Τι ετοιμάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους, υπό τη γενική θεματική «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή».

Μέγαρο Σταθάτου Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει την Κυριακή 18 Μάϊου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με μια σειρά δράσεων για παιδιά και ενήλικες, με ελεύθερη είσοδο. 

Mε θέμα "Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή", η φετινή ημέρα Μουσείων επικεντρώνεται σε τρεις θεματικούς άξονες: την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά, τη δύναμη των νέων και τις νέες τεχνολογίες. Με αφορμή τη φετινή θεματική, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν τις μόνιμες εκθέσεις και να γνωρίσουν τα αντικείμενα μέσα από ξεχωριστές δράσεις και αφηγήσεις. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν  παραδοσιακές μορφές τέχνης όπως η  καλαθοπλεκτική και η ύφανση σε κάθετο αργαλειό, που θα παρουσιάζονται ζωντανά στους χώρους του μουσείου.  Επίσης θα συμμετέχουν σε αφήγησεις ιστοριών αφιερωμένες  στον πολιτισμό και την προφορική ιστορία των Κυκλάδων και θα παρακολουθήσουν προβολές που αφορούν την Πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κυκλαδικής κληρονομιάς.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων

Ask Me
Κυριακή 18 Μαϊου
ώρα 11:00-17:00

Οι ξεναγοί Ask Me του Μουσείου θα είναι διαθέσιμοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις μόνιμες εκθέσεις, παρέχοντας σε μικρούς και μεγάλους πληροφορίες για τα εκθέματα.

18 Μαϊου, ώρα 11:00-17:00
Δωρεάν είσοδος 
Πληροφορίες:  www.cycladic.gr

"Λέξεις που ζωντανεύουν. Ένα μαγικό ταξίδι"
Κυριακή 18 Μαΐου 
11:30-11:50
12:10-12:30
12:50-13:10

Μέσα από ένα μαγικό παραμύθι μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν την πορεία του προφορικού λόγου μέχρι να γίνει βιβλίο. Η αφήγηση απευθύνεται σε οικογένειες, σε  παιδιά από 5 ετών και πάνω, σε εφήβους και σε ενήλικες.

Γιώργος Ευγενικός – Αφηγητής, ιστορητής
Κυριακή 18 Μαΐου, ώρα 11:30-13:10
*Θα πραγματοποιηθούν 3 αφηγήσεις διάρκειας 20 λεπτών με ενδιάμεσα διαλείμματα
Δωρεάν συμμετοχή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες:  www.cycladic.gr 

"Γνωριμία με την τέχνη της καλαθοπλεκτικής"
Κυριακή 18 Μαΐου
12:00-13:00

Μέσα από τη δράση αυτή, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την κατασκευή ενός πανεριού με την παραδοσιακή τεχνική της καλαθοπλεκτικής στο χωριό Βωλάξ της Τήνου. Μέσα από τη διαδικασία της κατασκευής,που θα παρακολουθήσουν, θα  ανακαλύψουν τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, τα προϊόντα που δημιουργούνται, καθώς και την ιστορία αυτής της τέχνης.
                                                                                                                               
Νίκος Ξενόπουλος – Καλαθοπλέκτης
Φωτεινή Ξενοπούλου – Υπεύθυνη Δράσεων Λαογραφικού Μουσείου Βωλάξ
18 Μαΐου, ώρα 12:00-13:00
Δωρεάν είσοδος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας 
Πληροφορίες:  www.cycladic.gr 

"Αρχαία υφαντική: Η μαγεία του όρθιου αργαλειού"
Κυριακή 18 Μαϊου 
14:30-16:00

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της ύφανσης σε χειροποίητο κάθετο αργαλειό φυσικών διαστάσεων και να γνωρίσουν τις αρχαίες τεχνικές ύφανσης που χρησιμοποιούνταν στις Κυκλάδες και στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. 
                                                                                                                                 
 Φαίη Χατζή- Kαλλιτέχνιδα της Αρχέγονης Υφαντικής Τέχνης
18 Μαϊου, ώρα 14:30-16:00
Δωρεάν είσοδος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες:  www.cycladic.gr 

Cycladic Identity: Video προβολές
Από την Πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στις Κυκλάδες
Κυριακή 18 Μαϊου 
13:30-17:00 με συνεχή ροή

Διαβάστε Επίσης

Το Μουσείο θα προβάλλει μία σειρά από βίντεο αφιερωμένα  στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και την ανάδειξη σημαντικών τοπικών δράσεων που ενισχύονται από την Πρωτοβουλία Cycladic Identity. Οι προβολές έχουν στόχο να αναδείξουν ενέργειες, όπως η καταγραφή μαρτυριών των γηραιών κατοίκων της Αμοργού, η τεκμηρίωση των πατροπαράδοτων πρακτικών διαχείρισης νερού στην Άνδρο και η καταγραφή των παραδοσιακών οργανοπαιχτών και μουσικών της Κέας.

Το Cycladic Identity είναι η Πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδική Τέχνης που ξεκίνησε το 2023, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μοναδικής τους ταυτότητας. Με άξονες προτεραιότητας  τον Πολιτισμό, τη Βιοποικιλότητα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η Πρωτοβουλία λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά. 

18 Μάϊου, ώρα 13:30-17:00 με συνεχή ροή
Δωρεάν είσοδος
Πληροφορίες:  www.cycladic.gr

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στα περισσότερα μουσεία της Αθήνας με δράσεις, ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε την αναλυτική λίστα των μουσείων που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Belly of the Fish": Αναζητώντας την εξέλιξη μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο σουρεαλισμό

Η Βαλεντίνα Μπαρτολίνι χρησιμοποιεί βιβλικές εικόνες για να χαρτογραφήσει διαδικασίες ανάπτυξης και μεταμόρφωσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ "Από χώμα και νερό"

Παλιοί, αλλά και νεότεροι επαγγελματίες τρίτης γενιάς, μοιράζονται την σκέψη τους γύρω από την κεραμική και το μέλλον του επαγγέλματος.

"Μετα-Διαδρομές": Νέα έκθεση και βιβλίο από τον Ιωάννη Μάζη

Ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη θεωρία και τη γεωπολιτική σκέψη.

Αναδρομική έκθεση για τον διεθνούς φήμης φωτογράφου μόδας Bill Georgoussis

Οι σημαντικότερες στιγμές από την 30ετή πορεία του δημιουργού σε ένα αφιέρωμα στη Λέσβο.

Ο έξαλλος χορός της Bella Baxter γεννά τα "ScreenShots" της Μάτως Ιωαννίδου

Η ατομική έκθεση της ζωγράφου, εμπνευσμένη από το Poor Things του Λάνθιμου, παρουσιάζεται στο Art Project Space.

Όλα αλλάζουν, πώς συνεχίζει το βιβλίο; Μια επίκαιρη συζήτηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Άνθρωποι του χώρου (από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού ως τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανιών) μιλούν για το βιβλίο και τη γραφή στην εποχή των νέων μέσων.