Καλλιμάρμαρο: Ξηλώνεται η μεγάλη κατασκευή που είχε στηθεί μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Ξεκινά η διαδικασία απομάκρυνσής της, μετά από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων λόγω σοβαρών παραβιάσεων των όρων έγκρισης.

Το Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) συνεδρίασε εκτάκτως την 31η Μαρτίου 2025, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και Προέδρου του Συμβουλίου, Γιώργου Διδασκάλου, είχε ως αντικείμενο την επανεξέταση της έγκρισης για την εφήμερη κατασκευή στον χώρο έμπροσθεν του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Απόφαση και αιτιολόγηση της ανάκλησης

Το ΚΣΝΜ, αφού εξέτασε εκ νέου το ζήτημα, γνωμοδότησε υπέρ της ανάκλησης της προηγούμενης απόφασής του, η οποία είχε επιτρέψει τη χορήγηση άδειας προσωρινής παραχώρησης χρήσης στον φορέα TEMPO Γ. Αργυρόπουλος ΕΕ.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε μια σειρά παραβιάσεων των όρων της αρχικής έγκρισης, που διαπιστώθηκαν κατόπιν αυτοψιών των αρμόδιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα:

  • Μη ενημέρωση των Αρχών: Η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής δεν ενημερώθηκε ποτέ για την έναρξη και την εξέλιξη των εργασιών (παραβίαση των όρων 2, 4, 7, 10, 12).
  • Αλλαγή σχεδίων και κατασκευαστικών λεπτομερειών: Τα φωτορεαλιστικά σχέδια του φωτισμού, που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ στις 13 Μαρτίου 2025, έδειχναν ότι η κατασκευή θα είχε απόσταση από την πρόσοψη του Σταδίου και ότι οι ιστοί της πρόσοψης θα παρέμεναν στη θέση τους. Ωστόσο, στην πράξη, η πρόσοψη του Σταδίου καλύφθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά και οι ιστοί αφαιρέθηκαν (παραβίαση των όρων 3, 4, 6, 12).
  • Απόκλιση από τις εγκεκριμένες προδιαγραφές:
    -Δεν υπήρχε διαστασιολόγηση της τελικής κατασκευής στα υποβληθέντα σχέδια.
    -Οι διαστάσεις της εξέδρας δεν συμφωνούσαν με τις αναγραφόμενες στην αίτηση και στα έγγραφα που είχαν κατατεθεί στη γερμανική γλώσσα.
    -Προστέθηκαν μεταλλικά πλαίσια σε υπερυψωμένη εξέδρα, τα οποία δεν είχαν περιγραφεί στην αρχική αίτηση.
    -Το ύψος της κατασκευής διαφοροποιήθηκε από το εγκεκριμένο ύψος των τριών μέτρων (παραβίαση των όρων 2, 4, 7, 12).
  • Ανεπαρκής υποβολή τελικών σχεδίων: Δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Συμβούλιο τελική μακέτα ή φωτορεαλιστικό της κατασκευής, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρης κλίμακα των κατασκευαστικών επεμβάσεων (παραβίαση των όρων 2, 4, 7, 12).
  • Φθορές στον περιβάλλοντα χώρο: Η είσοδος βαρέων οχημάτων στον χώρο για τη μεταφορά εξοπλισμού και υλικών προκάλεσε ζημιές στο περιβάλλον του Σταδίου (παραβίαση των όρων 6, 10).
  • Μη εγκεκριμένη τροποποίηση των υλικών: Η αρχική έγκριση αφορούσε σε ελαφριά κατασκευή, ενώ τελικά υλοποιήθηκε βαριά κατασκευή, γεγονός που δεν περιγραφόταν στο αίτημα (παραβίαση του όρου 4).
  • Έλλειψη μελέτης για κλιματιστικά: Δεν είχε υποβληθεί σχετική μελέτη για την τοποθέτηση κλιματιστικών περιμετρικά της κατασκευής (παραβίαση του όρου 7).

Η απόφαση του ΚΣΝΜ να ανακαλέσει την προηγούμενη έγκρισή του αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην προστασία του Παναθηναϊκού Σταδίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Η διαδικασία ανέδειξε την ανάγκη για αυστηρότερη επιτήρηση των έργων που πραγματοποιούνται σε χώρους υψηλής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να εξετάσει περαιτέρω τις επιπτώσεις των παραβιάσεων και να προχωρήσει σε ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου. Παράλληλα, τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες των εμπλεκόμενων φορέων και τις πιθανές νομικές συνέπειες της μη συμμόρφωσης με τους εγκεκριμένους όρους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όλα τα βιβλιο-events του Μαΐου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η Δημοτική Αγορά γίνεται αυτόν τον μήνα hot προορισμός για βιβλιόφιλους, με βιβλιοπαρουσιάσεις, την άφιξη του Τζούντιθ Μπάτλερ αλλά κι ένα πάρτι από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2025

"Homo Animalis": Φοιτητές της ΑΣΚΤ συνομιλούν με τον κορυφαίο γλύπτη Γιάννη Παππά

Η νέα έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται σήμερα (30/4).

Ο Χιλιανός συγγραφέας Μπενχαμίν Λαμπατούτ έρχεται στην Ελλάδα

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα φιλοξενήσει τη συζήτηση του συγγραφέα του "Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο" με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος.

Βελτιώνεται η εμπειρία των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Χρήση καινοτόμων τεχνολογιών από το ΥΠΠΟ και τον ΟΔΑΠ.

Ένα μυθιστόρημα με ψηφιακούς νομάδες κι ένα θεατρικό με την Αντιγόνη από τις εκδόσεις Loggia

Πόσο μονότονη μπορεί να γίνει η τελειότητα που τικάρει όλα τα κουτιά του "εναλλακτικού"; Τι έχει να μας πει ακόμη η τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή; Οι απαντήσεις στα δύο νέα βιβλία.

"Τα νησιά της Ελλάδας" κολυμπούν στο Μουσείο Πόλεως Αθηνών

Ζωγραφική, φωτογραφία, μουσική, προβολές και παράλληλες πολιτιστικές δράσεις με θέμα το Αιγαίο παρουσιάζει σε μια μεγάλη έκθεση το μουσείο.

5 πράγματα που δεν ήξερες για τον γλύπτη Θόδωρο

Ο επιμελητής της έκθεσης "Θόδωρος, Αντί Αναδρομικής" στο ΕΜΣΤ αποκαλύπτει μυστικά για το έργο και τη ζωή του ιστορικού γλύπτη.