"The Gap": Ένα νέο καλλιτεχνικό πρότζεκτ για τις διαφορετικές πτυχές της βυζαντινής τοιχογραφίας

Το πρόγραμμα εγκαινιάζεται με μια συζήτηση στην Αθήνα και θα διαρκέσει έως το 2026.

The Gap Copyright Elena Radoi

To "The Gap" είναι ένα διαθεματικό καλλιτεχνικό εγχείρημα, εμπνευσμένο από την έρευνα που ασχολείται με τα ανθρωπογενή κενά. Το εγχείρημα εξετάζει τη δημιουργία και τη σημασία των ιχνών κοπής από όπλα που φέρουν λεπίδα πάνω σε βυζαντινές τοιχογραφίες, στο πλαίσιο μιας έρευνας καλλιτεχνικής προσέγγισης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν θα ανακατασκευάσουν, θα καταγράψουν και θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο έκθεσης αυτά τα κενά σε μια σύγχρονη νωπογραφία.

Το εγχείρημα θα διαρκέσει για περισσότερα από δύο χρόνια και θα αναπτυχθεί σε τέσσερα στάδια. Ξεκινά τον Απρίλιο του 2025 στην Αθήνα με τη δημιουργία μιας νωπογραφίας στην ταράτσα του βιβλιοκαφέ Literature House και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2026 με μια έκθεση στο Τόκιο. 

Σε αντίθεση με τη διάκριση που συναντάμε συνήθως μεταξύ των γνωστικών αντικειμένων και των τρόπων προσέγγισης, το "The Gap" συνδυάζει με φυσικό τρόπο τη θεωρία και την πράξη, την τέχνη και την επιστημονική έρευνα. Ακολουθώντας την παράδοση της φεμινιστικής και της αντικαρτεσιανής σχολής σκέψης, το εγχείρημα προβάλλει την ιδέα πως η διαδικασία του στοχασμού δεν συμβαίνει μόνο όταν φιλοσοφεί κανείς καθισμένος στην πολυθρόνα του, αλλά και στην πράξη, πως είναι δηλαδή και μια επιτελεστική διαδικασία.   

Στον πυρήνα του εγχειρήματος υπάρχει η έννοια της ετεροποίησης (othering). Ενώ τα κενά εκπροσωπούν το Άλλο μέσα στο έργο τέχνης, η ανάλυση θα αναπτυχθεί σε πολλαπλά επίπεδα: το υλικό, το προσωπικό, το πολιτικό και το εννοιολογικό. Η συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών/-ιδων στις 9 Μαΐου (7.30 μ.μ.), στο Ινστιτούτο Γκαίτε, θα προσφέρει τη δυνατότητα να σκεφτούμε αυτή την καλλιτεχνική πρακτική ως έναν χώρο ανταλλαγής βιωμάτων και απόψεων. 

Με συντονίστρια τη Μαρία Βάρα (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας), η Elena Rădoi (Πανεπιστήμιο Μπάουχαους της Βαϊμάρης) και ο Satoshi Kawata (καλλιτέχνης, Ιαπωνία) θα παρουσιάσουν τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης της βυζαντινής τοιχογραφίας ως μιας πολιτιστικής τεχνικής και θα προβούν σε παραλληλισμούς με παρόμοιες παραδόσεις της Ανατολικής Ασίας. Θα αποκαλύψουν πρακτικές πτυχές της δουλειάς τους στο παράδειγμα της νωπογραφίας επιφάνειας 30 τετρ. μέτρων στην Κυψέλη και θα διερευνήσουν την πολιτιστική μετάφραση, τα τεχνικά πειράματα και την επιτελεστική διάσταση της ζωγραφικής νωπογραφιών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ζωή του Θανάση Βέγγου έγινε κόμικ

Το graphic novel "ΘΒ - Η γαλέρα της ζωής μου" των Θανάση Πέτρου και Σπύρου Δερβενιώτη, κυκλοφορεί με πρόλογο του Φοίβου Δεληβοριά, από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/05/2025

Τι ετοιμάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους, υπό τη γενική θεματική "Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή".

Ο Παναγιώτης Κεχαγιάς μόλις έβαλε μπροστά τη δική του Γεννήτρια

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μάς μίλησε για τον νέο εκδοτικό οίκο, που προέκυψε ως ιδέα χωρίς να τον ρωτήσει και ετοιμάζεται ήδη για τα πρώτα του βιβλία στα τέλη Μαΐου.

"Eudaimonia": Η χαρά του "ευ ζην" μέσα από μια έκθεση

Η εικαστικός Joulia Strauss εξερευνά την αρχαία ιδέα της ευδαιμονίας μέσα από τα μάτια του σύγχρονου κόσμου.

Κάτι νέο συμβαίνει στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Μια συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας και τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια".

Η συγγραφέας Deniz Ohde απλώνει "Διάχυτο φως" στο Ινστιτούτο Γκαίτε

To ινστιτούτο και ο εκδοτικός οίκος "Gutenberg" υποδέχονται τη συγγραφέα με αφορμή το πρώτο μυθιστόρημά της που μιλά για τις κοινωνικές διακρίσεις.