"Gut": Ένα εικαστικό πρότζεκτ για την ποιητική της υπόγειας ύπαρξης

Σύγχρονοι δημιουργοί μελετούν ορισμένους από τους ισχυρότερους συμβολισμούς των ανθρώπινων απαρχών που έχει πλάσει η φαντασία.

Gut

Το Plex παρουσιάζει την εικαστική έκθεση "𝕲𝖚𝖙: Για την ποιητική της υπόγειας ύπαρξης", σε επιμέλεια του Γιάννη Πεδιώτη, την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου (8 μ.μ.). Το πρότζεκτ περιλαμβάνει ένα παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο συνδιαμόρφωσαν το ΔΠΜΣ "Φιλοσοφία & Κοινωνιολογία των Τεχνών & του Πολιτισμού", οι εκδόσεις ωκυτόκια και η ερευνητική ομάδα AREPO.

Η έκθεση καταπιάνεται με την ποιητική της υπόγειας ύπαρξης – πραγματεύεται ορισμένους από τους ισχυρότερους συμβολισμούς των ανθρώπινων απαρχών και του ανθρώπινου πεπρωμένου που έχει πλάσει η φαντασία. Είναι αφιερωμένη στον διάλογο των εικαστικών και άλλων τεχνών με τη λογοτεχνία και τη θεωρία της. Συνοδεύεται από ένα παράλληλο πρόγραμμα που αναπτύσσει και αναστοχάζεται τους θεματικούς άξονες της κύριας έκθεσης, επεκτείνοντάς τους σε νέα πεδία.

Gut

Στο επίκεντρό της τοποθετούνται και αντιπαραβάλλονται τέσσερις "αρχετυπικές" λογοτεχνικές θεματικές με κοινή ατμόσφαιρα: το σπήλαιο, το υπογάστριο, το υπόγειο και το τούνελ. Πρόκειται για τόπους και μορφές του βάθους και της απομόνωσης, για σκηνές όπου οι υποχθόνιες δυνάμεις διαρρηγνύουν τα εσώψυχα στεγανά και συγκροτούν μια ενιαία ποιητική της καθόδου, της παραμονής και της εξόδου, αλλά και της αντιστρεψιμότητας της διάταξης του "πάνω" και του "κάτω".

Gut

Στόχος είναι να φωτιστούν οι ομοιότητες και οι διαφορές των τεσσάρων αυτών μοτίβων και, κυρίως, να διερευνηθούν οι αφηγηματικές και περιεχομενικές παραλλαγές που αναδύονται όταν αυτά ενεργοποιούνται μέσα σε διαφορετικά ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά συμφραζόμενα – αναδεικνύοντας, έτσι, ορισμένες "αποδομητικές", κριτικοθεωρητικές και κοινωνιολογικές αναγνώσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται μια μετατόπιση πέρα από το στερεότυπο του κλειστοφοβικού ψυχογραφήματος που συχνά περιβάλλει τον μεμονωμένο ήρωα των υπαρξιακών αλληγοριών· μια προσπάθεια να ανιχνευθούν τα σημεία τομής του γκροτέσκου και του παράλογου, και να ιδωθεί η "υπογείωση" μικρότερων ή μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων –με κριτήριο την τάξη, τη φυλή και το φύλο– ως δείκτης μιας μεταβαλλόμενης ανθρωπολογικής συνθήκης, αλλά και ως μήτρα οραμάτων του τεχνολογικού μέλλοντος. Μέσα από αυτή τη συγκριτική ματιά, η διοργάνωση επιχειρεί να χαρτογραφήσει όχι μόνο τα εικαστικά και λογοτεχνικά ίχνη της υπόγειας εμπειρίας, αλλά και τις μεταμορφώσεις της ως αισθητικού και εννοιολογικού πυρήνα του σύγχρονου φαντασιακού.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ευγενία Βερελή, Κωνσταντίνος Γιώτης, Μίλτος Δίγκας, Αντώνης Καλαγκάτσης, Γεωργία Καρύδη, Ορέστης Καραλής, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Κωνσταντίνος Λιανός, Αναστάσης Παναγής Μελέτης, Μάριος Σταμάτης, Κωστής Σταφυλάκης, Ελένη Χριστοδούλου, James Fuller, Theo Michael, Anna Gonzalez Noguchi, Cezary Poniatowski, Sasha Streshna

Λοιπές συμμετοχές: Άρης Αναγνωστόπουλος, Ναταλία Βαγενά, Λίνα Βέλλιου, Γιάννης Γαλιάτσος, Σίμος Κάλφας, Κατερίνα Καρακάση, Δημήτρης Καρύδας, Κωνστάντζα Καψάλη, Αλέξανδρος Μαρτιγόπουλος, Ελένη Μπούρου, Ευγενία Μυλωνάκη, Χρήστος Νάτσης, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Εμμανουέλα Πεχυνάκη, Σπύρος Πολυχρονόπουλος, Γιώργος Σαγκριώτης, Ροζαλί Σινοπούλου, Σταύρος Σταυρίδης, Νατάσα Φριλίγγου, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Athena Zero

Info: Plex | έως 28/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ. 6-10 μ.μ., Σαβ., Κυρ. 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο

Ξεναγήσεις, συζητήσεις, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα που ανοίγουν την νέα χρονιά

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/12/2025

Υποδεχόμαστε το 2026 με κλασική μουσική και εκπλήξεις στο Auditorium Χώρος Τεχνών

Οι Τρεις Έλληνες Τενόροι ενώνουν δυνάμεις την πρώτη ημέρα του 2026 σε μια γιορτινή συναυλία υψηλής αισθητικής στο Auditorium Χώρος Τεχνών.

Δύο γιορτινές κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Κίχλη

Μία διπλή έκδοση που παρουσιάζει δύο νουβέλες που συνομιλούν μεταξύ τους.

Το πειραματικό εικαστικό πρότζεκτ του Γιώργου Δρίβα εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Γιώργος Δρίβας ξεκινάει μια ιδιότυπη αλληλεπίδραση με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην δράση "Συμφωνία 37: Προσωπογραφία ενός αλγόριθμου".

Τι σε περιμένει από τον Ιανουάριο στην Εθνική Πινακοθήκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις κοινού, παιδικές εκδηλώσεις και μια αναδρομική έκθεση για το έργο του Παναγιώτη Τέτση μας περιμένει με το νέο έτος.

Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς με δωρεάν ρεσιτάλ πιάνου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένα ρεσιτάλ του πιανίστα Κωνσταντίνου Δεστούνη σε έργα του Beethoven σας περιμένει την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα του Βωμού.

Άγνωστες ιστορίες από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεδιπλώνονται στο Καπνεργοστάσιο

Είδαμε τη νέα έκθεση "1945: Το τέλος του πολέμου" που παρουσιάζει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στην ιστορική πρώην βιομηχανία.