
Ο μετρ της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Κόκκινο Κάρμα, από τις εκδόσεις Καλέντη, σε μετάφραση της Τίνας Πλυτά. Το Σάββατο 17 Μαΐου και ώρα 19:30, ο Γάλλος συγγραφέας και βραβευμένος δημοσιογράφος θα συναντήσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και θα συνομιλήσει με τους λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων του, που κυκλοφορούν αποκλειστικά από τις εκδόσεις Καλέντη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο – Μεγάλη Αίθουσα (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Αθήνα), στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας (@agatha.crime.festival).
Ομιλητές: Μάκης Προβατάς (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Γρηγόρης Αζαριάδης (συγγραφέας, κριτικός αστυνομικής λογοτεχνίας).
Στην εκδήλωση θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία από τη Νέβη Γκρουλλέρο.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ (Jean-Christophe Grangé) γεννήθηκε το 1961 στην Boulogne-Billancourt και ζει στο Παρίσι. Με εμπειρία στον γαλλικό Τύπο και βραβευμένος ρεπόρτερ σε διεθνή μέσα, ίδρυσε την εταιρεία L&G για να εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Από τα ρεπορτάζ του έχουν ξεχωρίσει το Nomades, les passagers de la terre, για τους τελευταίους νομαδικούς πληθυσμούς του πλανήτη, το Les seigneurs des îles, για εκατομμυριούχους που έχουν επιλέξει να ζουν σε νησιά, και το Le trésor caché de Prusse, για τις πρωτότυπες παρτιτούρες των μεγαλύτερων Γερμανών συνθετών που έκρυψαν οι Ναζί σε ένα μοναστήρι της Πολωνίας.
Ξεκίνησε να γράφει ψυχολογικά θρίλερ το 1994 και έως σήμερα έχει εκδώσει δεκαεννέα μυθιστορήματα που γνώρισαν και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία· ορισμένα δε έχουν γίνει ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Κοινός παρονομαστής των έργων του είναι ο γοργός ρυθμός της αφήγησης και η αγωνία, την οποία επιτείνουν οι καταιγιστικές ανατροπές της πλοκής. Είναι, επίσης, σεναριογράφος για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και για ταινίες κινουμένων σχεδίων.
Από τις εκδόσεις Καλέντη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: Ελέησόν με, Καϊκέν, Ταξιδιώτης δίχως αποσκευές, Πορφυρά ποτάμια, Η Γη των νεκρών, Το τελευταίο κυνήγι, Η αυτοκρατορία των λύκων, Μαύρη γραμμή, Το πέταγμα των πελαργών, Κόκκινο Κάρμα.

Λίγα λόγια για το Κόκκινο Κάρμα
Μάης του ’68. Στο Παρίσι οι φοιτητές είναι στους δρόμους, σε ολόκληρη τη χώρα οι εργάτες απεργούν, η κυβέρνηση παραπαίει. Μέσα στις συνελεύσεις, στα οδοφράγματα, στις συγκρούσεις ο Ερβέ, η Νικόλ και ο Ζαν-Λουί αγωνίζονται, καθένας με τον τρόπο του, "ζητούν το αδύνατο", παλεύουν κόντρα στα "απαγορεύεται", επιδιώκουν την ανατροπή. Και τότε αρχίζουν οι φόνοι. Από τους μαοϊκούς, τους αναρχικούς και την αποπνικτική από τα δακρυγόνα ατμόσφαιρα, οι τρεις ήρωες βρίσκονται βυθισμένοι στη γιόγκα, στους γκουρού, στις θρησκείες αλλά και στις σέκτες της Ανατολής…
Η εξιχνίαση των δολοφονιών τούς οδηγεί από τη Γαλλία στην Ινδία, στην Καλκούτα και στο Βαρανάσι, και από εκεί στη Ρώμη, στην καρδιά του Βατικανού. Σε μια ατμόσφαιρα μυστικισμού και απόγνωσης, σε ένα παρασκήνιο που το χρωματίζουν ‒αισιόδοξα αλλά και ζοφερά‒ ο χιπισμός και τα ναρκωτικά, το Κακό φαίνεται να εξυφαίνει ένα δίχτυ που τους τυλίγει χωρίς περιθώρια λύτρωσης.