5 πράγματα που δεν ήξερες για τον γλύπτη Θόδωρο

Ο επιμελητής της έκθεσης «Θόδωρος, Αντί Αναδρομικής» στο ΕΜΣΤ αποκαλύπτει μυστικά για το έργο και τη ζωή του ιστορικού γλύπτη.

Θόδωρος

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Αντί Αναδρομικής", το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) μας προσκαλεί σε ένα διήμερο γεμάτο δημόσιες δράσεις, αφιερωμένες στις ποικίλες και συχνά αθέατες πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του γλύπτη Θόδωρου.

Στις 2 και 3 Μαΐου, καλλιτέχνες, επιμελητές, εκπαιδευτικοί, θεωρητικοί και επισκέπτες θα συναντηθούν μέσα από εργαστήρια, παρουσιάσεις, συζητήσεις, ηχητικές εγκαταστάσεις και προβολές, με επίκεντρο τη σύγχρονη γλυπτική και το πολυσχιδές έργο του Θόδωρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για όλες τις ηλικίες, από εργαστήρια ανάγλυφης τυπογραφίας και κεραμικής έως θεματικές ξεναγήσεις, παρεμβάσεις σε μορφή podcast και ανοιχτές συζητήσεις.

Με αφορμή το διήμερο εκδηλώσεων, ο επιμελητής της έκθεσης, Σταμάτης Σχιζάκης, αποκαλύπτει μερικά fun facts για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Θόδωρου.

5 στοιχεία που δεν γνωρίζουμε για τον γλύπτη Θόδωρο

Θόδωρος αντί αναδρομικής
© Eleni Giokali

Κατά το πρώτο διάστημα της Δικτατορίας, οι καλλιτέχνες δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε εκθέσεις σαν μιας μορφής σιωπηλή αντίσταση. Ο Θόδωρος ήταν από τους καλλιτέχνες που δεν συμφωνούσε με αυτή τη παθητική στάση, θεωρώντας πως αυτή η σιωπή ευνοεί την δικτατορία. Συνεργάστηκε με την νεοιδρυθείσα Νέα Γκαλερί, την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και το Ινστιτούτο Goethe για να πραγματοποιήσει εκθέσεις με το που επέστρεψε στην Ελλάδα το 1968. Παρόλα αυτά ο ίδιος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην 35η Μπιενάλε της Βενετίας το 1970. Άλλωστε η πρόσκληση πραγματοποιήθηκε λιγότερο από δυο μήνες πριν τα εγκαίνια.

Θόδωρος αντί αναδρομικής
© Eleni Giokali

Κάποτε ένας ματαιόδοξος συλλέκτης ανέθεσε στον Θόδωρο την κατασκευή της προτομής του. Ενώ ο Θόδωρος είχε σχεδόν ολοκληρώσει το γλυπτό, ο συλλέκτης ακύρωσε την επιπόλαιη παραγγελία. Ο γλύπτης ήταν ακόμα στα πρώτα βήματα της πορείας του και δεν μίλησε, εξέφρασε όμως τον θυμό του ολοκληρώνοντας το έργο συγκολλώντας ένα δοχείο νυκτός στο κεφάλι της προτομής. Του έδωσε τον τίτλο Άνθρωπος με καπέλο-καθίκι, 1963.

Στο έργο "ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΧXX - Ατομικό γλυπτικό-μουσικό θέαμα" (Παραλλαγή Β’), 1982, όπου ο Θόδωρος σπάει τα εύθραυστα γυάλινα στοιχεία μιας εγκατάστασης καταγράφοντας τη δράση σε βίντεο, το σκηνικό της δράσης πλαισιώνεται από 3 γυάλινα γλυπτά. Σε αυτά υπάρχουν ενσωματωμένοι τρεις κλειστοί φάκελοι, ανάμεσα σε δυο γυάλινες επιφάνειες κολλημένες μεταξύ του και φέρουν την επιγραφή message pour l'acheteur (δηλαδή "μήνυμα για τον αγοραστή"). Για να διαβάσει κάποιος αυτά τα μηνύματα, θα έπρεπε πρώτα να αγοράσει το έργο και μετά, αν το αποφάσιζε, να το σπάσει για να ανοίξει το φάκελο. Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Ο Θόδωρος αντιμετώπιζε τα μέσα μαζικής επικοινωνίας σαν τον νέο δημόσιο χώρο στον οποίο όφειλε ο κάθε γλύπτης να εκφέρει δημόσιο λόγο, όπως μια περασμένη εποχή θα έκανε μέσα στις πλατείες με τα γλυπτά του. Ο Θόδωρος επιχείρησε να πραγματοποιήσει γλυπτικά έργα μέσα από άρθρα σε εφημερίδες, ραδιοφωνικές εκπομπές και την τηλεόραση. Παράλληλα, αναζητούσε τρόπους μέσα από τους οποίους η τέχνη θα βελτιώσει τον δημόσιο χώρο και την αστική εμπειρία, μια δραστηριότητα που, όπως και την παιδαγωγική, θεωρούσε ίσης σημασίας με το γλυπτικό του έργο. 

Ο Θόδωρος άσκησε γόνιμη κριτική στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Κατανοούσε και αποδωμούσε την γλώσσα και τις συμβάσεις κάθε μέσου, χωρίς να απορρίπτει την δυναμική του, αν και συχνά εξέφραζε την προτίμηση του στην γλώσσα της γλυπτικής. Χειρίστηκε και αξιοποίησε κάθε νεοεμφανιζόμενο μέσο επικοινωνίας για τις ανάγκες του έργου του, συχνά με χιούμορ, με σκοπό την υπονόμευση του κάθε μέσου. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε την τηλεόραση για να αναφερθεί στις αισθήσεις της αφής και της γεύσης, αναγνωρίζοντας τα όρια της οπτικοακουστικής επικοινωνίας, ενώ ο ίδιος συνέγραψε συνοπτικά άρθρα αντίστοιχα με το παρόν κείμενο επισημαίνοντας τους κινδύνους της αποσπασματικής και άκριτης πληροφόρησης.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θόδωρος, Αντί Αναδρομικής

  • Αφιερώματα

Η έκθεση είναι η πρώτη προσπάθεια ερμηνείας και παρουσίασης του έργου του γλύπτη Θόδωρου μετά τον θάνατό του και αξιοποιεί σχεδόν όλα τα έργα και το πλούσιο αρχειακό υλικό που κληροδότησε ο γλύπτης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει την βαθιά και προφητική σκέψη του, τις σημαντικότερες στιγμές του έργου του αλλά και την συνολική πορεία ενός σύγχρονου δημιουργού που με τα λόγια και τις πράξεις του στιγμάτισε την γλυπτική στην Ελλάδα. Υπονομεύοντας τον προσωποκεντρικό και παρελθοντικό χαρακτήρα μιας αναδρομικής έκθεσης, μαζί με τα έργα του Θόδωρου παρουσιάζονται και έργα 5 καλλιτεχνών - Νίκος Αρβανίτης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ίρις και Λήδα Λυκουριώτη, Κώστας Μπασάνος, Γιάννης Παπαδόπουλος - που έχουν συνδιαλλαγεί κριτικά με αντίστοιχους διαχρονικούς προβληματισμούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

6 μεγάλες ληστείες σε μουσεία πριν από εκείνη του Λούβρου

Η Μόνα Λίζα, η Κραυγή και άλλα έργα τέχνης που έχουν πέσει θύματα ληστείας ανά τα χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
22/10/2025

Ποιά είναι η Laila Gohar που θα μαγειρεύει συνεχώς επί τρία 24ωρα φασόλια

Η γκαλερί ARCH μένει ανοιχτή για 72 ώρες και μας καλεί σε Table for One με καλεσμένη την αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια που χρησιμοποιεί το φαγητό ως μέσο έκφρασης.

Η έκθεση-υπερθέαμα για τον Βαν Γκογκ ανοίγει σήμερα στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή

Το "Van Gogh: The Immersive Experience" είναι από τις εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

Μέχρι πότε συνεχίζεται η έκθεση της Simone Leigh στο ΚΠΙΣΝ

Αν δεν έχετε ήδη δει την "Ανατομία της Αρχιτεκτονικής", προτείνουμε να σπεύσετε.

Δύο νέα δυνατά βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg

Ο ρατσισμός και το παλαιστινιακό σε πρώτο πλάνο με τους δύο νέους τίτλους του εκδοτικού.

Δωρεάν είσοδος στα μουσεία της Αθήνας την 28η Οκτωβρίου

Τέσσερα μουσεία μάς περιμένουν με ελεύθερη είσοδο την ημέρα της Εθνικής Επετείου.

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.