
Το Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζει να ανανεώνει τη σχέση του με το κοινό παρουσιάζοντας νέες και καινοτόμες εκθέσεις που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Από τις 6 Οκτωβρίου 2025, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έργα σύγχρονης τέχνης σε διάλογο με αρχαία εκθέματα, αλλά και να συμμετάσχουν σε ειδικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σημασία της πολιτισμικής μνήμης και της κληρονομιάς.
"Lamassu of Nineveh": Το κύριο έργο
Το Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της τριλογίας "Michael Rakowitz & Ancient Cultures", με το έργο "Lamassu of Nineveh" (2018). Πρόκειται για μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που δημιουργήθηκε αρχικά για το "The Fourth Plinth" στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου και συνδέει την ιστορία με τον σύγχρονο αστικό χώρο.
Η θέση του στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου επιτρέπει στο έργο να συνομιλήσει με την αρχαία πόλη στη βάση του Μουσείου, το σύγχρονο κτίριο και τον βράχο της Ακρόπολης, δημιουργώντας ένα μοναδικό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Την ημέρα των εγκαινίων (5:30 μ.μ. – 9:30 μ.μ.) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους εξής χώρους:
- Allspice, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου
- Lamassu of Nineveh, Εξωτερικός περιβάλλων χώρος Μουσείου, δυτική πλευρά
- Πωλητήριο, ισόγειο Μουσείου
Στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με τίτλο "Κληρονομιά, Γενοκτονία και Μνήμη" από τη δρ. Alda Benjamen, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας στο University of Dayton, με ειδίκευση στη σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Rachel Donadio, δημοσιογράφος και σύμβουλος δημόσιου προγράμματος έκθεσης. Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο "Δημήτριος Παντερμαλής" και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στις 7:30 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της εγκατάστασης "Lamassu of Nineveh" στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.
Παράλληλη έκθεση: "Allspice | Michael Rakowitz & Ancient Cultures"

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025 η έκθεση "Allspice | Michael Rakowitz & Ancient Cultures" στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, όπου σύγχρονα έργα τέχνης συνομιλούν με αντικείμενα αρχαίων πολιτισμών από τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Διατίθενται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους με δωρεάν συμμετοχή και προ-κράτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πωλητήριο

Στο ισόγειο του Μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν αναμνηστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την έκθεση "Allspice | Michael Rakowitz & Ancient Cultures", καθώς και τον κατάλογο της έκθεσης σε ελληνικά και αγγλικά.