Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά "έρχεται" στην Αθήνα

Στην Intermission θα φιλοξενηθούν 20 έργα του ιστορικού καλλιτέχνη.

Μπασκιά © Bruno Bischofberger Gallery, Männedorf-Zurich, Switzerland © Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York. Photo: Beth Phillips

Η Galerie Enrico Navarra στο Παρίσι συνεργάζεται με τον αθηναϊκό χώρο τέχνης The Intermission στον Πειραιά για τη διοργάνωση ενός σημαντικού αφιερώματος για τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά. 20 έργα σε χαρτί, που ο καλλιτέχνης δημιούργησε από το 1979 έως το 1987, θα παρουσιαστούν στην έκθεση "Jean-Michel Basquiat: Untitled", από τις 22 Μαΐου έως τις 2 Αυγούστου.

Ο ιδρυτής της παριζιάνικης γκαλερί, Enrico Navarra, που ήταν επίσης συλλέκτης και εκδότης βιβλίων τέχνης, είχε συγγράψει το Catalogue raisonné του Μπασκιά και τον βοήθησε να συστήσει την τέχνη του στο ευρύ κοινό, στα πρώτα βήματα της καριέρας του Αφροαμερικανού δημιουργού.

Διαβάστε Επίσης

Πρόσφατα, η γκαλερί Hauser & Wirth στο ελβετικό Σεν Μόριτς εγκαινίασε το "Engadin", ένα μεγάλο αφιέρωμα στα έργα που ο σπουδαίος Ζαν Μισέλ Μπασκιά φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελβετία. Σύντομα, το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει έργα της πρώιμης περιόδου του Μπασκιά, ενός πρωτοπόρου νεοεξπρεσιονιστή που εξακολουθεί να συγκινεί και να εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα.

Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1960 και ήδη από την εφηβεία του έδειξε ενδιαφέρον για τις εικαστικές τέχνες, σχεδιάζοντας γκραφίτι σε νεοϋορκέζικα μετρό, και υπογράφοντας ως SAMO. Αργότερα, έχοντας εγκαταλείψει το σχολείο, άρχισε να ζωγραφίζει και να πουλά μπλουζάκια καρτ ποστάλ, ενώ τη δεκαετία του ’80 τα έργα του εμφανίζονται πλέον σε μεγάλες ομαδικές εκθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη.

Το 1983 άρχισε να πραγματοποιεί ατομικές εκθέσεις. Το Το 1985, η φωτογραφία του έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό των New York Times, για το άρθρο "Νέα Τέχνη, Νέο Χρήμα: Το Μάρκετινγκ ενός Αμερικανού Καλλιτέχνη". Τη διετία 1986 έως 1988 ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αφρική, όπου πραγματοποίησε αρκετές εκθέσεις ζωγραφικής. Ο Μπασκιά πέθανε το 1988 στα 27 του, από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.
 
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The Intermission

Πολυδεύκους 37Α, Άγιος Διονύσιος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι "GuruShots" φέρνουν τις φωτογραφίες τους στην Κυψέλη

Μια διεθνής συλλογή εικόνων από δημιουργούς όλου του κόσμου, σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Μια σειρά δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά ζωντανεύει στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Εικαστικά εργαστήρια, εμπνευσμένα από τα υλικά και τις πρώτες ύλες του παλιού εργοστασίου φωταερίου, προσκαλούν και φέτος τα παιδιά σε ένα ταξίδι παιχνιδιού και καλλιτεχνικής εξερεύνησης.

"Endangered Games" μέσα στην γκαλερί Intermission

Ο καλλιτέχνης Σωκράτης Φατούρος δηµιουργεί ένα περιβάλλον που εµπεριέχει εικόνες απροσδιόριστου χρόνου.

Το Atopos ανοίγει ξανά, αυτή τη φορά στη γειτονιά του Πειραιά

Ο νέος εκθεσιακός χώρος του Atopos ενεργοποιεί το αρχείο του Paranoise Radio μέσα από hip hop, electro, bass, drum’n’bass και techno ήχους.

Small Size Days 2026: Μια παγκόσμια θεατρική γιορτή για παιδιά 0–6 ετών με τη συμμετοχή της Artika

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου η τέχνη αγκαλιάζει τους νεότερους πολίτες του κόσμου μέσα από την τρυφερή παράσταση "Αγάπη είναι"

Ωνάσειος Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Πάνω από 10.000 τόμοι και αρχειακό υλικό ανοιχτά και ελεύθερα για το κοινό

Η νέα διαδικτυακή πύλη εξελίσσει τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση σε ένα σύγχρονο αποθετήριο για το ερευνητικό και ευρύτερο κοινό.