Θραύσματα ενώθηκαν τρυφερά στο Λυκαβηττό μπροστά στα μάτια του «α»

Η performance των Άντζελα Δεληχάτσιου και Βασιλική Νομίδου θα συγκινήσει την πόλη για δύο Σαββατοκύριακα ακόμη.

Θραύσματα ενώθηκαν τρυφερά στο Λυκαβηττό μπροστά στα μάτια του «α»

Στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού στις 17:00 έδωσαν ραντεβού οι καλλιτέχνιδες Άντζελα Δεληχάτσιου και Βασιλική Νομίδου με το κοινό, που επιθυμούσε να τις ακολουθήσει στην πρώτη περιήγησή τους, στον εμβληματικό λόφο του Λυκαβηττού το Σάββατο 9 Οκτωβρίου. Μια ομάδα 15 θεατών, αψηφώντας τις προβλέψεις για τον καιρό που αναμενόταν βροχερός, ξεκίνησε την δεκάλεπτη πορεία της προς το πρώτο εκ των δύο σποτ της performance.

Θραύσματα ενώθηκαν τρυφερά στο Λυκαβηττό μπροστά στα μάτια του «α» - εικόνα 1

Φτάνοντας εκεί, είδαμε ψαθάκια και μικρά σκαμπό να αντικαθιστούν μια συνηθισμένη θεατρική πλατεία, ενώ μια απότομη πλαγιά αντικαθιστούσε αυτό που προσδοκά κανείς να δει όταν ψάχνει μια θεατρική σκηνή. Δύο επιβλητικά δέντρα για σκηνικό και δύο γυναίκες ντυμένες σε γήινες αποχρώσεις ήταν αρκετά για να δεσμεύσουν από την αρχή μέχρι το τέλος τα μάτια και τα αυτιά μας επάνω στη δράση, που ξετυλιγόταν με θέα ολόκληρη την πόλη.

Θραύσματα ενώθηκαν τρυφερά στο Λυκαβηττό μπροστά στα μάτια του «α» - εικόνα 2

Οι performers με ζωντάνια και παιδικότητα, σαν πλάσματα που κατοικούν στο δάσος όλη τους τη ζωή, σκαρφαλώνουν επιδέξια επάνω στα δέντρα, σφιχταγκαλιάζουν τον κορμό, από τον οποίο ξεπετάγονται κλαδιά σαν ώμοι που θέλουν να ανταποδώσουν το αγκάλιασμα. Σε μια στιγμή, το σώματά τους περιστρέφονται σαν κύλινδροι στο χώμα και ακολουθούν την κλίση της απότομης πλαγιάς. Το κοινό αιφνιδιάζεται βλέποντας τις να αφήνονται και να γλιστρούν προς το πουθενά. Οι ερμηνεύτριες τότε προειδοποιούν πως «Θα έρθει μια μέρα που θα δέντρα, θα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων».

Σε αυτή τη φράση, που περικλείει όλη την αγωνία για το αύριο του πλανήτη, ευαισθητοποιούμαστε. Ρουφάμε αχόρταγα κάθε σταγόνα από το ποιητικό κείμενο, που παρά την τρυφερότητά του, κυοφορεί μια επανάσταση, συνδυάζοντας αρμονικά τον πολιτικό και τον επιστημονικό λόγο. Άλλωστε, σύμφωνα με τις πρωταγωνίστριες, «Η οικολογία, χωρίς κοινωνική πάλη και επανάσταση δεν είναι παρά κηπουρική».

Συνεχίζουμε για το δεύτερο σποτ της performance. Εκεί η θέα στην πόλη χάνεται και οι θεατές μένουν μόνοι με το δάσος και τη φύση. Η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση καθρεφτίζει το κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα του δυτικού κόσμου. Βλέποντας τις ερμηνεύτριες να παίζουν με νηπιακή γλυκύτητα στο χώμα, αναδύεται ένα αίσθημα χορμολύπης. Πρόκειται για τη χαρά, με την οποία απολαμβάνεις κάποιον που ευτυχεί και τη λύπη που προκύπτει ως φυσικό επακόλουθο, όταν είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω απουσίας επιθυμίας, δεν μπορείς να ευτυχήσεις όπως εκείνος.

Θραύσματα ενώθηκαν τρυφερά στο Λυκαβηττό μπροστά στα μάτια του «α» - εικόνα 3

Στο δεύτερο σποτ, πραγματοποιείται ένα περιπετειώδες ταξίδι στις δυτικές κοινωνίες, με κυρίαρχο το ιθαγενικό στοιχείο, που βιώνουν αντιλαμβάνονται διαφορετικά τους δεσμούς με τη φύση και έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα διαφορετικό πολιτικό αφήγημα. Από τους Ζαπατίστας, στην Τσιάπας του Μεξικό φτάσαμε σε αυτούς που οραματιζόμαστε να γίνουμε. Άλλωστε, το να φαντάζεσαι κάτι, αποτελεί το πρώτο στάδιο της ύπαρξης. Αυτό είναι άλλο ένα από τα πολλά μαθήματα που πήραμε φεύγοντας από τα «Θραύσματα ενώνονται τρυφερά».

Θραύσματα ενώθηκαν τρυφερά στο Λυκαβηττό μπροστά στα μάτια του «α» - εικόνα 4

Τέλος, μάθαμε τι σημαίνει στα αλήθεια η τρυφερότητα. Τρυφερότητα θα πει να αγωνιάς για μια άλλη ύπαρξη. Όταν του γεννάται το συναίσθημα της τρυφερότητας, μαζί του σκαρφίζεται κανείς λύσεις για να προστατεύσει αυτή την ύπαρξη, να συμφιλιωθεί μαζί της και στο τέλος να γίνουν ένα. Αυτό που μας εμποδίζει να πράξουμε για τη φύση είναι η έλλειψη τρυφερότητας. Πρέπει να σβήσουμε τη φωτιά, να πάψουμε να απαντάμε παντού με τσιμέντο, προτού η φύση μας αφήσει πληγωμένη από την άστοργη αντιμετώπισή μας απέναντί της. Η φύση δεν θα μας εκδικηθεί, απλώς δεν θα αντέξει άλλο.

Στην sensitive performance δύο γυναίκες αναρωτιούνται: Πώς μπορεί ένας άνθρωπος της πόλης να συνδεθεί με τη φύση σε επίπεδο που να του αποκαλύψει τα μυστικά της και να τον ελευθερώσει από τους φόβους του; Πώς μπορεί να αποφευχθεί μια καταστροφή που έχει ήδη απλώσει τα χέρια της και σφίγγει το λαιμό μας; Που μπορεί να βρεθεί η τομή ενός δυτικού πολιτισμού του «εγώ» και ενός μη δυτικού πολιτισμού του «εμείς;» Αν ταυτίζεσαι με τους στοχασμούς και τις ανησυχίες της Άντζελας και της Βασιλικής, δεν έχεις παρά να ανέβεις στον Λυκαβηττό και να απολαύσεις την performance.

Σάββατο & Κυριακή στις 17:00, 9-24 ΟκτωβρίουΠληροφορίες/κρατήσεις: 6937760028, tenderfragments@gmail.com (κρατήσεις απαραίτητες, περιορισμένες θέσεις)
Σημείο συνάντησης: στην καντίνα του πάρκινγκ του Λυκαβηττού (δίπλα στο θέατρο) στις 17:00. Η ομάδα θα φύγει από το πάρκινγκ αυστηρά στις 17:10. Το σημείο όπου πραγματοποιείται η περφόρμανς βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτά περπάτημα από το πάρκινγκ. Σας προτείνουμε να φοράτε άνετα παπούτσια. Είσοδος με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη συγκεκριμένη καθώς και με άλλες performances της ομάδας θα βρείς στα social media:
https://www.facebook.com/Θραύσματα-ενώνονται-τρυφερά-106387981797931/ https://www.instagram.com/thrausmata_performance/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ο συνεργός": Προσφορά προπώλησης εισιτηρίων για την επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης

Το θεατρικό έργο του ηθοποιού Γιώργου Χριστοδούλου με θέμα την έμφυλη βία επιστρέφει και πάλι σε δική του σκηνοθεσία και μόλις άνοιξε προσφορά προπώλησης για όλες τις παραστάσεις σε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/03/2024

Νέος κύκλος παραστάσεων για την "Pietà" της Μάρθας Μπουζιούρη

Η συγκλονιστική παράσταση ντοκουμέντο που στηρίχτηκε σε πραγματικές ιστορίες γυναικοκτονιών επιστρέφει σε νέα στέγη.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Παράταση παραστάσεων για το μονόλογο της Σπεράντζας Βρανά

Το έργο μιλά για τον κόσμο της πορνείας, έναν κόσμο που αποτελεί ταμπού ακόμη και σήμερα.

Η αθηνοραματική πλευρά της Χρύσας Παπά

Η Θεσσαλονικιά ηθοποιός, που ερμηνεύει τον συγκλονιστικό μονόλογο "Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου", μιλά στο "α" για τη δική της Κυψέλη, το vegan στέκι της, το ταξίδι που έκανε στον Πόντο και μας απαντά: τηλεόραση ή θέατρο;

"Πλάσματα του Θεού: υπόθεση Παπέν": Τρίτη παράταση για την αληθινή ιστορία που αποκαλύπτει ένα από τα πιο αινιγματικά εγκλήματα του 20ού αιώνα

Tη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Altera Pars, Πέτρος Νάκος και παίζουν οι Μίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη.

"Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας": Το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ έρχεται στο Πλύφα

Το έργο φέρνει αντιμέτωπο τον θεατή με το ζήτημα της πίστης στο αδύνατο, τα μουσικά ηχοτοπία της φύσης, τον ονειρικό κόσμο της καθημερινής ζωής και την ποίηση που γεμίζει έρωτα την ζωή ανθρώπων.

Ο συναρπαστικός Άντριου Σκοτ ερμηνεύει τον "Vanya" στο National Theatre Live

Οι δορυφορικές μεταδόσεις του Μεγάρου Μουσικής σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας ολοκληρώνονται για φέτος με μια σπουδαία ερμηνεία.