Ο Δημήτρης Καταλειφός "ντουέτο" με τον Νίκο Κορνήλιο

Το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Loggia θα φιλοξενήσει τη συνάντηση των δύο καλλιτεχνών, που θα μετατραπεί σε εξερεύνηση των κοινών στοιχείων της ποίησής τους.

Βιβλία_generic © Shutterstock

Την Τετάρτη 04 Ιουνίου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο Ντουέτο της Loggia στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων (Διδότου 19, κέντρο). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με συναντήσεις δύο συγγραφέων των οποίων τα βιβλία διαφέρουν, με σκοπό να έρθουν στην επιφάνεια τα κοινά τους στοιχεία. Το ντουέτο αυτή τη φορά αποτελείται από τον ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με τις ποιητικές συλλογές του Επί κλίνης κρεμάμενοςΠίσω από τζάμια θολάΣυμπληγάδες γενεθλίων (εκδόσεις Πατάκη) και τον σκηνοθέτη Νίκο Κορνήλιο, με την ποιητική συλλογή του Το κυπαρίσσι του βυθού (εκδόσεις Loggia). Συντονίζει η μόνιμη διδάσκουσα του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ Βαρβάρα Ρούσσου.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Δημήτρης Καταλειφός

Επί κλίνης κρεμάμενος
Κυρίαρχο σκηνικό των ποιηµάτων αυτών αποτελεί το κρεβάτι, ή καλύτερα "η κλίνη", µε τις ποικίλες µορφές που αυτή παίρνει διέποντας τη ζωή µας από τη γέννηση έως και τον θάνατο.
- Δηµήτρης Καταλειφός

Πίσω από τζάμια θολά
Πίσω από τα θολά τζάµια προσπάθησα να "κόψω κίνηση" τόσο εντός µου όσο και εκτός. Με βάση τον πυρήνα µου, εκεί που κάθε τόσο επιστρέφω, επιχειρώ ένα άνοιγµα στην ανθρώπινη συνθήκη και πέραν του δικού µου µικρόκοσµου.
- Δηµήτρης Καταλειφός

Συμπληγάδες γενεθλίων
Εξήντα πέντε σύντοµα κείµενα ποιητικής πρόζας, που έγραψε ο Δηµήτρης Καταλειφός -τα περισσότερα µέσα στον εγκλεισµό λόγω της πανδηµίας- από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαΐου 2020, παραµονή των γενεθλίων του.

Νίκος Κορνήλιος

Το κυπαρίσσι του βυθού
Τα ποιήματα αυτού του τόμου είναι ασκήσεις στη γλώσσα και ξεκίνησαν πριν από πέντε δεκαετίες. Πολλές φορές, αποτέλεσαν τον πυρήνα μιας ταινίας, μιας σκηνής ή ενός πλάνου. Πιο συχνά, αυτονομήθηκαν. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ που θα δούμε μέσα στο φθινόπωρο

Τι έρχεται προσεχώς στο ιστορικό κτίριο της Συγγρού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μάς συστήνονται: "Ο Μετεωρίτης" στην Κυψέλη

Το βιβλιοπωλείο με το αστρικό όνομα και το όραμα να γίνει "Βιβλιοθήκη της Βαβέλ" παίρνει τη σκυτάλη στη στήλη όπου ιδιοκτήτες συνοικιακών βιβλιοπωλείων μας ξεναγούν στον μικρόκοσμό τους -εκεί που χτυπά η καρδιά του βιβλίου.

Δείπνο δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Υπουργείο Πολιτισμού καταδικάζει την εκδήλωση του Βρετανικού Μουσείου

Όσα δήλωσε η Λίνα Μενδώνη με αφορμή το αμφιλεγόμενο event που φιλοξένησε το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

"Φρέσκος" Φουκώ από τις εκδόσεις Πότλατς

Κυκλοφόρησε μόλις το βιβλίο "Ο Βίος των αχρείων | Υποκείμενο και εξουσία" που συνδυάζει δύο κείμενα του Γάλλου φιλοσόφου.

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

Αυτό το εργαστήρι δημιουργικής γραφής εμπνέεται από την τέχνη

Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη θα φιλοξενήσει το εργαστήρι με τη συγγραφέα Έλενα Μαρούτσου.