Τρία βιβλία για το ΠΣΚ

Ένας καβγατζής, μία καυτή Θεσσαλονίκη με ιπτάμενα πλοία και την ιστορία της λευκής σκέψης θα βρείτε στις προτάσεις μας για βιβλία που θα κάνουν το ΠΣΚ καλύτερο.

Τρία βιβλία για το ΠΣΚ

Άλλο ένα καλοκαιρινό Παρασκευο-σαββατοκύριακο είναι εδώ κι αυτό σημαίνει ότι έχεις ίσως λίγο παραπάνω χρόνο για να "βουτήξεις" σε κάποιο βιβλίο εκτός από κάποια θάλασσα -που σ' το ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας! Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις έναν καβγατζή, μία καυτή Θεσσαλονίκη με ιπτάμενα πλοία και την ιστορία της λευκής σκέψης, δηλαδή τις τρεις δικές μας προτάσεις που αξίζουν την προσοχή σου αυτό το ΠΣΚ

Ο καβγατζής της Βρέστης - Ζαν Ζενέ

Ο ναύτης Καβγατζής, ο αδελφός του ο Ρομπέρ, ο νεαρός Ζιλ Τιρκό, η Μαντάμ Λιζιάν, πατρόνα του μπορντέλου Λα Φέρια, ο Νόνο ο πατρόνος, ο αστυνόμος Μαριό, ο υποπλοίαρχος Σεμπλόν, όλοι οι πρωταγωνιστές του δράματος ξεπηδούν μέσα από την ομίχλη που σκεπάζει το λιμάνι και τα σοκάκια της Βρέστης. Φιγούρες ερωτικές, σαγηνευτικές, σκοτεινές, περιφέρονται γυρεύοντας απαγορευμένους έρωτες, μεθυστικές ηδονές, μοιραίες συναντήσεις. Παντού καραδοκεί ο θάνατος.

Στον "Καβγατζή της Βρέστης" βασίζεται η ταινία "Ο Καβγατζής" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Όπως το μυθιστόρημα, έτσι και η ταινία εξυμνεί το έγκλημα και τον σκοτεινό κόσμο της ερωτικής επιθυμίας. Εικόνες ωμές: διακίνηση ναρκωτικών, μαστροπεία, ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε σκοτεινά σοκάκια, φονικά, βίαιες ομοφυλοφιλικές συνευρέσεις και, συνάμα, μια αδελφοσύνη των δολοφόνων όπου το αίμα του εγκλήματος δημιουργεί δεσμούς πιο αδιάρρηκτους και από τους οικογενειακούς. Το λιμάνι και οι κακόφημες συνοικίες της Βρέστης μετατρέπονται σε ένα μπαρόκ εξπρεσιονιστικό σκηνικό και η κινηματογραφική γλώσσα αποτυπώνει πιστά τη γραφή του Ζενέ.

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Στους 44ο υπό σκιάν - Μελίσσα Στοΐλη 

Ιούλιος 1987. Ο πρωτόγνωρος καύσωνας που χτυπά τη χώρα αφήνει πίσω του εκατοντάδες θύματα. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ανυπόφορη, όχι μόνο εξαιτίας της ζέστης αλλά και της υπερβολικής υγρασίας.

Κάτω από τον ανελέητο ήλιο, ο μοναχικός Αντρέας σέρνει τα βήματά του στους καυτούς δρόμους της πόλης. Η μοίρα του διασταυρώνεται με μάγους ταχυδακτυλουργούς και προφήτες τσαρλατάνους, έναν περιοδεύοντα θίασο, μια γυναίκα που αναζητά παρηγοριά στα χριστιανικά σωματεία, αλλά και έναν μυστηριώδη αιωνόβιο άνδρα που παρατηρεί τα πάντα από απόσταση. Κι όσο ο Βαρδάρης αργεί να φυσήξει, κάποιοι περίεργοι θάνατοι αναστατώνουν την κοινή γνώμη, τροφοδοτώντας ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας.

Ιπτάμενα πλοία που εμφανίζονται ξαφνικά στον ορίζοντα και άλλα ασυνήθιστα γεγονότα πυροδοτούν το παράδοξο και το υπερφυσικό, καθώς ολόκληρη η πόλη φαίνεται να βουλιάζει σε μια καυτή, κινούμενη άμμο ψευδαισθήσεων.

Εκδόσεις Κίχλη

Η λευκή σκέψη - Λιλιάν Τυράμ

δοκίμιο

Τι σημαίνει να είσαι λευκός; Το ερώτημα δεν αφορά στ’ αλήθεια το χρώμα του δέρματος, αλλά έναν τρόπο σκέψης. Η ιστορία που αφηγούνται στον εαυτό τους οι Ευρωπαίοι τοποθετεί τους λευκούς στο κέντρο του κόσμου. Αυτό το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της λευκής σκέψης, τις ρίζες της και τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι να φτάσει να διαποτίσει ώς και τον αέρα που αναπνέουμε.

Επί αιώνες, αυτός ο τρόπος σκέψης συγκροτεί φυλετικές ιεραρχίες, δικαιολογεί την κυριαρχία των λευκών σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνει τις αντιλήψεις και τις συνήθειες των ανθρώπων. Υποδεικνύει στους λευκούς και στους μη λευκούς τι πρέπει να είναι, πώς πρέπει να μιλάνε, ποια είναι η θέση τους. Μόνο η αμφισβήτησή της θα μας επιτρέψει να πετάξουμε τη λευκή μάσκα και να πολεμήσουμε τον ρατσισμό.

Εκδόσεις Αντίποδες - Μετάφραση: Άγγελος Μουταφίδης

Επιλογές: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

50+ καρτ-ποστάλ προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο

Ένα πρότζεκτ εικονογράφησης φέρνει στο φως ιστορίες που συχνά μένουν αόρατες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/10/2025

Ο Γιώργος Σταματάκης κατασκευάζει μια δική του εκδοχή της γήινης οικόσφαιρας

"How did your Summer drift by this Year?" είναι ο τίτλος της νέας ατομικής του έκθεσης.

Μια διασταύρωση πολιτισμών, ιστοριών και γεωγραφιών στα Dio Horia

Η νέα ατομική έκθεση της εικαστικού Gisela McDaniel.

Τι είναι μια έκθεση "Κηρο-ποιητικής";

Στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ "Circuits + Currents" παρουσιάζεται η έκθεση του αν. καθηγητή του ΕΜΠ Κώστα Ντάφλου, που αποτελείται από επιτελέσεις, ρομποτικές διατάξεις και εγκαταστάσεις σε εξέλιξη.

Ο Παρθενώνας χωρίς σκαλωσιές μετά από 15 χρόνια εργασιών

Έπειτα από πάνω από μία δεκαετία, αφαιρέθηκαν οι μεταλλικές σκαλωσιές από τη δυτική πλευρά του Παρθενώνα.

Νέο βιβλίο από τον νομπελίστα λογοτεχνίας του 2025

Έρχεται σε λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία το νέο μυθιστόρημα Λάσλο Κρασναχορκάι "Πάει και το φραντζολάκι" από τις εκδόσεις Πόλις.