Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και τον Ιούνιο

Το ίδρυμα υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

Εθνικός Κήπος

Πρωτότυπες ξεναγήσεις σε περιοδικές εκθέσεις, εικαστικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις παρουσιάζει το Ίδρυμα Θεοχαράκη και τον Ιούνιο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 

Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών

Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

2 Ιουνίου, Καλοκαιράκι στην Ακρογιαλιά
Κυριακή, 11 π.μ.-12 μ.μ. και 1-2 μ.μ.

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών

Για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Με τη μουσειοπαιδαγωγό-νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη. 

Κύκλος 9: 8, 15, 29 Ιουνίου
Σάββατο, 10.30-11.30 π.μ.

Αθηνοπεριπέτειες στο Ίδρυμα  Β. & Μ. Θεοχαράκη! | Για οικογένειες με παιδιά 5-11 ετών

Οι Αθηνοπεριπέτειες συνεχίζουν στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και αφορούν διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, στο Καλλιμάρμαρο, στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με ξεναγούς- μουσειοπαιδαγωγούς. Είναι βασισμένες στο παιδικό βιβλίο "Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα" (εκδόσεις Ψυχογιός), που αποτελεί τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό που γράφτηκε αποκλειστικά για παιδιά. Στους περιπάτους εναρμονίζεται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, παιχνίδια και ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ι.Θ. με την ομάδα των Αθηνοπεριπετειών.

9 Ιουνίου
Κυριακή, 5.30-7.30 μ.μ.

Μια έκθεση, μια ιστορία | Για παιδιά 10 μηνών-3 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στις περιοδικές εκθέσεις του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Τα εικαστικά έργα γίνονται αφορμή για να διερευνήσουμε τη συμβολική γλώσσα του δημιουργού, αλλά κυρίως να ανακαλύψουμε και να δημιουργήσουμε τις δικές μας ιστορίες με βοηθό μας τη φαντασία, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα μέσα από τους πίνακες και μαζί δημιουργούμε νέους φανταστικούς κόσμους. Η μια ιστορία γεννά την άλλη και έτσι δημιουργείται χώρος για καινούργια εσωτερικά τοπία. Με αυτόν το τρόπο ανακαλύπτουν πώς να εκφράσουν αυτό που ήδη αντιλαμβάνονται.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν την εμπειρία της πρώτης επαφής με τη ζωγραφική και την τέχνη καθώς και να δημιουργηθεί ένας νέος δρόμος επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέα. Ένας δρόμος απελευθερωτικός και βαθιά επικοινωνιακός.

Σύλληψη και υλοποίηση: Μαριάνθη Φωτάκη
Επιμέλεια μουσικής/ Κιθάρα: Γιώργος Περρός
Παραγωγή: Ομάδα thea-tree

2 και 16 Ιουνίου
Με αφορμή την έκθεση γλυπτικής του Novello Finotti (επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς)
Κυριακή, 4-5 μ.μ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες

Μύθος και Μεταμόρφωση στην Όπερα | Για ενήλικες

Ο κύκλος Μύθος και Μεταμόρφωση στην Όπερα επανέρχεται με νέα έργα των Γκλουκ, Μότσαρτ και Βάγκνερ για μια εισαγωγή στη μυσταγωγία της μουσικής, που αυτή τη φορά επικεντρώνεται στους Μύθους των Βορείων. Σε αυτή τη σειρά μαθημάτων παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από τις όπερες "Σταχτοπούτα" του Ροσσίνι, "Ο Μαγικός Αυλός" του Μότσαρτ, "Ιφιγένεια εν Ταύροις και Άλκηστις" του Γκλουκ, "Το Δαχτυλίδι" των Νιμπελούνγκεν και "Πάρσιφαλ" του Βάγκνερ και αποκωδικοποιούνται, μέσω της μουσικής, οι μύθοι και οι γρίφοι τους. Πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν; Με τη σοπράνο και θεατρολόγο Κάτια Πάσχου. 

4 Ιουνίου 
Τρίτη, 6-8 μ.μ.

Εργαστήριο Ζωγραφικής στον Εθνικό Κήπο | Για ενήλικες

Παρατηρούμε την ποικιλία των δέντρων και των φυλλωμάτων τους, τις σκιές, τους κορμούς τους, τις λιμνούλες, τα ζώα, όλα τα χρώματα του φυσικού τοπίου, όπως έκαναν κάποτε οι ιμπρεσιονιστές. Ερχόμαστε σε επαφή με τα έργα τους. Παρατηρούμε πώς το φως διασπά τα πάντα σε μικρότερα σχήματα και δημιουργούμε πολλά μικρά έργα. Με την εικαστικό Ελένη Δελή.

Πέμπτη 6 Ιουνίου & Τετάρτη 12, 19, 26 Ιουνίου 
6-8 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Καλοκαίρι στον "Ελληνικό Κόσμο" με εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάλογα με την ηλικία τους.

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Πώς μπορούν τα παιδιά να επιλέξουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν;

Η εργασιακή σύμβουλος Ειρήνη Ανδριώτη έδωσε τις χρήσιμες συμβουλές της στην εκπομπή "Πρωίαν σε είδον" για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την σημασία του για παιδιά, αλλά και ενήλικες.