Οδηγός Παιδιού

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Αυτό το καλοκαίρι "βουτάμε" σε ένα συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι

Το ΚΘΒΕ εκκινεί το πρόγραμμα του φετινού Ολοήμερου Θερινού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου για παιδιά.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ένα καλοκαίρι-βουτιά στο ταξίδι του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού, του αυτοσχεδιασμού και της υπέροχης αλληλεπίδρασης μέσω της χαράς της θεατρικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. υπόσχεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με την έναρξη του Ολοήμερου Θερινού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου για παιδιά. Μια επανεκκίνηση της  ευκαιρίας του μαζί, στον κόσμο της Τέχνης και της συνύπαρξης μέσα από τη δημιουργικότητα. Από τις 27 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, το Θέατρο ανοίγει και πάλι την αγκαλιά του και προσκαλεί τους "μικρούς μας φίλους" της πόλης σ’ έναν κόσμο έκφρασης, φαντασίας και δημιουργίας. Ένα κάλεσμα δημιουργικότητας μέσα από εικαστικές και παραστατικές τέχνες. 

Αυτό το καλοκαίρι, οι συνταξιδιώτες των καλλιτεχνικών εργαστηρίων θα ταξιδέψουν ανά τον κόσμο και θα "επισκεφθούν" θέατρα άλλων χωρών και άλλων εποχών. Κάθε εβδομάδα και ένας άλλος προορισμός, γεμάτος από βιωματική περιπλάνηση γύρω από τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις επιρροές του κάθε θεάτρου ξεχωριστά. Υπερατλαντικά ταξίδια γνώσης, από τα οποία δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις και η φαντασία.

Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι να μυήσουν τα παιδιά στη μαγεία του θεάτρου και μέσα από τα εργαλεία της θεατρικής έκφρασης και από το παιχνίδι να γνωρίσουν την ιστορία και τα διαφορετικά είδη θεάτρου, να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και να διευρύνουν τη σκέψη για τον ρόλο τους και τον ρόλο των άλλων στην κοινωνία.  Τα παιδιά μέσα από το θέατρο επικοινωνούν, μοιράζονται και εξελίσσονται, καθώς κάθε θεατρική δραστηριότητα είναι ένα ταξίδι αναζήτησης και μια πολύπλευρη εμπειρία.

Μια ομάδα από έμπειρους παιδαγωγούς συντονίζουν, με τη συνεργασία ηθοποιών του ΚΘΒΕ, δέκα θεματικές εβδομάδες για παιδιά σχολικής ηλικίας με ειδικά τμήματα για παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, 8-9 ετών και 10-11 ετών με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως: ξεναγήσεις σε χώρους του θεάτρου, διαδραστικούς περιπάτους (πολιτιστικές-εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους εκτός θεάτρου), μουσική, χορό-κίνηση, σκηνογραφία, θέατρο, αφήγηση, προβολές, ζωγραφική, ειδικές κατασκευές.

Ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα

Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

07.30-09.00  προσέλευση παιδιών και ελεύθερη ώρα
08.15-09.00  πρωινό
09.30-11.00 εξόρμηση στα γρασίδι του Βασιλικού θεάτρου και μία ημέρα επίσκεψη σε μουσείο 
11.00-12.00 δραστηριότητα*
12.00-13.00 δραστηριότητα*
13.00-14.00 μεσημεριανό και ελεύθερη ώρα
14.00-15.00 δραστηριότητα*
15.00-16.00 ελεύθερη ώρα και παραλαβή παιδιών (με την επίδειξη ταυτότητας)

*οι δραστηριότητες ποικίλουν μέσα στην εβδομάδα

Πρόγραμμα θεματικών εβδομάδων

Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

27/06-01/07: Ελλάδα: Θέατρο Σκιών
04- 08/07: Ιταλία: Στη Βενετία, την εποχή της Αναγέννησης
11-15/07: Γαλλία: Ο Μολιέρος την Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄ 
18 - 22/07: Αγγλία: Ουίλιαμ Σαίξπηρ
25-29/07: Γερμανία: Το θέατρο του Μπέρτολτ Μπρεχτ
01-05/08: Ιαπωνία: Μύθοι και παραμύθια
08-12/08: Αυστρία: Όπερα
22-26/08: Κίνα: Ο πλούτος της κινεζικής παράδοσης
29/08-02/09: Τσεχία: Το μαύρο θέατρο της Πράγας
05-09/09: Ελλάδα: Στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.

Τα Ολοήμερα Θερινά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια για παιδιά, πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30-16:00, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (27 Ιουνίου-9 Σεπτεμβρίου). 

Το πρόγραμμα διαθέτει την ευελιξία συμμετοχής από μία εβδομάδα και για όσες και όποιες εβδομάδες επιλέξετε (με δυνατότητα άφιξης αργότερα και αναχώρησης νωρίτερα μετά από συνεννόηση). Τα τμήματα ακολουθούν προδιαγραφές (ολιγομελή, αυστηρή ηλικιακή σύνθεση) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας τους.
 
Το κόστος ανέρχεται στα 75 € ανά εβδομάδα ενώ η τιμή διαμορφώνεται στα 65 € / εβδομάδα για κάθε επόμενο παιδί της ίδιας οικογένειας. Ειδικές τιμές για πρόωρες εγγραφές (65 € ανά εβδομάδα για εγγραφή δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των παρακολουθήσεων). Παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ πρωινό και μεσημεριανό. 

Επίσης, κάθε Τετάρτη, 09:30-10:30 οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα ξενάγησης στους χώρους των μαθημάτων γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν εκτός από τη διαδικασία των μαθημάτων που ακολουθούν τα παιδιά τους και το περιβάλλον όπου περνούν δημιουργικά την ώρα τους. Οι μαθητές, κατά την προσέλευση τους, πρέπει να έχουν μαζί τους καπέλο, αντηλιακό, νερό και μία αλλαξιά ρούχα.

Μέρος των εξόδων του Ολοήμερου Θερινού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου καλύπτεται με την ευγενή υποστήριξη των εξής εταιριών: Η εταιρία ΖΑΓΟΡΙ με το νερό ΖΑΓΟΡΑΚΙ ξεδιψάει τους μικρούς μας φίλους, η εταιρία ΜΑΣΟΥΤΗΣ  διαθέτει φρέσκο γάλα για τα παιδιά και δυναμωτικά σνακς ενώ η SAMIOTAKIS CATERING φροντίζει για την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών.

Οι εγγραφές ξεκινούν στις 8 Ιουνίου και πραγματοποιούνται  το αργότερο μέχρι 4 ημέρες πριν την έναρξη της εβδομάδας που θέλετε να παρακολουθήσετε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ελένη", "Αριστοφάνης-Ηρώνδας: Contra tempo": Καλοκαιρινές προτάσεις με άποψη από το ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το καλοκαίρι του 2022 με δύο ξεχωριστές παραγωγές.

30/06/2022

"Πάμε πλατεία" με το Victoria Square Project

Το Victoria Square Project παρουσιάζει στον χώρο του τα αποτελέσματα του υπαίθριου παιδικού εργαστηρίου "Πάμε πλατεία;", το οποίο ανοίγει μια συζήτηση για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και εξοικειώνει τους μικρούς συμμετέχοντες με την αρχιτεκτονική της πόλης.

Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους στο ελατοδάσος της Πάρνηθας

Καλοκαίριασε και τα δέντρα περιμένουν να μας ψιθυρίσουν λόγια μαγικά, γιατί βαθιά μέσα στο δάσος, γεννιούνται οι πιο όμορφες ιστορίες.

Τα "Λάχανα και χάχανα" επιστρέφουν στη σκηνή

Με το νέο μιούζικαλ που βασίζεται στην επιτυχημένη μουσική σειρά του Τάσου Ιωαννίδη "Λάχανα και χάχανα" περιοδεύει η Παιδική Σκηνή του Χρήστου Τριπόδη φέτος το καλοκαίρι.

Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια

Μερικές χρήσιμες συμβουλές από το Σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" για να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς.

Η ομάδα Μορφές Έκφρασης με τρεις καλοκαιρινές παραστάσεις στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Η αγαπημένη ομάδα θεάτρου για παιδιά που διευθύνει η Άννα-Σεβαστή Τζίμα παρουσιάζει τρεις μεγάλες επιτυχίες της στον Βοτανικό Κήπο του Χαϊδαρίου: "Το παιδί και το κουδουνάκι", "Κούκου, μια βόλτα στο δάσος", "Ο δράκος των χρωμάτων".

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ιουνίου στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά 2-3 και 4-12 ετών, που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων.