Μια έκθεση αναστοχάζεται συλλογικά πώς είναι να αφήνεις πίσω τις ρίζες σου

Μια συλλογική διαλογιστική προσέγγιση του εκτοπισμού ως ρήξης και ανασυγκρότησης, εγκαινιάζεται την επόμενη Τρίτη.

Under This Sky_ sand and breeze block installation - Not a third but infinite

Από την ιδέα του "τρίτου χώρου" που ανέπτυξε ο θεωρητικός Homi K. Bhabha, το έργο του οποίου εντάσσεται στην παράδοση της κριτικής θεωρίας, αντλεί τον τίτλο και το εννοιολογικό πλαίσιο η νέα έκθεση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος "Not Third but Infinite”. Η έκθεση επεκτείνει την αντίληψη του Bhabha περί μίας υβριδικής, φανταστικής ζώνης μεταξύ των πολιτισμών προς την κατεύθυνση ενός οράματος απεριόριστης ανα-δημιουργίας. Αυτή η επέκταση ανακαλεί το ψυχολογικό σθένος της ουτοπίας –μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αέναα ανοιχτούς ορίζοντες και ανεξάντλητες πιθανότητες. Ταυτοχρόνως αναστοχάζεται συλλογικά πώς είναι να αφήνει κανείς τις ρίζες του πίσω, αλλά και τη διαδικασία διαρκούς επαναδιαπραγμάτευσης των διαφόρων εκδοχών του εαυτού. 

Στο πλαίσιο της θα εκτεθούν για πρώτη φορά σημειωματάρια και αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο του διακεκριμένου Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη, Μιχάλη Λεκάκη, του οποίου το έργο έχει παρουσιαστεί στις ΗΠΑ –στο Metropolitan Museum of Art, στο MoMA και στο Guggenheim– ενώ σήμερα βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδας.

Archival notebook excerpt by Michael Lekakis - Not a third but infinite
Απόσπασμα σημειωματάριου Μιχάλη Λεκάκη

Αρκετά από τα έργα επιδιώκουν είτε να απομακρυνθούν από τη γήινη διάσταση αναζητώντας μια ευρύτερη προοπτική είτε να αποτυπώσουν φευγαλέες στιγμές ως υφές δίνοντας υλική υπόσταση στην εμπειρία ακόμη κι όταν εκείνη μοιάζει να "ξεγλιστρά”. Με αυτόν τον τρόπο, καταγράφουν και μνημονεύουν τις γήινες ποιότητες ως ένα μέσο δημιουργίας κοινότητας και ταυτόχρονα ως σημεία αφετηρίας.

Long Quiet River_ crochet and mirror floor installation - Not a Third but Infinite
"Long Quiet River της" Iliodora Margellos

Περιλαμβάνει ποίηση, ζωγραφική, κεντήματα, έργα σε χαρτί, αρχειακό υλικό και εμβυθιστικές εγκαταστάσεις, από εν ζωή και μη καθιερωμένους καλλιτεχνες, με την παράλληλη παρουσίαση νέων δημιουργών και των έργων τους. Παρά την ποικιλομορφία των μέσων και του προσωπικού ύφους των καλλιτεχνών, τα έργα που παρουσιάζονται μοιράζονται μια βαθιά συνειδητοποίηση της εφήμερης φύσης της ζωής και της παροδικότητας. Απλωμένη σε ολόκληρο τον χώρο της γκαλερί που καταλαμβάνει το ισόγειο της καλοδιατηρημένης νεοκλασικής οικίας στην οδό Ηπίτου, η έκθεση αποτελεί μια συλλογική διαλογιστική προσέγγιση του εκτοπισμού ως ρήξης και ανασυγκρότησης. 

Διοργανωτές αποτελούν το δίκτυο Díla, η σχολή The Frances Rich School of Arts, Humanities and Social Sciences, και το The Demos Center του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Ως συνεργατική προσπάθεια, η έκθεση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Σχολής να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων προκειμένου να προωθήσει το έργο των φοιτητών και αποφοίτων της, την αποστολή του The Demos Center να καλλιεργήσει το πνεύμα της ενεργού πολιτειότητας καθώς και την προσήλωση του δικτύου Díla στην υποστήριξη νεαρών προσφυγισσών που σταδιοδρομούν στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα.

mixed-media painting - Not a third but infinite
"499" των Elen Demirian και Aram Minassian

Πληροφορίες:
Εγκαίνια: 24/02, 6 μ.μ.
Διάρκεια: 25/02 - 25/04
Επιμέλεια: ACG Art Collection σε συνεργασία με το δίκτυο Díla
Είσοδος: ελεύθερη
Τοποθεσία: ACG Plaka Building, Ηπίτου 17Β, Πλάκα, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6009800

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Λογοτεχνία και Σύγχρονος Κριτικός Λόγος": Τριήμερο συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στόχος του είναι η αναζωπύρωση και επανεστίαση της δημόσιας συζήτησης για τον κριτικό λόγο και την γραφή ως τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/02/2026

Η "Αισθητική της απώθησης" ως αντίδοτο στην κανονικότητα

Η έκθεση συγκεντρώνει καλλιτέχνες που προκαλούν μια δυσφορία, γιατί το καθιερωμένο στην τέχνη, λειτουργεί σαν κανόνας που φτιάχτηκε για να παραβιαστεί.

Από την παράδοση στη σύγχρονη δημιουργία: Ιστορίες ανθρώπων, χώρων και αντικειμένων στο Μουσείο Βορρέ

Στο πλαίσιο της θεματικής "Υλικά, τεχνικές και μνήμη στη σύγχρονη δημιουργία: Ο κήπος και το Πυργί του Μουσείου Βορρέ", η στρογγυλή τράπεζα διερευνά τη σχέση της παράδοσης με τη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική μέσα από αφηγήσεις που συνδέουν πρόσωπα, τόπους και υλικότητα.

Δωρεάν βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Με αφορμή εικονογραφημένα βιβλία, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος φιλοξενεί δύο workshops δημιουργικής έκφρασης για το ενήλικο κοινό.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας καταφθάνει: Το πρόγραμμα

Τι συζητά η λογοτεχνία σήμερα; Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας ανοίγει τον διάλογο με σημαντικές προσωπικότητες.

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυτή την Κυριακή

"Ποδαρικό" στον νέο μήνα με δωρεάν είσοδο σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Τι ισχύει για το μουσείο της Ακρόπολης.

Μάρτιος με νέες εκθέσεις και πολλές δράσεις στην Εθνική Πινακοθήκη

Νέες εκθέσεις, αλλά και παλαιότερες που συνεχίζονται, μουσικά happenings και άλλες δράσεις για το κοινό φέρνει ο τρίτος μήνας του έτους.