Τζίμι Καρ: Ο θρύλος του stand-up στην Αθήνα

Το ακραίο βρετανικό χιούμορ του Καρ, μάλλον ταιριάζει απόλυτα με το πανδημικό σκηνικό των καιρών μας.

Τζίμι Καρ: Ο θρύλος του stand-up στην Αθήνα

O Τζίμι Καρ ξεκινά το «The Best of Ultimate Gold Greatest Hits», το stand-up comedy special που έκανε για την πλατφόρμα του Netflix, κάπως έτσι: «Λένε ότι είμαι ο πιο σκληρά εργαζόμενος στο χώρο της κωμωδίας. Όμως το πρώτο μέρος της πρότασης αναιρεί το δεύτερο. Είναι σαν να λένε ότι είσαι ο πιο όμορφος στη μονάδα εγκαυμάτων. Έχουμε κανέναν εδώ μέσα που να έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα; Δύσκολα βέβαια να είναι ένας γιατί αυτοί συνήθως κολλάνε μεταξύ τους… Και φύγαμε!». Και κάπως έτσι ο Άγγλος κωμικός, με τα 8 live DVD, τη σταθερή πλέον παρουσία στο Netflix (μη χάσετε την εκπομπή «The Fix») και τις αμέτρητες εμφανίσεις του στο βρετανικό κανάλι Channel 4 σε διαφορετικών ειδών τηλεοπτικά πρότζεκτ, συστήνει στο κοινό το ιδιότυπο μαύρο χιούμορ του και την ακραία σύγκρουσή του με τον κόσμο του «πολιτικά ορθού».

Θα έλεγε κανείς ότι το τελευταίο είναι και το πλέον αμφιλεγόμενο σημείο της κωμικής του παρουσίας. Ο Τζίμι Καρ δεν διστάζει να πει στη σκηνή, στον τηλεοπτικό αέρα ή στο ραδιόφωνο του BBC πράγματα που οι περισσότεροι stand-up comedians δεν θα είχαν το θάρρος (ή το θράσος) να γράψουν ποτέ στο πιο τολμηρό σενάριό τους: καυστική αναπαραγωγή εθνικών στερεοτύπων, πειράγματα για χοντρούς (sic), ένα σωρό κείμενα για νάνους και ανάπηρους, αστεία για παιδόφιλους, ατάκες σεξουαλικού περιεχομένου για γυναίκες και ένα σωρό άλλες ανηλεείς χιουμοριστικές επιθέσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Από την πρώτη ημέρα που ασχολήθηκε επαγγελματικά με την κωμωδία το 2000, εγκαταλείποντας την καλοπληρωμένη δουλειά του σε μια πετρελαϊκή πολυεθνική, έχει κηρύξει αντάρτικο απέναντι στο πολιτικά ορθό και στον βασικό του κανόνα, ότι δεν πρέπει να σαρκάζεις μια ομάδα ανθρώπων στην οποία δεν ανήκεις.

Τζίμι Καρ: Ο θρύλος του stand-up στην Αθήνα - εικόνα 1

Απρόθυμος να υπακούσει σε οποιαδήποτε οδηγία, ο Τζίμι Καρ βαδίζει στο δικό του ανορθόδοξο, ακραίο, κατάμαυρο κωμικό μονοπάτι, που συνδυάζει την παράδοση του σνομπ αγγλικού φλέγματος με τον αμερικανικό κυνισμό. Από τη μια έχουμε το σικ ντύσιμο, την παλιομοδίτικη χωρίστρα και τον αυτοσαρκασμό και από την άλλη το απενοχοποιημένο γέλιο-κλάξον, το παρατεταμένο γούρλωμα των ματιών στην κάμερα και τα ωμά αστεία που χτυπούν ευθύβολα χωρίς ωραιοποιήσεις και λεκτικούς καλλωπισμούς.

Γενικότερα, ο Τζίμι Καρ λειτουργεί καλύτερα όταν παίζει με τα όρια και σπάει τους κανόνες του stand-up. Έτσι οι άβολες ερωτήσεις στους θεατές και η αλληλεπίδραση με το κοινό, που από τους περισσότερους θεωρούνται ξεπερασμένες πρακτικές, για τον αντισυμβατικό Άγγλο αποτελούν χρήσιμα εργαλεία του σόου του. Έτσι, αν πάτε στα δύο σόου (προστέθηκε και δεύτερο λόγω μεγάλης ζήτησης) που θα δώσει στο θέατρο Άλσος την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, καλά θα κάνετε να ξεσκονίσετε τα αγγλικά σας και να έχετε προετοιμάσει μια-δυο ατάκες για κάποια πιθανή ερώτηση του Τζίμι. Ποτέ δεν ξέρεις…

Περισσότερες πληροφορίες

Terribly funny

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 120 '

Για πρώτη φορά επισκέπτεται την Αθήνα ο βραβευμένος κωμικός και παρουσιαστής, γνωστός για το αθυρόστομο αιχμηρό χιούμορ του, τα θανατηφόρα one-liners και τη σάτιρα πάνω σε θέματα ταμπού.

Άλσος

Ευελπίδων 4, Πεδίον Άρεως
  • Night Life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.