15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα!

Από τις πιο ψαγμένες λειτουργίες και τελετουργικά δρώμενα ως τα πιο ιδιαίτερα τραπέζια σε φάρμες και αθηναϊκές ταράτσες, συγκεντρώσαμε ιδέες που θα ομορφύνουν το Πάσχα στην πόλη.

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα!

Από τις πιο ψαγμένες λειτουργίες και τελετουργικά δρώμενα ως τα πιο ιδιαίτερα τραπέζια σε φάρμες και αθηναϊκές ταράτσες, συγκεντρώσαμε ιδέες που θα ομορφύνουν το Πάσχα στην πόλη.

Ανάσταση αλλιώς

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 1

Για όσους αναζητούν ιδιαίτερα τελετουργικά, συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ψαγμένες προτάσεις. Οι πολυεθνικές θρησκευτικές κοινότητες της πόλης δίνουν άλλο χρώμα στη γιορτή, όπως θα διαπιστώσετε αν παρακολουθήστε την αναπαράσταση της Tελετής του Νιπτήρος τη Μ. Πέμπτη (6 μ.μ.) στην αρμένικη εκκλησία του Αγίου Καραμπέτ στον Νέο Κόσμο (Πραξαγόρου 4, 2109215452) ή στην αρμένικη μητρόπολη στην πλατεία Κουμουνδούρου (Κριεζή 10, 2103252067).

Ιδιαίτερη είναι η Ανάσταση στην αιθιοπική εκκλησία στο Πολύγωνο (Μπόχαλη 12), όπου από τις 8 μ.μ. του Μ. Σαββάτου οι λευκοντυμένοι πιστοί τραγουδούν και χορεύουν στο ρυθμό των τυμπάνων. Μετά την Ανάσταση ακολουθεί ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Βίβλο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στις 3 π.μ., θα σας κεράσουν ντζέρα (πίτα) με σάλτσα πιπεριού. Αν θέλετε να συνδυάσετε τις πιο μελωδικές λειτουργίες με βόλτες σε hot πιάτσες, σημειώστε τον Άγιο Διονύσιο, με τους ξακουστούς ψάλτες του, και τον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, του οποίου η τετράφωνη χορωδία αποτελούμενη από τραγουδιστές της Λυρικής ψάλλει κατά τη δυτική τεχνοτροπία που καθιέρωσε ο Θ. Πολυκράτης.

Τα ιδιαίτερα δρώμενα της Μεγάλης Παρασκευής

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 2

Οι λάτρεις της φύσης συρρέουν για τον Επιτάφιο στη μονή Καισαριανής (2107236619) το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής (2.30 μ.μ. αρχίζει η λειτουργία) και ακολουθεί παραδοσιακά πικνίκ στο δάσος ή ουζοκατάνυξη στις ψαροταβέρνες. Αναπαράσταση της αποκαθήλωσης τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στη μονή Πεντέλης (2108041757), με το ομοίωμα του Χριστού να θάβεται στη μικρή σπηλιά στον περίβολο, ενώ ένα λιγότερο γνωστό τελετουργικό είναι η αναπαράσταση σκηνών από τη ζωή του Χριστού από μαθητές σχολείων στο ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Ανάβυσσο (2291041464) το βράδυ της Μ. Παρασκευής.

Εσείς πού θα φάτε μαγειρίτσα;

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 3

Πολλά εστιατόρια και ταβέρνες θα κόψουν τις συκωταριές και τα χορταρικά τους, θα χτυπήσουν αβγολέμονο και θα σας περιμένουν –αφού πάρετε το Άγιο Φως, φιληθείτε και τα… τσουγκρίσετε– με παραδοσιακή μαγειρίτσα: οι «Μαγικές Κατσαρόλες» και ο «Τζίτζιρας κι ο Μίτζιρας» στο Παλαιό Φάληρο και ο «Κούβελος» στο Κουκάκι, η «Μπεμπέκα» και η «Μονοκατοικία» στο Χαλάνδρι κ.ά. για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες των εστιατορίων.

Μια μεγάλη κυρία… σουβλίζει

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 4

Και φέτος το πολυτελές «GB Roof Garden», στην κορυφή της «Μεγάλης Βρεταννίας», έχει τα σουβλιστά του –κοντοσούβλι, κοκορέτσι και φυσικά αρνάκι, που παίζει τον πρώτο ρόλο, τηρώντας το έθιμο– στην πασχαλινή γευστική «συλλογή» με την υπογραφή του Σωτήρη Ευαγγέλου. Νωρίτερα, στο όμορφο μπαλκόνι του εστιατορίου που βλέπει το λόφο της Ακρόπολης, θα σας καλωσορίσουν δίπλα στη σούβλα με ούζο και μερακλίδικους μεζέδες κάθε λογής, για να ακολουθήσει ένας πλουσιοπάροχος μπουφές με δεκάδες γεύσεις: δροσερές σαλάτες, παραδοσιακή μαγειρίτσα, χορτοτυρόπιτα, γιαπράκια αβγολέμονο, τζιγεροσαρμαδάκια, αγκινάρες αλά πολίτα, ριζότο με κρόκο Κοζάνης και σπαράγγια, γαρίδες σαγανάκια με ούζο και πολλά πολλά επιδόρπια – από παραδοσιακά ελληνικά γλυκά μέχρι σου με κρέμα λεβάντας.

Γιορτινό πανοραμίκ

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 5

Αν αποφασίσατε να περάσετε τις γιορτές εντός των πυλών, το «Ηilton» σας περιμένει με ένα πασχαλινό καλειδοσκόπιο προτάσεων που συνδυάζουν παράδοση και καλοπέραση. Η κουζίνα του «Βυζαντινού» ετοιμάζει νηστίσιμα για τη Μ. Παρασκευή, αναστάσιμο δείπνο με αχνιστή μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο, πλούσιο μπουφέ ανήμερα το Πάσχα, με το ψητό αρνί να πρωταγωνιστεί, συνοδεία ζωντανής μουσικής –είναι μέρα για γλέντι άλλωστε–, αλλά και οικογενειακό γεύμα τη Δευτέρα του Πάσχα (τηλ. κρατήσεων 2107281400). Μπορείτε πάντα να ανεβείτε για καφέ και ένα πανοραμίκ της ανοιξιάτικης Αθήνας στο «Galaxy Bar», το οποίο από το Μ. Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι ανοιχτό από τις 3 μ.μ. Κι αν θέλετε λίγη ακόμη περιποίηση / ξεκούραση, κλείστε δωμάτιο για μίνι-διακοπές: οι πασχαλινές τιμές διαμονής ξεκινούν από € 149 το δίκλινο με πρωινό.

Λαμπριάτικο τραπέζι στη φάρμα

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 6

Όσοι περάσουν το Πάσχα τους στη Margi Farm, θα χαρούν τη φύση, το αρνάκι και το κοκορέτσι τους, το μοσχαράκι γκιούλμπασι και πολλές ακόμη νοστιμιές και θα γίνουν μια παρέα, καθισμένοι στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα με τον ξυλόφουρνο και τις σούβλες. Στο κτήμα του ξενοδοχείου «The Margi» στα Καλύβια οι μεγάλοι θα χαρούν πράσινο κι οι μικροί θα διασκεδάσουν ψάχνοντας τα κρυμμένα αβγά του Easter egg hunt.

Κοκτέιλ σε πασχαλινό mood

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 7

Tα κοκτέιλ του «Kika» στο Περιστέρι φλερτάρουν με περίεργα υλικά και μας βάζουν στο πασχαλινό mood με ιδιαίτερες συνταγές. Στην μπάρα του, ο Πέτρος Μπάκης ανακατεύει τζιν, με μαστίχα, μέλι, λάιμ, bitters cranberry και ανεβάζει τις στροφές του κοκτέιλ με την αλβουμίνη αβγού: ένα συστατικό που προσθέτει σώμα, δημιουργεί βελούδινη υφή και πάνω από όλα… κάνει γέφυρα με τις πασχαλινές γεύσεις. Κάντε τη βόλτα σας στο «Kika» και, ξεφυλλίζοντας τη λίστα, θα εντοπίσετε πολλές ακόμα μείξεις σε άμεση σύνδεση με τα αρώματα και τις γεύσεις της εποχής.

Dance Ανάσταση

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 8

Τη Μ. Παρασκευή στο «Six D.O.G.S.» η δισκογραφική Modal Analysis παρουσιάζει το εγχώριο δυναμικό της, δηλαδή τους Sawf, ANFS, Kondaktor, 3.14 και Morah. Το Μ. Σάββατο στον ίδιο χώρο, ο Στέφανος Τσίγκος παρουσιάζει το Estedance, ένα νέο club project, με τα δίδυμα Gus & Bonso (φωτό) και MoNe στα decks. Την ίδια μέρα, ο Cannibal Radio φιλοξενείται στο «Piso Bar» του «Pop Up», ενώ στο «Astron» headliner της techno βραδιάς είναι ο Ισπανός Joton.

Πασχαλινή αγρυπνία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 9

Το τρίτο και τελευταίο μεταμεσονύκτιο χάπενινγκ στήνει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Μ. Πέμπτης 28 Απριλίου έως τις 4 π.μ. της Μ. Παρασκευής 29 Απριλίου, με το κοινό να προσέρχεται ό,τι ώρα θελήσει και να παραμένει όση ώρα επιθυμεί. Ο πλήρης τίτλος του χάπενινγκ είναι «Insomnia Greca: The Christus Mortuus Insomnia (Η Αγρυπνία του Πάθους)» και πραγματεύεται τις έννοιες του πάθους, του θανάτου και της ταφής. Πρόκειται για μια ολική παρέμβαση στο κτίριο του θεάτρου –από τα υπόγεια μέχρι το θόλο– με in situ εγκαταστάσεις.

Οι πιο arty λαμπάδες

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 10

Φέτος τις πιο ξεχωριστές λαμπάδες τις είδαμε στην el.marneri galerie (2108619488) στην Ακρόπολη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (2107228321-3) –όπου Έλληνες σχεδιαστές δημιουργούν λαμπάδες εμπνευσμένες από τα κυκλαδικά ειδώλια των συλλογών–, στα πάντα ευφάνταστα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη (www.benaki.gr ) αλλά και στο «χειροποίητο» εργαστήρι κεραμικής dot.ah!art στην Πλάκα (6974429983), όπου τα παιδιά μπορούν να τις στολίσουν και με τα δικά τους κεραμικά.

Βυζαντινή βόλτα

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 11

Το πιο κατάλληλο μουσείο για θεματική βόλτα αυτές τις μέρες είναι βέβαια το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο εκτός από τις εντυπωσιακές μόνιμες συλλογές του, έχει δύο ιδιαίτερες περιοδικές εκθέσεις. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε η έκθεση με αρχαιολογικά ευρήματα και πολιτιστικούς θησαυρούς από την Αρμενία, με 104 αντικείμενα από το Ιστορικό Μουσείο του Ερεβάν, ενώ έως τις 8/5 συνεχίζεται και η μεγάλη αναδρομική του Φώτη Κόντογλου. Θα είναι ανοιχτό τη Μ. Πέμπτη, τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο (2132139500).

Οι «Ράτσετ & Κλανκ» σώζουν το γαλαξία

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 12

Βγαλμένοι από το δημοφιλές videogame του Sony PlayStation, ο Ράτσετ και ο Κλανκ είναι δυο απίθανοι ψηφιακοί ήρωες που επιχειρούν να κατακτήσουν και τη μεγάλη οθόνη με ένα θεαματικό animation το οποίο προβάλλεται (μεταγλωττισμένο στα ελληνικά) από τη Μ. Πέμπτη. Για να το πετύχουν θα πρέπει να σταματήσουν έναν ραδιούργο εξωγήινο, τον Πρόεδρο Ντρεκ, προτού καταστρέψει όλους τους πλανήτες του γαλαξία. Στην πορεία θα μάθουν τι σημαίνει ηρωισμός, αυτοθυσία και αληθινή φιλία.

Τρία γλυκά… αλλιώτικα

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 13

Και αβγά έχει και φρέσκο βούτυρο bio έχει και μαστίχα και μαχλέπι. Τι δεν έχει αυτό το τσουρέκι; Γλουτένη. Δεν ήταν απλό, αλλά το πέτυχαν στο Φύσις: νόστιμο, από βιολογικές, φυσικές πρώτες ύλες και αληθινή γεύση τσουρεκιού. Γίνεται από αλεύρι ρυζιού, καλαμποκιού και φακής με ειδική πολύωρη διαδικασία παρασκευής. Για εχθρούς της γλουτένης και μη (ζαχαροπλαστείο Φύσις, 2106090740).

Και παραδοσιακό και πρωτότυπο: Στρογγυλός και πλατύς σαν δίσκος, με καραμελωμένη κρούστα και βουτυρένια αρώματα, ο σαπουνέ (ή "πανηγυριώτικος") χαλβάς του Κωνσταντινίδη, θα κάνει εντυπωσιακή προσγείωση στο μεγάλο πασχαλινό τραπέζι: το μυστικό κρύβεται στην τέχνη του ανακατέματος στο καζάνι, με το βούτυρο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα (ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης, www.konstandinidis.com )

Μαύρη, απόλυτα σοκολατένια, με βελούδινη γεύση, αλλά και νηστίσιμη! Η Bitter καρύδας των ζαχαροπλαστείων Fresh είναι ταμάμ μετά τις ουζοκατανύξεις της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και ανήμερα της Λαμπρής. Η κρέμα και το γάλα καρύδας δίνουν τη βαθιά γεύση, η βάση με το τριμμένο αμύγδαλο δίνει το παιχνίδι στην υφή. (ζαχαροπλαστεία Fresh, www.freshpatisserie.gr ).

Για μικρά και μεγάλα παιδιά

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 14

Το πασχαλινό αβγό αλλιώς μας συστήνει αυτές τις γιορτές η ιστορική φίρμα Παπασπύρου, παρουσιάζοντας μοναδικές χειροποίητες σοκολατένιες δημιουργίες σε πρωτότυπα σχέδια και γεύσεις. Στους φούρνους Βενέτη, επίσης, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από σοκολατένια αβγά, πασχαλοκούλουρα και παραδοσιακή λαμπροκουλούρα το Μ. Σάββατο.

Tailor made αβγό!

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα! - εικόνα 15

Στο δημιουργικό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής Make my Cake στο Πάτημα Χαλανδρίου (2108035863) ό,τι επιθυμήσει το βαφτιστήρι σας, όπως για παράδειγμα ένα αβγό με το όνομά του, στολισμένο με τον αγαπημένο του ήρωα και τα χρώματα της επιλογής του, γίνεται πραγματικότητα, ενώ πασχαλινά στολισμένα cupcakes, μπισκότα, cookies, μπάρες, χειροποίητα σοκολατάκια και cakepops εμπλουτίζουν το ξεχωριστό candy bar του ζαχαροπλαστείου. Πολύ ιδιαίτερα αβγά και cupcakes με περίεργες φατσούλες και αστεία ζωάκια βρήκαμε και στα ζαχαροπλαστεία Κυβέλη σε Κολωνάκι (2107232259), Βριλήσσια (2106897574) και Πολύγωνο (2106468060).

Περισσότερες πληροφορίες

Insomnia Greca: The Christus Mortuus Insomnia (Η Αγρυπνία του Πάθους)

  • Performance

Τρίτο μέρος της τριλογίας «Insomnia Greca», η μεταμεσονύκτια διαδραστική παράσταση με in-situ εγκαταστάσεις έχει βασικό άξονά της τις έννοιες του πάθους, του θανάτου, του θρήνου, της ταφής και τη σχέση του ανθρώπου με το επέκεινα. O κάθε θεατής επιλέγει την ώρα εισόδου και εξόδου

Τζίτζιρας κι ο Μίτζιρας (Ο)

Αλκυόνης 77, Παναγίτσα, Π. Φάληρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

GB Roof Garden

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Κούβελος

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Six D.O.G.S.

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι
  • Bars

Pop Up

25ης Μαρτίου 13, Πλ. Νέας Σμύρνης
  • Bars

Μπεμπέκα

Διονύσου 16, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μονοκατοικία

Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Kika

Αιμιλίου Βεάκη 35, Περιστέρι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.