, καθώς και η διαιώνιση της γνώσης γύρω από την αρχαία τέχνη της κεραμικής.

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Νεφέλη Σιαφάκα

31 Μαΐου, 7 Ιουνίου 2024
Παρασκευή, 6-8 μ.μ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες

Αντιμετωπίζοντας σύγχρονες προκλήσεις στην προεφηβεία και εφηβεία | Για ενήλικες
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα νεαρά παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν την προκλητική ηλικία της εφηβείας, ιδιαίτερα στην εποχή μας με τις σύγχρονες προκλήσεις και δοκιμασίες. Με την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος–Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων.

Α’ μέρος: Τρόποι καλλιέργειας των "μαγικών" 4Α: αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, αυτοφροντίδα και αυτοπεποίθηση για την ισορροπημένη ζωή και εξέλιξη των εφήβων και των γονέων.  Οι ισορροπημένοι και ευτυχισμένοι γονείς έχουν ισορροπημένα και ευτυχισμένα παιδιά.

13 Μαΐου 2024
Δευτέρα, 6-8 μ.μ.

Μύθος και Μεταμόρφωση στην Όπερα | Για ενήλικες
Ο κύκλος "Μύθος και Μεταμόρφωση στην Όπερα" επανέρχεται με νέα έργα των Γκλουκ, Μότσαρτ και Βάγκνερ για μια εισαγωγή στη μυσταγωγία της μουσικής, που αυτή τη φορά επικεντρώνεται στους Μύθους των Βορείων. Σε αυτή τη σειρά μαθημάτων παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από τις όπερες "Σταχτοπούτα" του Ροσσίνι, "Ο Μαγικός Αυλός" του Μότσαρτ, "Ιφιγένεια εν Ταύροις" και "Άλκηστις" του Γκλουκ, "Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν" και "Πάρσιφαλ" του Βάγκνερ και αποκωδικοποιούνται, μέσω της μουσικής, οι μύθοι και οι γρίφοι τους. Πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν; Με τη σοπράνο και θεατρολόγο Κάτια Πάσχου

14, 21, 28 Μαΐου, 4 Ιουνίου 2024
Τρίτη, 6-8 μ.μ.

Εικαστική εκπαίδευση παιδιών, τμήμα ενηλίκων | Για ενήλικες
Πώς μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών που μεγαλώνουν στην εποχή της εικόνας λίγων δευτερολέπτων; Πώς προσεγγίζουμε την τέχνη με σεβασμό και πώς μιλάμε για αυτή; Στο παρόν πρόγραμμα ζωγραφίζουμε, κατασκευάζουμε και δουλεύουμε σαν εκπαιδευτικοί και σαν παιδιά. Βλέπουμε τα βήματα και τις εργασίες που μπορούμε να κάνουμε σε μια σχολική τάξη, αποφεύγοντας κοινότυπες διαδικασίες, και γινόμαστε οι εκπαιδευτικοί που θα θέλαμε να είχαμε και εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εικαστικούς παιδαγωγούς και σε ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και τα παιδιά. Με την εικαστικό Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη.

15, 22, 29 Μαΐου, 5 Ιουνίου 2024
Τετάρτη, 6-8 μ.μ.

Workshops Κεραμικής | Για ενήλικες
Τα  κεραμικά κατασκευάζονται με την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη του Kurinuki, όπου το κεραμικό διαμορφώνεται μέσα από τυχαία και αυθόρμητα κοψίματα. Η τεχνική Kurinuki ξεκινά με ένα τραχύ κομμάτι πηλού. Χέρια και απλά εργαλεία σκαλίσματος χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του βασικού σχήματος. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται από τα σμάλτα που χρησιμοποιούμε για τη διακόσμηση του. Με τον εικαστικό Γιώργο Τσεριώνη.

24 Μαΐου 2024
Παρασκευή, 6-9.30 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και τον Ιούνιο

Το ίδρυμα υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/05/2024

"Pie in the sky": Γονείς και παιδιά χορεύουν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στη νέα παράσταση χορού που συνδυάζεται με εργαστήριο κίνησης εκ χειρός μιας μητέρας και μιας κόρης, "το σώμα γίνεται φωνή κι όλοι οι προορισμοί φαντάζουν πιθανοί".

"Ο ραφτάκος των λέξεων" και οι "Αισωπομαχίες" της ομάδας Μικρός Νότος επανέρχονται

Η θεατρική ομάδα επιστρέφει κι αυτό το καλοκαίρι με δροσερές παραστάσεις, σε φιλόξενους υπαίθριους χώρους, για να ζωντανέψει τις δυο αγαπημένες ιστορίες.

"Ο Θαρροφύλακας" του Διονύση Σταθακόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας

Εικονογραφημένο αριστουργηματικά από τον βραβευμένο Πέτρο Μπουλούμπαση, το βιβλίο αποτελεί μια περιπέτεια που μιλά για το πώς φόβος και γενναιότητα βαδίζουν χέρι-χέρι.

"Ο Πέτρος και ο λύκος" για δύο ακόμα παραστάσεις στην Paraga

Μετά τις sold out παραστάσεις, το μουσικό παραμύθι για παιδιά άνω των 3 που ανέβασε το Κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, συνεχίζει στο Paraga για δύο ακόμη εμφανίσεις.

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.