Το "Solaris" στο Άσυλο Ανιάτων από τον Θοδωρή Αμπαζή

Μάθαμε αποκλειστικά ότι το έργο του Στάνισλαβ Λεμ που έγινε γνωστό από την ομώνυμη αριστουργηματική ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι, γίνεται θεατρική παράσταση ειδικά σχεδιασμένη για το Άσυλο Ανιάτων.

Solaris

Ο Θοδωρής Αμπαζής και η ομάδα "Όπερα" δημιούργησαν μια σκηνική σύνθεση ειδικά σχεδιασμένη για το Άσυλο Ανιάτων -  Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων. Βασισμένος στο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ "Solaris", ο γνωστός σκηνοθέτης υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία μιας ομότιτλης site specific παράστασης που "συνομιλεί" με τον χώρο σε πολλά επίπεδα, αξιοποιώντας μέρος των εγκαταστάσεών του αλλά και την ενέργεια 130 χρόνων φροντίδας και αγάπης σε χιλιάδες άπορους ασθενείς πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. 
Το "Solaris" είναι μια φιλοσοφική κριτική στην ανθρώπινη δυνατότητα να κατανοήσει τον κόσμο και έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την αριστουργηματική -διακεκριμένη στο Φεστιβάλ των Καννών- κινηματογραφική μεταφορά του Αντρέι Ταρκόφσκι το 1971, ενώ ακολούθησε μία ακόμα ταινία το 2002 από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ. 
Η ομάδα "Όπερα" επικεντρώνεται στην αναζήτηση των ορίων της θεατρικής πράξης, κάθε φορά με ένα διαφορετικό τρόπο, στην προκειμένη περίπτωση αξιοποιώντας έναν διάδρομο (όπως βλέπετε παραπάνω) του Ασύλου Ανιάτων. Παράλληλα, η μουσική σκέψη καθορίζει τη δομή των παραστάσεων της ομάδας, χωρίς να υποβαθμίζει τη θεατρική λειτουργία αλλά να την αναδεικνύει. Το ίδιο συμβαίνει και στο "Solaris", όπου η  πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιάννη Αναστασάκη παίζεται ζωντανά από τον ίδιο. Η έντονη εικαστική προσέγγιση και η χρήση πολυμέσων είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του.
Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδάς και Δανάη Σαριδάκη. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Τσακνιά, ο σκηνικός χώρος, η εγκατάσταση και τα κοστούμια της Ναταλίας Μαντά και οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 28/9

Θοδωρής Αμπαζής
Θοδωρής Αμπαζής

Πλανήτης "Solaris"

Ο "Solaris", ένας μυστηριώδης μακρινός πλανήτης αποτελούμενος από ένα διαστημικό ωκεανό τυλιγμένο με σύννεφα, γίνεται στόχος επιστημονικής έρευνας. Θεωρείται πιθανό ολόκληρος ο πλανήτης να είναι ένα εξωγήινο νοήμον ον. Όταν αποφασίζουν να τον ενεργοποιήσουν με ακτίνες φωτός υψηλής ενέργειας, συμβαίνουν διάφορα παράξενα φαινόμενα που συνοδεύονται από παραισθήσεις του πληρώματος του διαστημικού σταθμού, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ’ τον πλανήτη. Πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλόκοτες σκέψεις και αναπάντεχες συναντήσεις, που γεννιούνται από τις ανομολόγητες επιθυμίες των ηρώων του μυθιστορήματος, διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διατυπώνονται ερωτήματα για την ζωή, το θάνατο, τον έρωτα τον φόβο και την εξιλέωση. 
"Τι είναι ένας "κανονικός” άνθρωπος; Κάποιος που δεν έχει κάνει ποτέ του έστω μία κακή πράξη; Έστω. Αλλά οι σκέψεις του δεν είναι ανεξέλεγκτες; Ίσως κάτι, ένα φάντασμα, ξύπνησε κάπου μέσα του πριν από δέκα ή τριάντα χρόνια κάτι που εκείνος απώθησε κι έπειτα ξέχασε, κάτι το οποίο δεν φοβάται, αφού ξέρει ότι ποτέ δεν θα το αφήσει ν’ αναπτυχθεί και άρα να τον οδηγήσει σε κάποια πράξη. Και τώρα, ξαφνικά, μέρα μεσημέρι, συναντά αυτό το πράγμα... αυτή η σκέψη, έχει πάρει σάρκα και οστά, έρχεται και προσκολλάται πάνω του και δεν μπορεί να καταστραφεί... Αναρωτιέται πού βρίσκεται... Ξέρεις πού βρίσκεται; Εδώ στον Σολάρις."

28,29,30 Σεπτεμβρίου & 1,2,5,6,7,8,9,17,18,24,25 Οκτωβρίου | Λόγω της μικρής χωρητικότητας θεατών (25 ανά παράσταση) και καθώς η παράσταση είναι μικρής διάρκειας (80’) είναι πιθανόν να γίνουν και κάποιες διπλές παραστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber