Threat Detected: Εικόνες μιας βίαιης πραγματικότητας στην έκθεση της Αντιγόνης Καββαθά

αντιγονη καββαθα

Η αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Αντιγόνης Καββαθά με τίτλο "Threat Detected".

α.κ
Διαδρομή Μέρος  V - Among the Dead Cities (λεπτομέρεια), 2023, ακρυλικά σε πολυεστερικό φιλμ, 61 x 240 εκ.

"Η Αντιγόνη Καββαθά, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, στρέφεται στην ιστορία, στη συλλογική μνήμη και στη σύγχρονη πραγματικότητα, στη δημόσια σφαίρα και στις παγκόσμιες συνθήκες, οδηγείται σε έργα που εγείρουν έναν ευρύτερο προβληματισμό, άπτονται κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Το 2017 ξεκινάει τη Διαδρομή, μια μεγαλόπνοη εικαστική πρόταση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μια σύγχρονη ζωφόρο που θεματικά εκτείνεται από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη Λατινική Αμερική έως τους μετανάστες στο Ellis Island και τους πολιτικούς πρόσφυγες της εποχής μας. Τελευταίο μέρος αυτής της ζωφόρου είναι η σύνθεση Among the Dead Cities, όπου εικόνα από το Γκέτο της Βαρσοβίας συνυπάρχει με εκείνες τις εικόνες από τα ερείπια των βομβαρδισμένων πόλεων του Αμβούργου, του Μοντμπούρ, της Κολωνίας και της Γκερνίκα την περίοδο 1937-1945. Δίπλα στα ερείπια παρουσιάζεται μια σειρά συνθέσεων μεγάλων διαστάσεων με θέμα μεταλλικά δοχεία που περιέχουν τον θάνατο. Και μαζί τους, σε μια απρόσμενη-ειρωνική συνύπαρξη, ένα τσαλακωμένο κουτάκι Coca-Cola και μια κονσέρβα της UNRRA ως σύμβολα της αμερικάνικης κυριαρχίας.

α.κ
Mustard Gas, 2024, ακρυλικά σε πολυεστερικό φιλμ, 100 x 85 εκ.

Η Αντιγόνη Καββαθά φτάνει σε εξαιρετικά αισθητικά επιτεύγματα και στη συγκεκριμένη ενότητα δουλειάς της με αυστηρό σχέδιο και ευαισθησία. Ένα απαγορευτικό, κίτρινο τρίγωνο προειδοποιεί: Threat Detected. Τα έργα της είναι οι εικόνες μιας βίαιης και ζοφερής πραγματικότητας που διαρκώς επαναλαμβάνεται, η μνήμη που πρέπει να μείνει ζωντανή, πριν και μετά από εμάς.", αναφέρει για το έργο της ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Μπόλης.

α.κ
UNRRA, 2025, ακρυλικά σε πολυεστερικό φιλμ, 100 x 85 εκ.

 Εγκαίνια: Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, 19:00 – 22:00

Διάρκεια έκθεσης: 27 Νοεμβρίου 2025 – 3 Ιανουαρίου 2026

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Έκφραση «Γιάννα Γραμματοπούλου»

Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια της έκθεσης "All Eyes on Palestine" στην Αθήνα

Η έκθεση-ορόσημο της σύγχρονης παλαιστινιακής τέχνης που αξιοποιεί την τέχνη ως εργαλείο αντίστασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2025

Μιλώντας ελεύθερα για το βιβλίο της Ειδικής Εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Η εκδοτική ομάδα του βιβλίου της Φραντσέσκα Αλμπανέζε διοργανώνει στο Σ22 μια ελεύθερη συζήτηση, δίχως εισηγήσεις και ομιλίες.

"Το γάλα": Ωδή στην πιο πρωταρχική μορφή προστασίας

Η Ελευθερία Τσέικο διηγείται ιστορίες ανθρώπων με έντονες εμπειρίες και μνήμες.

Από τον Monet στον Warhol: Τρεις γενιές, μια συλλογή, ένα ταξίδι στην εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης

Η νέα μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή καλύπτει μια περίοδο τέχνης 130 περίπου ετών με έργα από τον ιμπρεσιονισμό μέχρι την pop art.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (24-30/11)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Ένα εικαστικό "Αντάμωμα" στον χώρο τέχνης ArteVisione

Μια σπάνια συνομιλία ύλης και λόγου μέσα από τα έργα της Καλλιόπης Λέρτα και του Νικόλα Χαρολίδη.

Σύγχρονοι καλλιτέχνες εξερευνούν την πλούσια παράδοση της Φλώρινας

Ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ στη γειτονιά της δημοτικής αγοράς.