Θλίψη για τον θάνατο του Τσιμάρα Τζανάτου

Τσιμάρας Τζανάτος, Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές

Η Τζιμάρας Τζανάτος δεν μιλούσε πολύ για τον ίδιο, δεν μιλούσε για τα κείμενά του, μιλούσε μέσα από τα κείμενά του και τις ερμηνείες του στις παραστάσεις που συμμετείχε. Τέτοιας κοπής άνθρωπος ήταν. Σε μια άλογη, και δίχως πνευματικότητα εποχή, ο Τσιμάρας, μέσα από τα κείμενα του σκιαγράφησε ακόμα και τις πιο αφανείς πτυχές του άνθρωπου, ασχολήθηκε με ανεξερεύνητα τοπία της ψυχής. Η πρώτη συγγραφική εμφάνιση του Τσιμάρα έγινε το 2004 με το κείμενο "Έξοδος" στο έργο "Ονείρου Οδύσσεια" (Δ. Δημητριάδη, Ν. Δήμου, Μ. Πολιτοπούλου, Ε. Πέγκα) που ανέβηκε στο Κ.Θ.Β.Ε (εκδ. Univercity Press) και το "Μαζί Ποτέ" το 2009 στο Κινητήρας Studio (βασισμένο στην ταινία του Φατίχ Ακίν Gegen die Wand/Head On), και τα δύο σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη και την ομάδα DameBlanche. Tον Μάιο του 2013 παρουσιάστηκε στις "Αναγνώσεις" του Εθνικού Θεάτρου το έργο του "Εκκρεμότητα" σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα με την ομάδα Nova Melancholia. Τον Ιούνιο είδαμε στο νέο Θέατρο στη Σάλα προσωπικές ιστορίες γυναικών  να συναντούν το ποιητικό έργο "Η Βία του βίου" του Τσιμάρα Τζανάτου  στην σκηνική σύνθεση με τίτλο "Εκθέτοντας τη βία του βίου”. Ως ηθοποιός δούλεψε στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 αποσύρθηκε για να επιστρέψει το 2012. Έχει συνεργαστεί με τη Ρούλα Πατεράκη, την Άντζελα Μπρούσκου, τη Βίλλυ Σωτηροπούλου κ.ά. Η φωτογραφία είναι από την παράσταση-πρόταση "Κώστας Νούρος: Ξένος δύο φορές" των Ανθής Γουρουντή, Χρύσας Καψούλη, Τσιμάρα Τζανάτου ( 2017) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και τον θυμάμαι να στέκει στη σκηνή περήφανα και αφοσιωμένα! 

Η είδηση του θανάτου του Τσιμάρα έγινε γνωστή μέσω Facebook με τους διαδικτυακούς του φίλους να τον αποχαιρετούν στην σελίδα του με αγάπη. Η τελετή αποχαιρετισμού του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Αυγούστουστο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας στις 12:30 το πρωί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.