Μια γυναίκα στο στόχαστρο των ΗΠΑ γράφει για την Παλαιστίνη

Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της Ειδικής Εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών Φραντσέσκα Αλμπανέζε "Όταν ο κόσμος κοιμάται | Ιστορίες, λόγια και πληγές της Παλαιστίνης" (εκδ. Τόπος).

Όταν ο κόσμος κοιμάται

Έρχεται τον Νοέμβριο του 2025 από τις εκδόσεις Τόπος το βιβλίο της Φραντσέσκα Αλμπανέζε "Όταν ο κόσμος κοιμάται | Ιστορίες, λόγια και πληγές της Παλαιστίνης". Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, που δέχτηκε κυρώσεις από το State Department για τη δράση της ως Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, καταβυθίζεται στην ψυχή ενός λαού μέσα από δέκα συγκλονιστικές και τραυματικές ιστορίες δοκιμασίας και ανθρωπιάς.

Το πνεύμα ενός τόπου βρίσκεται στους ανθρώπους που τον κατοικούν, στις ιστορίες που συνυφαίνονται στους δρόμους του. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την Παλαιστίνη, έναν τόπο που συγκλονίστηκε από βίαιες ιστορικές μεταβάσεις και όπου, στις μέρες μας, εξελίσσεται ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας. Με φωνή στιβαρή και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινη, η Φραντσέσκα Αλμπανέζε (η οποία έζησε στην Παλαιστίνη για πολλά χρόνια και παρακολούθησε πλήθος από δικαστικές μάχες Παλαιστίνιων οικογενειών) γίνεται η αφηγήτρια μιας ανισόμετρης σύγκρουσης, μέσα από τις πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που γνώρισε.

Το βιβλίο προσφέρει σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό –από μαθητές γυμνασίου έως εκείνους που παρακολουθούν τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή– μια παλέτα ιστοριών, ανθρώπινων χαρακτήρων και τοποσήμων που βοηθούν να κατανοήσουμε πώς ήταν η Παλαιστίνη μέχρι πριν ενάμιση χρόνο και πώς έχει εξελιχθεί σήμερα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε είναι η πρώτη γυναίκα Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Νομικός, λέκτορας και ακαδημαϊκός, διαθέτει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει συνεργαστεί με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Από αυτή τη θέση, έχει παράσχει συμβουλές στα Ηνωμένα Έθνη, σε κυβερνήσεις και σε κοινωνικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Το 2023 δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο: J’ Accuse (εκδόσεις Fuoriscena). Η πρωτότυπη ιταλική έκδοση του βιβλίου της "Όταν ο κόσμος κοιμάται" κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Rizzoli.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αφιέρωμα σε ένα μοναδικό ελληνικό μνημείο ετοιμάζει το Μουσείο Ακρόπολης

Το μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Στο Dum Dum Records θα βρεις τους πιο παράξενους δίσκους βινυλίου

Καρέ-καρέ η ιδιαίτερη έκθεση τέχνης που φιλοξενεί το νέο στέκι του Παγκρατίου.

Μία "επικίνδυνη" έκθεση σύγχρονης τέχνης έρχεται στην Κυψέλη

Η Ελίζα Κρικώνη μελετά την έννοια του κινδύνου, την ανάγκη για κάλεσμα βοήθειας και τους πιθανούς μηχανισμούς επιβίωσης.

Ανακαλύπτοντας την αρχαία ιστορία του Πειραιά

Δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι δράσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο στο κεντρικό κτίριο και το παράρτημα του μουσείου στην Ύδρα.

O Juergen Teller, o Van Gogh και όλα τα εικαστικά ραντεβού που σημειώνουμε για το φθινόπωρο

Γνωστά αθηναϊκά μουσεία, ιδρύματα πολιτισμού καθώς και ασυνήθιστοι χώροι φιλοξενούν ιντριγκαδόρικα εικαστικά πρότζεκτ τους επόμενους μήνες.

Art Athina 2025: "To design βρίσκεται παντού, αρκεί να το παρατηρήσεις"

Λίγες μέρες πριν ανοίξει τις πόρτες της η Art Athina, συζητάμε με τον Μάνθο Καλούμενο, συνυπεύθυνο της ενότητας Design στη φετινή φουάρ, για την εξέλιξη του σχεδιασμού διεθνώς, την απήχησή του στη σημερινή εποχή και όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σπουδαιότητά του.