Η μπαλετική "Σταχτοπούτα" επιστρέφει στο Christmas Theater

Το αγαπημένο παραμύθι του Σαρλ Περό ζωντανεύει σε μια παράσταση με πλούσια σκηνικά, λαμπερά κοστούμια και βραβευμένους σολίστ από το Classical Ballet Of Eastern Europe.

Σταχτοπούτα

Η αριστουργηματική μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ και η απαράμιλλη τέχνη του κλασικού χορού συναντώνται στον ονειρικό κόσμο της "Σταχτοπούτας". Το αγαπημένο παραμύθι του Σαρλ Περό ενέπνευσε τον σπουδαίο Ρώσο συνθέτη να γράψει το μπαλέτο που θα παρουσιάσει το corps de ballet του Classical Ballet Of Eastern Europe, το οποίο επιστρέφει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Christmas Theater στις 13 και 14 Απριλίου. Τα πλούσια σκηνικά, οι υποβλητικοί φωτισμοί, τα λαμπερά κοστούμια και φυσικά οι σπουδαίοι σολίστ συνθέτουν μια εντυπωσιακή παραγωγή, ένα αληθινό παραμυθένιο θέαμα που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους. Το μπαλέτο βασίζεται στη χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροφ σε διασκευή του Σεργκέι Μπομπρόφ και λιμπρέτο του Νικολάι Βολκόφ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Ντμίτρι Τερμπάτζι.

Σταχτοπούτα

Ο Σαρλ Περό (1628-1703) έζησε στη Γαλλία και του άρεσε να περιδιαβαίνει τα χωριά και να ακούει λαϊκές ιστορίες. Στα 1697, δημοσίευσε τη συλλογή ”Τα παραμύθια της Μητέρας Χήνας”, όπου περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η "Σταχτοπούτα", η "Κοκκινοσκουφίτσα", ο "Παπουτσωμένος γάτος" και άλλες διηγήσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, οι οποίες αγαπήθηκαν από πολλές γενιές αναγνωστών. Οι ιστορίες του Περό μάγεψαν κατά καιρούς μεγάλους συνθέτες –κι όχι μόνο– από διάφορες χώρες. Ένας από αυτούς ήταν ο Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), που συνέθεσε υπέροχες μελωδίες –σοβαρές και κωμικές– για τη χορευτική εκδοχή της "Σταχτοπούτας". Του πήρε τέσσερα χρόνια να γράψει τη μουσική (1940-1944). Το έργο του πρωτοπαρουσιάστηκε από το Μπαλέτο Μπολσόι με μεγάλη επιτυχία στα 1945 σε χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροφ με τη θρυλική μπαλαρίνα Γκαλίνα Ουλάνοβα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.  

Σταχτοπούτα

Η υπόθεση του μπαλέτου

Στην αρχή του έργου η Σταχτοπούτα καθαρίζει το πάτωμα της κουζίνας και αναπολεί τις όμορφες στιγμές με την μητέρα της. Οι σκέψεις της σταματούν απότομα όταν οι αδερφές της, της ζητούν να τους φτιάξει πρωινό. Ενώ φτιάχνει το πρωινό, μια άστεγη ζητιάνα έρχεται στο παράθυρο και της ζητάει φαγητό. Η κακιά μητριά της την εμποδίζει κι εκείνη αποφασίζει να δώσει στην γυναίκα το δικό της φαγητό. 

Στη συνέχεια έρχεται μια πρόσκληση για τον Βασιλικό Χορό του Πρίγκιπα. Η κακιά μητριά και οι αδερφές της Σταχτοπούτας πηγαίνουν στην πόλη για να βρουν ρούχα και αξεσουάρ για το γάμο. Έτσι, μένει μόνη της με τη συντροφιά των φίλων της, των ποντικιών, που της φτιάχνουν ένα όμορφο φόρεμα από κουρέλια. Η ζητιάνα επιστρέφει και μεταμορφώνεται σε νεράιδα. Μετατρέπει το ρούχο της Σταχτοπούτας σε ένα πανέμορφο φόρεμα κατάλληλο για μια πριγκίπισσα και μια κολοκύθα σε βασιλική άμαξα. Λέει στην Σταχτοπούτα να πάει στο Χορό, αλλά ότι πρέπει να έχει γυρίσει πίσω πριν από τα μεσάνυχτα. 

Στο Βασιλικό Χορό του Πρίγκιπα, η κακιά μητριά και οι θετές αδελφές της Σταχτοπούτας φτάνουν αργά. Ενώ οι δύο αδερφές προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή του, εκείνη μπαίνει στην αίθουσα του χορού. Ο Πρίγκιπας γοητευμένος από την ομορφιά της, της ζητάει να χορέψουν. Κάνεις δεν ξέρει ποιο είναι το μυστηριώδες κορίτσι. Χορεύουν μαζί όλη νύχτα και η Σταχτοπούτα ξεχνά ότι έπρεπε να φύγει πριν τα μεσάνυχτα. Καθώς το ρολόι αρχίζει να χτυπά, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να φύγει πριν τα ρούχα της γίνουν κουρέλια. Φεύγει γρήγορα χωρίς εξηγήσεις. Ο πρίγκιπας τρέχει πίσω της, αλλά βρίσκει μόνο το γυάλινο γοβάκι της.

Την επόμενη μέρα, ο πρίγκιπας, μην μπορώντας να σταματήσει να σκέφτεται την Σταχτοπούτα, ξεκινάει να ψάχνει σε ολόκληρο το βασίλειο για να την βρει, ζητώντας από κάθε κορίτσι που συναντά να δοκιμάσει το γυάλινο γοβάκι. Η μητριά της Σταχτοπούτας, την έχει κλειδώσει σε ένα δωμάτιο για να μην μπορεί να δοκιμάσει το γοβάκι. Δεδομένου ότι το γοβάκι δεν ταιριάζει σε καμία από τις δύο αδερφές, η μητέρα της επιμένει να το δοκιμάσει. Καταφέρνει να πιέσει το πόδι της για να χωρέσει στο γοβάκι. Κρατώντας το λόγο του, ο Πρίγκιπας κάνει πρόταση στην μητριά της Σταχτοπούτας. Εκείνη καταλαβαίνει τι έχει συμβεί από τους φίλους της, τα ποντίκια και αρχίζει να φωνάζει. Ο Πρίγκιπας διαπιστώνει ότι υπάρχει ακόμα ένα κορίτσι στο σπίτι. Μόλις απελευθερώνεται η Σταχτοπούτα από το δωμάτιο της, δοκιμάζει το γοβάκι. Της ταιριάζει τέλεια. Ο Πρίγκιπας την παίρνει μαζί του στο κάστρο του, όπου θα ζήσουν ευτυχισμένοι για πάντα.

Σταχτοπούτα

Classical Ballet Of Eastern Europe

To Classical Ballet of Eastern Europe δημιουργήθηκε το 1945 στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας. Η Όπερα της πόλης και η Εθνική Ακαδημία Μπαλέτου φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι το διάσημο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Μπαλέτου Ανατολικής Ευρώπης στο οποίο συμμετέχουν και έχουν βραβευτεί μεγάλοι σολίστ και χορευτές από τα πιο γνωστά μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Μολδαβία, Λευκορωσία, Βουλγαρία κ.ά.). Κάθε χρόνο το μπαλέτο προσκαλεί σολίστ και χορευτές που βραβεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και με την συμμετοχή τους οργανώνει την περιοδεία του σε όλο τον κόσμο με μια διάσημη παράσταση κλασικού μπαλέτου.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σταχτοπούτα

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 120 '

Το αγαπημένο παραμύθι του Σαρλ Περό ζωντανεύει σε μια παράσταση με σπουδαίους σολίστ και το corps de ballet με έδρα τη Βουλγαρία, πλούσια σκηνικά και λαμπερά κοστούμια. Η Σταχτοπούτα έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με την κακία της μητριάς της και των δύο αδελφών της, ενώ τις υπηρετεί, αναπολώντας τις όμορφες στιγμές με την μητέρα της. Μια επιστολή από το παλάτι για τον Βασιλικό Χορό του Πρίγκιπα φέρνει ενθουσιασμό στο σπίτι. Οι αδελφές της πηγαίνουν αμέσως στην πόλη για να βρουν ρούχα και αξεσουάρ. Η Σταχτοπούτα μένει μόνη της. Έχει τη συντροφιά των φίλων της, των ποντικιών, που της φτιάχνουν ένα όμορφο φόρεμα από κουρέλια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.