"Διαδραστικές Διαδρομές" δημιουργεί η ζωγράφος Ελένη Παρχαρίδου

Στην έκθεση αυτή η καλλιτέχνης μας καλεί να διαδράσουμε μαζί της, σε μια διαδρομή από έξω προς τα μέσα ώστε να έρθουμε λίγο πιο κοντά σε αυτό που ο καθένας από μας αναζητά και ονειρεύεται να κατακτήσει.

Το παιδί στη σκεπή και ο δύτης- Ελένη Παρχαρίδου

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Παρχαρίδου με τον τίτλο "Διαδραστικές Διαδρομές". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Ιουνίου στις 6 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ., ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βαγγέλης Κουμπαρούδης.

Η Ελένη Παρχαρίδου υφαίνει στα έργα της ιστορίες ανθρώπων, ταξιδεύοντας στο χρόνο από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή και από το συνειδητό έως το υποσυνείδητο αυτό δηλαδή που καθορίζει την ύπαρξη μας. Όπως αναφέρει και η ίδια για τα έργα της: "Η Τέχνη έχει τη δυνατότητα να γίνει συνάντηση, με τρόπο ενσώματο και βιωματικό. Η δημιουργία ξεκινά από ένα υπαρξιακό αίσθημα που αναζητά μορφή για να κατοικηθεί κι έτσι τελικά η ζωγραφική εν προκειμένω να αντιμετωπιστεί ως σχέση. Μια σχέση υπαρξιακή, που συγκροτείται ανάμεσα στο σώμα, τη μνήμη και τον χρόνο". Παρατηρώντας κανείς τις δημιουργίες της σίγουρα έρχεται αντιμέτωπος με τον βαθύτερο εαυτό του είτε ανακαλώντας μνήμες είτε επιχειρώντας να λύσει τους γρίφους και τους συμβολισμούς που εμπεριέχονται στα έργα. Πρόκειται για εικόνες οικίες στον θεατή οι οποίες όμως χρήζουν δεύτερης ανάγνωσης για να αποκρυπτογραφηθούν εις βάθος.

Λειτουργία- Ελένη Παρχαρίδου

Η καλλιτέχνης μας καλεί να διαδράσουμε μαζί της, σε μια διαδρομή από έξω προς τα μέσα ώστε να έρθουμε λίγο πιο κοντά σε αυτό που ο καθένας από μας αναζητά και ονειρεύεται να κατακτήσει. Όπως δηλώνει και η ίδια: "Αυτός τελικά είναι ο σκοπός των "Διαδραστικών Διαδρομών", να δημιουργήσουν εκείνο τον χώρο για τον θεατή όπου καλείται να παίξει. Όπως έγραψε ο Winnicott για το παιχνίδι, που "βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτόν τον μεταβατικό χώρο ανάμεσα στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού και τον εξωτερικό κόσμο. Είναι και μέσα και έξω ταυτόχρονα, ένα συγκλονιστικό φαινόμενο!". Μέσα σε αυτόν τον χώρο, κάτι μπορεί να συμβεί".

Ο επιμελητής της έκθεσης Βαγγέλης Κουμπαρούδης αναφέρει σχετικά: "Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή έργων της δημιουργού που διατρέχουν χρονικά το διάστημα 2013 έως 2025, αποτυπώνοντας μια συνεπή αλλά και εξελισσόμενη εικαστική πορεία. Μέσα από τεχνικές όπως η μικτή τεχνική και τα ακρυλικά ή λάδι σε καμβά, η Ελένη Παρχαρίδου επιχειρεί μια διερεύνηση της ταυτότητας, της εσωτερικής αναζήτησης και του συνόλου της ανθρώπινης συνθήκης, όπως αυτή διαπλέκεται με το πραγματικό και το συμβολικό, το οικείο και το μυστηριακό. Το εικαστικό αυτό σύνολο διακρίνεται για την έμφαση στη χειρονομία και τον ενεργό ρόλο που καλείται να παίξει ο θεατής, τη χρωματική ευαισθησία και την έντονη ανάγκη για αφήγηση. Μέσα από την πολλαπλότητα της φόρμας και των προσεγγίσεων, τα έργα συγκροτούν έναν οικείο αλλά και βαθιά υπαινικτικό κόσμο – μια προσωπική χαρτογράφηση συναισθημάτων, σκέψεων και ονείρων."

Το σπίτι της αράχνης- Ελένη Παρχαρίδου

Info: Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος | 12/6- 4/7 | 'Ωρες λειτουργίας: Τρι, Πεμ. & Παρ.: 12 μ.μ.- 12 π.μ., Τετ. & Σαβ.: 10 μ.μ.- 6 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μοναδικά χριστουγεννιάτικα δώρα από το Cycladic Shop

Αυτές τις γιορτές, χαρίστε δώρα με έμπνευση και αισθητική από το πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2025

Βράβευση με Red Dot Award για την οπτική ταυτότητα της Art Athina

Το G Design Studio διακρίθηκε στην κατηγορία Brands & Communication Design.

Γιορτινό art fair στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Ένα διήμερο αφιερωμένο στη σύγχρονη δημιουργία.

Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα;

Παρουσιάστηκε η πανελλαδική έρευνα με θέμα "Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και ο αντίκτυπός τους στο κοινωνικό σύνολο".

"Crush": Ο Cronenberg και το στερεότυπο της γυναίκας "δίπλα" στο αυτοκίνητο

Η εικαστικός Bety Krňanská εμπνέεται από την εμβληματική ταινία του Καναδού σκηνοθέτη και δημιουργεί τη δική της αφήγηση για τη δυναμικότητα της γυναίκας.

"Cosmic Spectrum": Μία έκθεση για τη μεταμορφωτική εμπειρία του φωτός

Ένας διάλογος ανάμεσα στο πολύτιμο κόσμημα και τις εικαστικές τέχνες.