"Σύμβολα": 83 καλλιτέχνες εξερευνούν τη διαχρονική γλώσσα των συμβόλων στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Από τη θρησκεία και τη μυθολογία έως την pop κουλτούρα και την αστρολογία, η νέα έκθεση του μουσείου φωτίζει τις διαφορετικές όψεις μιας παγκόσμιας εικαστικής γλώσσας.

ΣΥΜΒΟΛΑ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ

Τι μπορεί να συνδέει μια καρδιά, ένα μήλο και ένα αυγό με ένα θρησκευτικό σύμβολο; Η απάντηση βρίσκεται στη δύναμη των συμβόλων και στην ικανότητά τους να μεταφέρουν νοήματα που ξεπερνούν την κυριολεκτική τους υπόσταση. Αυτή ακριβώς τη διαχρονική και πολυδιάστατη γλώσσα επιχειρεί να διερευνήσει η έκθεση "Σύμβολα", που παρουσιάζεται από τις 10 Νοεμβρίου 2026 έως τις 23 Μαΐου 2027 στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στο Θησείο.

Στη νέα αυτή παραγωγή του μουσείου, 83 εικαστικοί προσεγγίζουν τη θεματική των συμβόλων μέσα από ζωγραφικές συνθέσεις, γλυπτά, εγκαταστάσεις, χαρακτικά και βίντεο, δημιουργώντας ένα πολυφωνικό πεδίο ερμηνειών. Με αφετηρία εικόνες και μορφές που συναντάμε στη θρησκεία, την πολιτική, τη φύση, τη μαγεία, την κατανάλωση, τα ταρώ και την αστρολογία, η έκθεση θέτει ένα ευρύτερο ερώτημα: πόσο έχουν αλλάξει τα σύμβολα μέσα στον χρόνο και πόσο εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σύγχρονη σκέψη;

ΣΥΜΒΟΛΑ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
Χλόη Ακριθάκη © The Estate of Alexis Akrithakis
Αλέξης Ακριθάκης

Από τα πρώτα ίχνη του ανθρώπου στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία

Η ιστορία των συμβόλων ξεκινά πολύ πριν από τη συγκρότηση των πρώτων οργανωμένων κοινωνιών. Από τα προϊστορικά αποτυπώματα χεριών στα σπήλαια και τις απεικονίσεις ζώων και σκηνών κυνηγιού, ο άνθρωπος χρησιμοποίησε την εικόνα ως έναν τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο γύρω του, αλλά και ως μέσο έκφρασης όσων δεν μπορούσε να εξηγήσει με τη λογική ή τον λόγο. Τα σύμβολα δεν αποτύπωναν απλώς την πραγματικότητα. Συχνά λειτουργούσαν ως γέφυρες ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, στο φυσικό και το μεταφυσικό, στην καθημερινή εμπειρία και την ανθρώπινη φαντασία. Τα φυτά, τα ζώα, τα ουράνια σώματα και η ίδια η ανθρώπινη μορφή αποτέλεσαν διαχρονικές πηγές έμπνευσης για τη δημιουργία εικόνων που απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία μέσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Αυτή τη μακρά διαδρομή επιχειρεί να φωτίσει η έκθεση "Σύμβολα", εστιάζοντας όχι στα σημεία και τα σήματα της καθημερινής επικοινωνίας, αλλά σε εκείνες τις μορφές που κουβαλούν πολιτισμικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές αναφορές. Πρόκειται για σύμβολα που αφηγούνται ιστορίες για τη ζωή και τον θάνατο, τη φύση, την πίστη, την εξουσία, την επιθυμία και την ανθρώπινη ύπαρξη.

ΣΥΜΒΟΛΑ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
Δημήτρης Γέρος, Νοητόν Φως, 1985. Ευγενική παραχώρηση: ο καλλιτέχνης και οι γκαλερί Throckmorton Fine Arts (Νέα Υόρκη) και Holden Luntz Fine Arts (Palm Beach)

Μια ανοιχτή συνομιλία ανάμεσα στο παλιό και το σύγχρονο

Στον εκθεσιακό χώρο του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, σύμβολα διαφορετικής προέλευσης και ιστορικής διαδρομής συναντιούνται μέσα από τις προσεγγίσεις 83 καλλιτεχνών. Η καρδιά, το αυγό και το μήλο, οικείες εικόνες με πολλαπλές πολιτισμικές και συμβολικές αναγνώσεις, συνομιλούν με αναφορές από τον κόσμο της θρησκείας, της πολιτικής, των ταρώ, της αστρολογίας και της μαζικής κουλτούρας.

Η συνύπαρξη αυτή αναδεικνύει τη μεταβλητότητα των συμβόλων. Μια εικόνα μπορεί να διατηρεί τη μορφή της μέσα στους αιώνες, αλλά το νόημά της να μετασχηματίζεται ανάλογα με την εποχή, την κοινωνία και το βλέμμα εκείνου που την παρατηρεί. Άλλοτε συνδέεται με την πίστη και την παράδοση, άλλοτε με την ιδεολογία ή την εξουσία και άλλοτε αποκτά νέες σημασίες μέσα από τη σύγχρονη οπτική κουλτούρα. Η έκθεση δεν προτείνει μια μοναδική ή οριστική αποκωδικοποίηση των συμβόλων. Αντίθετα, αφήνει χώρο για διαφορετικές αναγνώσεις και προσωπικές συνδέσεις, αναδεικνύοντας την ικανότητα της σύγχρονης τέχνης να επανεξετάζει εικόνες βαθιά ριζωμένες στη συλλογική μνήμη.

Κεντρική θέση στην έκθεση έχει και ο ίδιος ο επισκέπτης, ο οποίος καλείται να μην περιοριστεί στον ρόλο του παρατηρητή, αλλά να λειτουργήσει ως ερμηνευτής των έργων. Η θέαση μετατρέπεται σε μια διαδικασία αναγνώρισης και μετάφρασης, όπου οι προσωπικές εμπειρίες και οι πολιτισμικές αναφορές καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται κάθε σύμβολο. Άλλωστε, τα σύμβολα δεν έχουν πάντοτε ένα σταθερό και αμετάβλητο νόημα. Αποκτούν ξανά ζωή μέσα από το βλέμμα που τα προσεγγίζει, τα αμφισβητεί και αναζητά τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις γνώριμες μορφές τους.

ΣΥΜΒΟΛΑ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
Αφροδίτη Λίτη, Πεταλούδα, 2013,  Ευγενική παραχώρηση

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν 83 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Χλόη Ακριθάκη, Αλέξης Ακριθάκης, Δημήτρης Γέρος, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αφροδίτη Λίτη, Χρήστος Μποκόρος, Άλεξ Μυλωνά, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Πάνος Προφήτης, Δήμητρα Σιατερλή, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσεριώνης και Λία Ψωμά, καθώς και πολλοί ακόμη δημιουργοί διαφορετικών γενεών και εικαστικών προσεγγίσεων.

Την επιμέλεια υπογράφει ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης και προϊστάμενος του Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά. Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα ιστορικών της τέχνης, που εξετάζουν τη διαχρονική παρουσία και τη σημασία των συμβόλων στην ανθρώπινη ζωή.

ΣΥΜΒΟΛΑ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Ο Εφιάλτης του Αγίου Σεβαστιανού, 2026.
Ευγενική παραχώρηση: ο καλλιτέχνης και CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μετά την ΑΣΚΤ, τι;

Τα τελειόφοιτα φοιτητά του Μεταπτυχιακού Εικαστικού Τεχνών (ΜΕΤ) της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών εκθέτουν στο Εργοστάσιο και μας συστήνονται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
06/11/2026

"Άγγελος Γουλανδρής: 30 χρόνια μπροστά" – Μια βραδιά αφιερωμένη στην περιβαλλοντική παρακαταθήκη του πρωτοπόρου οραματιστή

Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή τίμησε τη μνήμη του ιδρυτή του, συνδέοντας το διαχρονικό του όραμα για τη φύση και την παιδεία.

Ο κόσμος μέσα από τον φακό του Platon και η ανθρωπότητα που χωράει σε ένα κάδρο

Από τους ισχυρούς της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής μέχρι τους ανθρώπους της καθημερινότητας, ο φωτογράφος Platon αποτυπώνει ιστορίες, πρόσωπα και αντιθέσεις σε μια έκθεση στον Μουσείο Μπενάκη που κοιτάζει τον κόσμο κατάματα.

"Thinking Models & Night Diary Drawings": Μια περιήγηση στον ιδιωτικό κόσμο της σκέψης του Jan Fabre

Η γκαλερί Crux παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Βέλγου δημιουργού όπου η τέχνη, η μνήμη και η δημιουργική ελευθερία βρίσκονται στο επίκεντρο.

Έργο από το αρχείο του Κώστα Ταχτσή βγαίνει στο φως

"Το άλλο κρεβάτι", ένα μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικό τόνο που βρέθηκε το 2023, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τα Μάτια του δέρματος στο AMA House

Μια ομαδική έκθεση για τις αισθήσεις, το σώμα, την υλικότητα και τις παραμυθοειδείς αφηγήσεις

Διεθνής διάκριση για τον Θοδωρή Τράμπα στην Πολωνία

Το έργο "The Cocoon of the Butterfly" εξασφάλισε στον Έλληνα εικαστικό μία θέση ανάμεσα στους 44 φιναλίστ της πολωνικής διοργάνωσης, με συμμετοχές από 12 χώρες.