Το "Μπλε" της Άννας Λεμονάκη κάνει πρεμιέρα στο Bios

Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός έρχεται από την Ελβετία μαζί με την ομάδα της Bleu en Haut Bleu en Bas με μία ροκ εν ρολ περφόρμανς για το ανθρώπινο άγχος.

Μπλε Yuri Tavares©

Η Άννα Λεμονάκη και η ομάδα της Bleu en Haut Bleu en Bas με έδρα την Ελβετία έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν μια νέα εκδοχή της παράστασης "Μπλε”. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της θεατρικής χρωματικής πενταλογίας που ανέβηκε για πρώτη φορά το 2016 στη Γενεύη κι έπειτα σε θεατρικές σκηνές σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Γαλλία, Λίβανο, και σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ (Festival La Bâtie, Festival Plein Tube κ.ά). Από 26 Μαΐου έως 4 Ιουνίου θα δούμε την περφόρμανς σε σκηνοθεσία, σκηνογραφία και ερμηνεία της Άννας Λεμονάκη στη σκηνή του Bios, την οποία πλημμυρίζει με ροκ εν ρολ ρυθμούς για να μιλήσει για την πάλη του σύγχρονου ανθρώπου με το άγχος μέσα από το ωμό και συνάμα ποιητικό κείμενο που υπογράφει η ίδια. Επί σκηνής θα βρίσκεται μαζί της ο μουσικός Samuel Schmidiger

Μπλε
Yuri Tavares©

Λόγος και μουσική γίνονται ένα και οι δύο καλλιτέχνες συντονίζονται για να μεταφέρουν στον θεατή την προσωπική τους αλήθεια με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Γνώριμο ανέκαθεν στον άνθρωπο, το άγχος και οι γενεσιουργοί αιτίες του αλλάζουν μαζί με τα δεινά της κάθε εποχής. Κάποτε ο άνθρωπος αγχωνόταν επειδή μάθαινε ότι η Γη είναι στρογγυλή. Η άγνοια του προκαλούσε φόβο και άγχος. Ο μεγάλος εχθρός της σύγχρονης εποχής είναι η υπερπληροφόρηση. Το "Μπλε” ανοίγει τη συζήτηση για το ενδογενές και εξωγενές άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματά του και την ευαλωτότητα του ατόμου. Κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης είναι το νερό, πηγή ζωής και σύμβολο εξαγνισμού και κάθαρσης που ωφελεί τόσο το σώμα όσο και την ψυχή.

Η Άννα Λεμονάκη σημειώνει για το "Μπλε”

"Σαράντα εκατομμύρια ενήλικες Ευρωπαίοι από 18 έως 54 ετών υποφέρουν από διαταραχές άγχους. Τι συμβαίνει όταν ξαφνικά γινόμαστε προσεκτικοί με τη ζωή και αντί να τη ζούμε μετατρεπόμαστε σε απλούς θεατές; Νιώθω την ανάγκη να δηλώσω ότι οι διαταραχές άγχους σε οποιαδήποτε μορφή οφείλουν να είναι δημόσιο θέμα και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να κάνω αυτό το έργο. Όσο περισσότερο και ανοιχτά μιλήσουμε για τα προσωπεία του άγχους (κρίσεις πανικού, φοβίες, μετατραυματικό στρες...) τόσο πιο εύκολα θα καταλάβουμε ότι αυτή η μαύρη επιφάνεια στο βυθό της θάλασσας δεν είναι παρά φύκια και τίποτα άλλο. Το "Μπλε" είναι ένα μανιφέστο λέξεων και ήχων ενάντια στον στιγματισμό που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες".

Μπλε
Tim Robert-Charrue©

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"O Υπέροχος Γκάτσμπι" συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος-σταθμού για την αμερικανική λογοτεχνία παίρνει παράταση στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.

Ενέργειες για τη διάσωση της ιστορικής συλλογής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Tέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές δράσεις.

Πρόσκληση για την Πολιτιστική Επιχορήγηση δράσεων σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων.

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.