Ο Τάκης Τζαμαργιάς μας δίνει 7 λόγους για να δούμε τον "Μεγάλο περίπατο του Πέτρου"

Η επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του σημαντικού έργου της Άλκης Ζέη επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στο Νέο Θέατρο “Κατερίνα Βασιλάκου” και ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τη δούμε.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου JuliaX©

#1 Πρόκειται για μια παράσταση καταξιωμένη στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, βασισμένη στο σημαντικότερο έργο της Άλκης Ζέη, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της παιδικής λογοτεχνίας. Αυτό επιβεβαιώνεται αφού φέτος παίζεται για όγδοη χρονιά συνολικά στο θέατρο, ύστερα από δύο χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, όπου και πρωτοανέβηκε, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στο ΚΘΒΕ και την περσινή χρονιά στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου”, όπου και επαναλαμβάνεται με εξ ολοκλήρου καινούργια διανομή.

#2 Τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα αλλάζουν. "Τίποτα δεν αφήνει ίδιο ο πόλεμος”. Η τελευταία φράση αποτελεί και το θεματικό άξονα γύρω από τον οποίον εξελίσσεται το έργο. Ο Πέτρος διένυσε ένα μεγάλο περίπατο γεμάτο κακουχίες και τραγικά γεγονότα σε μία από τις πιο δυσμενείς περιόδους της ανθρωπότητας που τον οδήγησε στην ωριμότητα και την κατανόηση της σκληρότητας του πολέμου. Ο περίπατος του σημερινού "Πέτρου” πως είναι και τι θα του αφήσει στο τέλος;

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
JuliaX©
Ο Τάκης Τζαμαργιάς σε στιγμιότυπο από την πρόβα

#3 Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων ολοένα και επιβεβαιώνουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως συνεχώς ελλοχεύει η αβεβαιότητα για έναν κόσμο ειρηνικό. Τα παιδιά και οι νέοι ολοένα και περισσότερο καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αλλαγές που προκύπτουν και απαιτούν εγρήγορση, τόλμη και αποφασιστικότητα. Ο αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς βία, ρατσισμό και καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών δεν σταματάει.

#4 Αυτή καθαυτή η παράσταση δεν αντιμετωπίζει τον ανήλικο θεατή ως παθητικό δέκτη, τον θέλει ώριμο και ερωτώμενο. Αναρωτιέται και συνειδητοποιεί πως είναι δυνατόν να υπάρχουν και "…Έλληνες φασίστες που συνεργάζονται με τον κατακτητή”.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
JuliaX©

#5 Η παράσταση διοχετεύει και αναπτύσσει αξιακά πρότυπα και τρόπους συμπεριφοράς κοινών πολιτισμικών δεδομένων, χωρίς να διαγράφει τις όποιες πολιτισμικές σταθερές της κοινωνίας μας, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτισμικής ταυτότητας για τις νέες γενιές

#6 Η παράσταση παρότι μένει πιστή στο ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου, δεν κάνει μάθημα ιστορίας, αλλά ζωντανεύει στη σκηνή πώς ένα εννιάχρονο αγόρι βιώνει ζοφερές στιγμές μιας δύσκολης ιστορικής περιόδου, όπως αυτή της Κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πώς η μεγάλη ιστορία απορρυθμίζει την κοινωνική ζωή, επιδρά στην ιστορία της οικογένειας κάθε παιδιού και το αναγκάζει να ωριμάσει βίαια, δίνοντας του ταυτόχρονα δύναμη και πίστη στη ζωή. Ελπίζει στο μέλλον και διατηρεί την ουτοπία των οραμάτων για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
JuliaX©

#7 Πρόκειται για μια παράσταση που οι σκληρές στιγμές και κυρίως οι απώλειες αγαπημένων προσώπων και ζώων -χωρίς να ωραιοποιούνται ή να αποκρύπτονται- εναλλάσσονται με σκηνές παιχνιδιού και ονείρου, δίνοντας πολλαπλές ευκαιρίες στους ανήλικους θεατές να ταυτιστούν με τους συνομηλίκους ήρωες τους.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 115 '

Είναι η τέταρτη φορά που ο σκηνοθέτης ανεβάζει το εμβληματικό λογοτέχνημα για παιδιά που μας ταξιδεύει στη ζωή του εννιάχρονου ήρωα στην Αθήνα της Κατοχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.