Η νέα έκθεση στη Nitra καταγράφει το ελληνικό τοπίο σε περιόδους κρίσης

Το πρότζεκτ είναι μία συνεργασία της γκαλερί με το Closing Soon.

Nitra x Closing Soon

Στο πλαίσιο της στήριξής της προς ανεξάρτητες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, η Nitra Gallery παραχωρεί τον χώρο της στο πρότζεκτ Closing Soon, που παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση στη νομαδική του μορφή. Η έκθεση "Untitled (A Common Story) / 25 Lemon Trees, No Gardeners", σε επιμέλεια Ορέστη Μαυρουδή, φέρνει σε διάλογο φωτογραφικά έργα του Κώστα Καψιάνη και του καλλιτεχνικού διδύμου Klara Källström & Thobias Fäldt, που προσεγγίζουν το ελληνικό τοπίο ως πεδίο μνήμης, πολιτικής και αναπαράστασης, διαμορφωμένο μέσα από συνεχείς κρίσεις.

Διαβάστε Επίσης

Οι δύο φωτογραφίες "Untitled (2015)" προέρχονται από τη σειρά του Καψιάνη "A Common Story", η οποία διερευνά τις έννοιες της καταγωγής και του ανήκειν στην ελληνική ύπαιθρο. Τραβηγμένες μέσα σε μια μικρή καλύβα στα περίχωρα της Δράμας, οι εικόνες αποτυπώνουν έναν ταπεινό, πρόχειρο χώρο που φέρει ίχνη συλλογικής και προσωπικής ιστορίας. Η μία φωτογραφία εστιάζει σε ένα εκτυπωμένο φύλλο Α4, κολλημένο πάνω στο ημιδιάφανο νάιλον ενός αυτοσχέδιου παραθύρου, όπου αναγράφονται οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου πριν από τον θάνατό του, με το πορτρέτο του στο κέντρο της σύνθεσης. Στο κείμενο, το αρχαίο αυτό σύμβολο εξουσίας και εθνικής υπερηφάνειας στοχάζεται πάνω στη ματαιότητα των υλικών αγαθών και στους περιορισμούς της επιστήμης, εκπροσωπούμενης, στα λόγια του, από την ιατρική, να υπερβεί τη θνητότητα. Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει ένα έπαθλο-μινιατούρα που αποπνέει κάθε άλλο παρά πνεύμα νίκης.

Στο έργο "25 Lemon Trees, No Gardeners (2015–2020)", οι Källström & Fäldt εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική οικονομική κρίση κατασκευάστηκε και αναπαράχθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Εστιάζοντας σε μια ψευδή είδηση για το νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία απασχολούσε κηπουρούς χωρίς να διαθέτει κήπο, το έργο αποκαλύπτει τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους η πληροφορία μετατρέπεται σε μύθο. Δημιουργημένο σε μία από τις πιο πολωμένες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε εκτεταμένη φτωχοποίηση, κοινωνική αναταραχή και ανθρωπιστική κρίση, το έργο παρακολουθεί τη μετατόπιση της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας: από την οικονομική στην προσφυγική κρίση, το Brexit και την πανδημία του COVID-19. Αποκαλύπτει έτσι πώς η προσοχή, η αξία και η σημασία μεταβάλλονται διαρκώς μέσα στην εικονική οικονομία ενός μιντιακά μεσολαβημένου κόσμου.

Η παρουσίαση των έργων αυτών για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το δημοψήφισμα του 2015, ένα από τα πιο καθοριστικά και αμφιλεγόμενα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Συχνά αποκαλούμενη "ο ασθενής της Ευρώπης", η Ελλάδα γίνεται εδώ ταυτόχρονα υποκείμενο και μεταφορά, μια υπενθύμιση ότι οι έννοιες του πλούτου και της υγείας, της ύλης και του πνεύματος, παραμένουν άρηκτα συνδεδεμένες.

Info: Nitra | 22-28/11 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Nitra gallery

Γοργίου 10, Μετς
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο

Ξεναγήσεις, συζητήσεις, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα που ανοίγουν την νέα χρονιά

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/12/2025

Υποδεχόμαστε το 2026 με κλασική μουσική και εκπλήξεις στο Auditorium Χώρος Τεχνών

Οι Τρεις Έλληνες Τενόροι ενώνουν δυνάμεις την πρώτη ημέρα του 2026 σε μια γιορτινή συναυλία υψηλής αισθητικής στο Auditorium Χώρος Τεχνών.

Δύο γιορτινές κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Κίχλη

Μία διπλή έκδοση που παρουσιάζει δύο νουβέλες που συνομιλούν μεταξύ τους.

Το πειραματικό εικαστικό πρότζεκτ του Γιώργου Δρίβα εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Γιώργος Δρίβας ξεκινάει μια ιδιότυπη αλληλεπίδραση με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην δράση "Συμφωνία 37: Προσωπογραφία ενός αλγόριθμου".

Τι σε περιμένει από τον Ιανουάριο στην Εθνική Πινακοθήκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις κοινού, παιδικές εκδηλώσεις και μια αναδρομική έκθεση για το έργο του Παναγιώτη Τέτση μας περιμένει με το νέο έτος.

Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς με δωρεάν ρεσιτάλ πιάνου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένα ρεσιτάλ του πιανίστα Κωνσταντίνου Δεστούνη σε έργα του Beethoven σας περιμένει την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα του Βωμού.

Άγνωστες ιστορίες από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεδιπλώνονται στο Καπνεργοστάσιο

Είδαμε τη νέα έκθεση "1945: Το τέλος του πολέμου" που παρουσιάζει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στην ιστορική πρώην βιομηχανία.