Μια έκθεση - φάντασμα "στοιχειώνει" τη Λέσβο

Η έκθεση Spectral φέρνει σε διάλογο εικαστικά, φωτογραφία, χορό και μόδα, εξερευνώντας τη μνήμη, τα ίχνη και όσα μένουν αόρατα αλλά παρόντα.

Jackie Nickerson

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Spectral σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή. Νέα και ιστορικά έργα δημιουργών από διαφορετικά πεδία φέρνουν τα εικαστικά σε διάλογο με τη φωτογραφία, τον χορό και τη μόδα. Συμμετέχουν οι Bas Jan Ader, Anders Edström, Άγγελος Φρέντζος, Bruce Nauman, Jackie Nickerson, Erwin Olaf, Γιώργος Σαπουντζής, Hans van Manen και Serpil Yeter.

Η έκθεση διερευνά πώς η παρουσία και η απουσία μπορούν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Το να προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτές τις έννοιες μοιάζει με απόπειρα να δώσουμε σχήμα σε όσα δεν μπορούμε εύκολα να δούμε ή να ονομάσουμε: το άλλο, το αόρατο, το ανείπωτο. Η μνήμη δεν ανακαλεί μια σταθερή εικόνα, αλλά συχνά εισάγει μια ρωγμή σε ό,τι θεωρούμε οικείο. Η έκθεση προσεγγίζει αυτό το ρευστό πεδίο όχι μόνο ως ατμόσφαιρα, αλλά και ως χειρονομία. Ίχνη, αποτυπώματα, ήχοι και σιωπές φανερώνουν ότι η πραγματικότητα δεν συγκροτείται μόνο από όσα εμφανίζονται, αλλά και από όσα επιμένουν ως κατάλοιπα, επιστροφές και επικαλύψεις.

 

Jackie Nickerson

Οι καλλιτέχνες κινούνται γύρω από αυτές τις ιδέες σαν φαντάσματα· γίνονται ταξιδιώτες και παρατηρητές, ενσαρκώνουν φωνές που παρεμβάλλονται, αφηγούνται ιστορίες που φτάνουν σε εμάς έμμεσα, λοξά, με απρόσμενους τρόπους. Τα έργα τους δεν συγκλίνουν σε μια ενιαία "φασματική" αισθητική. Λειτουργούν ως αλληγορίες με μεταφυσικό και πολιτικό βάρος, εξετάζοντας όσα η μορφή μπορεί να συγκρατήσει και όσα της διαφεύγουν. Την ίδια στιγμή, ρωτούν τι μπορεί να χωρέσει η γλώσσα και πού αποτυγχάνει, ιδίως μπροστά στους σημερινούς απόντες: ζωές που σπρώχνονται στο περιθώριο, αφηγήσεις που έχουν σβηστεί από την ιστορία, εμπειρίες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν δημόσια έκφραση.

Παράλληλα, η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την ετήσια έκθεση Re - Collection με έργα από τη συλλογή της και υλικό που προέκυψε μέσα από δράσεις στη Λέσβο. Η επιλογή αναδεικνύει καλλιτεχνικές συνεργασίες που διαμορφώθηκαν από την ίδρυση του οργανισμού, το 2014, έως σήμερα, προτείνοντας νέες συναντήσεις και αναγνώσεις. Η φετινή εκδοχή περιλαμβάνει μια εγκατάσταση του Dan Stockholm και φωτογραφίες των Polly Brown, Louis De Belle, Christian Michael Filardo και Diego Saldiva.

 

K-Gold Temporary Gallery

Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με σκοπό να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό μέσα από καινοτόμες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Έχει συνιδρύσει το δίκτυο Miramar για την επαγγελματική ανάπτυξη και την κινητικότητα καλλιτεχνών στην Ευρώπη. Πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν το Ωδείο Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο, τον Δήμο Μιλάνου και τη Mediterranea Young Artists Biennale.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Συνεργάτης έρευνας: Villa Filanda Antonini 

Info:

Εγκαίνια εκθέσεων: Σάββατο 25 Ιουλίου 2026 στις 20:00. 

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο και Κυριακή, 11:00-14:00 και 19:00-22:00

Είσοδος ελεύθερη 

Τοποθεσία: Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος φωτίζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μοναδικά εκθέματα εντάσσονται σε διαδρομές στις αίθουσες του Μουσείου, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται ένας ξεχωριστός περίπατος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/08/2026

"Ένας χωρισμός": Το νέο βιβλίο από τη συγγραφέα της "Οντισιόν", Katie Kitamura

Η υπόθεση του νέου μυθιστορήματος της Αμερικανίδας, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων τον Σεπτέμβριο.

Η Κέα κρύβει ένα πέτρινο μυστικό αιώνων – Η έκθεση που το φέρνει στο φως

Η πολιτιστική δράση LITHOS φέρνει στο προσκήνιο τις ξερολιθιές της Κέας, ένα μοναδικό πέτρινο έργο αιώνων μέσα από φωτογραφίες, ποίηση και σύγχρονη τέχνη.

"Εικόνες από την Ελλάδα" του Σωτήρη Σόρογκα στη Χίο

Η έκθεση του Έλληνα ζωγράφου επιχειρεί να αναπτύξει έναν βαθύ διάλογο με την ιστορική μνήμη της Χίου.

Όταν το φως αναδύεται από το σκοτάδι: "Σκοτεινό γυαλί" του Αλέξανδρου Καπετάνου στην Τήνο

Μια ζωγραφική για τη μνήμη, την ευθραυστότητα και εκείνες τις στιγμές όπου μια εικόνα εμφανίζεται μόλις πριν χαθεί. Η νέα ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Καπετάνου παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου.

"Ορέστης Πάγκαλος. Έργα, γκραφίτι, αρχείο": Μια έκθεση για την τέχνη του δρόμου στο Momus

Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπα και αδημοσίευτα φωτογραφικά ντοκουμέντα, από τα πρώτα γκραφίτι του έως τις εγκαταστάσεις και τις εκθεσιακές του παρεμβάσεις.

Opt out! - Όταν η εξαίρεση γίνεται τέχνη

Έλληνες, Κύπριοι και καλλιτέχνες από τον ευρωπαϊκό Βορρά συναντιούνται στη Σένγκεν, σε μια έκθεση για την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα να επιλέγεις τη δική σου θέση.