Οι Έλληνες εικαστικοί που διαμόρφωσαν την αμερικανική τέχνη του 20ού αιώνα

Το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων επιστρέφει με νέα έκθεση.

Οι Έλληνες Καλλιτέχνες της Διασποράς στην Αμερική

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά (Πάτρα) συνδιοργανώνουν την έκθεση "Οι Έλληνες Καλλιτέχνες  της Διασποράς στην Αμερική", που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2025 στις 7 μ.μ.

Η έκθεση φέρνει στο αθηναϊκό κοινό μια σημαντική επιλογή από τη συλλογή του Ιδρύματος Ελληνική Διασπορά, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών που μετανάστευσαν στην Ευρώπη και την Αμερική, κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα. Στόχος της είναι να αναδείξει τη συμβολή τους στη νεοελληνική τέχνη και στη διεθνή πρωτοπορία, δίνοντας βήμα τόσο σε λιγότερο γνωστούς δημιουργούς όσο και σε διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες που μεγαλούργησαν στις ΗΠΑ είτε συμμετέχοντας σε ιστορικές ομαδικές εκθέσεις  είτε παρουσιάζοντας αναδρομικά το έργο τους σε σημαντικά Ιδρύματα και Μουσεία.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των Chryssa, Stamos, Samaras, Benglis, Baziotis, Voulkos και πολλών άλλων, αποτυπώνοντας την καλλιτεχνική τους πορεία και την επίδραση της ελληνικής ταυτότητας στο έργο τους καθώς και των νεότερων συνεχιστών του οράματός τους.

Οι Έλληνες Καλλιτέχνες της Διασποράς στην Αμερική
Michael Lekakis

Οι Έλληνες Καλλιτέχνες της Διασποράς στην Αμερική
Chryssa

Οι Έλληνες Καλλιτέχνες της Διασποράς στην Αμερική
Peter Voulkos

Οι Έλληνες Καλλιτέχνες της Διασποράς στην Αμερική
William Baziotis

Συντονισμός έκθεσης: Ελένη Κυπραίου
Επιμέλεια: ‘Ίδρυμα Διασπορά 

Info: Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων | έως 30/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ. 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι δουλειά έχει ένας φτερωτός ταύρος έξω από το Μουσείο Ακρόπολης;

Το δεύτερος μέρος του πρότζεκτ "Michael Rakowitz & Ancient Cultures" είναι γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2025

Ο σεφ που άλλαξε το νοσοκομειακό φαγητό παρουσιάζει το "Συνταγολόγιό" του

Ο Ιάκωβος Απέργης θα παρουσιάσει το βραβευμένο βιβλίο του, παρέα με εκλεκτούς ομιλητές όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης και συνοδεία πιάτων από τις σελίδες του.

Ανακαλύπτοντας την αρχαία Ολυμπία μέσα από το βλέμμα του Alfred Mallwitz

Ανάμεσα σε σχέδια, φωτογραφίες και ακουαρέλες, ζωντανεύει ξανά ο κόσμος του Γερμανού αρχιτέκτονα που ένωσε την επιστήμη με την τέχνη, και την Ελλάδα με τη δική του δημιουργική ψυχή.

Τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μάς συστήνονται: Το 'Επίκεντρον' στους Αγίους Αναργύρους

Ο ιδιοκτήτης του, Αριστοτέλης Σαΐνης, εγκαινιάζει τη νέα στήλη του "α", όπου ιδιοκτήτες συνοικιακών βιβλιοπωλείων μας ξεναγούν στον μικρόκοσμό τους - εκεί που χτυπά ουσιαστικά η καρδιά του βιβλίου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (6-12/10)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Μια έκθεση ψυχικής τοπιογραφίας στην Γκαλερί Σκουφά

Ο Γιάννης Ευθυμίου παρουσιάζει το πρώτο του ατομικό πρότζεκτ.

Ζωγραφικές "Αντανακλάσεις" πλημμυρίζουν τον Τεχνοχώρο

Ένα νέο πρότζεκτ από την εικαστικό Μίνα Κουζούνη.