Το "Φιλί της γυναίκας αράχνης" συνεχίζεται στο Θέατρο Αλκμήνη

Ο Παντελής Καναράκης και ο Παναγιώτης Κατσίκης πρωταγωνιστούν για δεύτερη συνεχή χρονιά στη θεατρική μεταφορά του συγκλονιστικού μυθιστορήματος του Μανουέλ Πούιγκ που διαδραματίζεται σε μια φυλακή της Αργεντινής του '70.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη η θεατρική μεταφορά του συγκλονιστικού μυθιστορήματος του Μανουέλ Πούιγκ "Το φιλί της γυναίκας αράχνης" σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη με πρωταγωνιστές τους Παντελή Καναράκη και Παναγιώτη Κατσίκη. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 9 Οκτωβρίου.

Αργεντινή, μέσα της δεκαετίας του ‘70, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει την τότε δημοκρατική κυβέρνηση. Το αυτοαποκαλούμενο καθεστώς της "Εθνικής Διαδικασίας Αναδιοργάνωσης" της στρατιωτικής δικτατορίας του Χόρχε Βιδέλα, καταφεύγει όλο και περισσότερο σε βασανιστήρια, απειλές και εκβιασμούς για να σωφρονίσει και να τιμωρήσει αντιφρονούντες. Στα μαρτυρικά εφτά χρόνια εξουσίας του, μέχρι και την επιστροφή στη δημοκρατική διαδικασία, υπολογίζεται πως εξαφανίστηκαν με παράνομα μέσα χιλιάδες διαφωνούντες, με αποκορύφωμα την εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών μαρξιστών αγωνιστών. Δεδομένης της συστηματικής δίωξης κοινωνικών μειονοτήτων, η περίοδος έχει χαρακτηριστεί ως διαδικασία γενοκτονίας.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

Στο μυθοπλαστικό συμπάν του Πούιγκ, το οποίο παραμένει πιστό στην εποχή και τα συγκείμενα της, βρίσκονται σε ένα μικρό κελί της φυλακής Βίλλα Ντεβότο του Μπουένος Άιρες δύο συγκρατούμενοι, προσπαθώντας να χωρέσουν μέσα σε μια ασύμβατη γι’ αυτούς συγκατοίκηση. Ο Μολίνα που διώκεται για παρεκκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά και ο Βάλεντιν, πολιτικός κρατούμενος που διώκεται για τις αριστερές του ιδέες. Σύντομα υφαίνεται ανάμεσα τους ένας πολύπλοκος αλλά ισχυρός δεσμός. Σε κόσμους διαφορετικούς, με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω, όνειρα ζωής και σεξουαλικές προτιμήσεις, οι δυο τους ακροβατούν ανάμεσα στο παρελθόν, σε μια σκληρή πραγματικότητα, και σ’ ένα αβέβαιο μέλλον.

Συγκινητικό και ανατριχιαστικό, αστείο και αισθησιακό, αυτό το οικείο δράμα δύο ατόμων διατρέχει τη συναρπαστική γκάμα της φαντασίας, του κινδύνου και, τέλος, της εμπνευσμένης και αιώνιας ελπίδας. Το έμπειρο μάτι του Παντελή Καναράκη ήταν σε θέση να αναγνωρίσει αυτές τις αρετές δεκαετίες πίσω, όταν "Το φιλί της γυναίκας αράχνης" συστήθηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό κινηματογραφικά προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερους οπαδούς από τη μυθιστορηματική εκδοχή του. Όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη του στο "α": "Είναι ένα έργο που λατρεύω. Το είχα όνειρο να το ανεβάσω και είμαι ευτυχής που φέτος πραγματοποιήθηκε. Είναι ένα πολιτικό μεν έργο αλλά πλημμυρισμένο από συναίσθημα, γλύκα και τρυφερότητα μέσα από σκληρές καταστάσεις […] Ο Μολίνα που υποδύομαι είναι ένας ήρωας που διατηρεί την παιδικότητα του, ζει στο δικό του κινηματογραφικό κόσμο και δεν θέλει να του χαλάει τίποτα τη μαγεία ακόμα και μέσα στις απάνθρωπες συνθήκες της φυλακής. Αποδεικνύεται βέβαια ότι τελικά είναι μια ηρωική, γενναία και γεμάτη αγάπη ψυχή."

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

Από την διασκευή (βασισμένη στη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ) και την σκηνοθετική προσέγγιση του Κοραή Δαμάτη, την σκηνογραφική και ενδυματολογική υποστήριξη του Παύλου Ιωάννου αλλά και τις ερμηνείες των Καναράκη και Κατσίκη, έρχεται μια προκλητική ιστορία αγάπης, φαντασίας και φιλίας που αναπτύσσεται όταν η ανθρωπότητα ωθείται στα όριά της.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.