
Μια βαθιά προσωπική και συναισθηματικά φορτισμένη έκθεση παρουσιάζει η ζωγράφος Λίτσα Κασούμη στη 14η ατομική της παρουσία με τίτλο "Αρμενάκια", στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Παπάγου - Χολαργού, στην αίθουσα "Αλέκος Φασιανός" του Δημαρχιακού Μεγάρου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Μαΐου, στις 7 μ.μ. και θα διαρκέσει έως και τις 4 Ιουνίου 2025.
Η θεματική της έκθεσης αντλεί έμπνευση από μια παιδική ανάμνηση του καλοκαιριού – ένα καλοκαίρι στο παλιό σπίτι του νησιού, όπου μέσα στη ζέστη του μεσημεριού και ανάμεσα σε παραμύθια και τραγούδια, η καλλιτέχνιδα πρωτοαντίκρισε στη θάλασσα "λευκά πανάκια" να ταξιδεύουν. Στην ερώτησή της, η γιαγιά απάντησε: "Αρμενάκια, κόρη μου". Από εκείνη τη στιγμή, αυτά τα "αρμενάκια" έγιναν σύμβολο ελευθερίας και έμπνευσης για τη ζωγράφο.

Η Λίτσα Κασούμη παρουσιάζει 70 έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, δουλεμένα με μικτές τεχνικές, ακουαρέλα και ακρυλικά, με έντονα χρώματα και στοιχεία από ξύλα της θάλασσας, πανιά και υγρές γραμμές. Οι δημιουργίες της δεν ανήκουν στον χώρο του αφηρημένου ή του τυχαίου· ενσωματώνουν και γεφυρώνουν μνήμες, τοπία, πρόσωπα και συναισθήματα, με έναν ρεαλισμό που διατηρεί όμως μια έντονη παιδικότητα.
Κάθε έργο, αν και τοποθετημένο σε ένα κοινό θαλασσινό τοπίο, αφηγείται μια ξεχωριστή ιστορία. Πρόκειται για ένα εικαστικό ημερολόγιο βιωματικών ταξιδιών, που ταξιδεύει θεατές και δημιουργό μέσα από κυματισμούς, φόρμες και υλικά που αποπνέουν ελευθερία και εσωτερική γαλήνη.

Συνοδευτικά της έκθεσης, ένα λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα και εικόνες, με την προσωπική αφήγηση της καλλιτέχνιδας αφιερωμένη στο αγαπημένο της νησί – ένα ακόμα κομμάτι ψυχής που προσφέρεται απλόχερα στο κοινό.
Info: Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Παπάγου - Χολαργού | 22/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 10.30 π.μ.-1.30 μ.μ. & 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.