"We Can’t Breathe": Οι ακραίοι τρόποι εκμετάλλευσης των φυσικών μας πόρων

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το ’24 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

We Can’t Breathe

Το MedPhoto Festival, σε συνεργασία με το EIGHT / ΤΟ ΟΧΤΩ critical institute for arts and politics, παρουσιάζουν στην Αθήνα μια νέα εκδοχή της διεθνούς έκθεσης φωτογραφίας "We Can’t Breathe" που πραγματοποιήθηκε το 2024 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Με αφετηρία την κλιματική κρίση, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο τους ακραίους τρόπους εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, που έχουν ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Γης, αλλά και την εξαφάνιση ολόκληρων οικοσυστημάτων: την "ασφυξία" δηλαδή όλων των έμβιων όντων του πλανήτη. 

Η διασταύρωση της σύγχρονης τέχνης με την έρευνα και τη θεωρία μπορεί να αποκαλύψει βαθύτερες πτυχές του προβλήματος. Κεντρική θέση στην έκθεση έχουν έργα που δίνουν έμφαση σε έννοιες όπως η οικοκτονία και η κλιματική δικαιοσύνη (οι οποίες αναδεικνύουν το ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου υπαίτιοι για την κλιματική κρίση), καθώς και έργα που εξετάζουν φαινόμενα όπως η χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας ή η δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Αντιμετωπίζοντας την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος όχι ως κάτι αυτοτελές, αλλά σε συνάρτηση με τους μηχανισμούς του πολέμου και των σύγχρονων εκδοχών της αποικιοκρατίας, το MedPhoto φιλοξενεί φωτογραφικές σειρές και ντοκιμαντέρ που διερευνούν το πώς συνδέεται η οικολογική καταστροφή με την εργασιακή εκμετάλλευση και με την όξυνση του προσφυγικού ζητήματος. 

Στο πλαίσιο της εικαστικής αλλά και ερευνητικής κατεύθυνσης της διοργάνωσης δίνεται έμφαση και στη χαρτογράφηση εναλλακτικών προσεγγίσεων της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας μιας σύγχρονης πολιτικής οικολογίας, μέσα από την πραγματοποίηση ανοιχτής συζήτησης με προσκεκλημένους ερευνητές/ριες, καλλιτέχνες/ιδες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες: Ursula Biemann, Sophie Gerrard, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Cristina de Middel & Bruno Morais, Ανδρέας Μελαδάκης, Γιώργος Μουτάφης, Oliver Ressler, Forensic Architecture

Στην έκθεση εκτίθενται βιβλία των: Makeda Best, Matt Dunne, Mitch Epstein, Stuart Franklin, Fazal Sheikh

Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Κεχρής

Εγκαίνια: 4/4 (7 μ.μ.)

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

We Can’t Breathe

  • Φωτογραφία

Με αφετηρία την κλιματική κρίση, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο τους ακραίους τρόπους εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, που έχουν ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Γης, αλλά και την εξαφάνιση ολόκληρων οικοσυστημάτων: την «ασφυξία» δηλαδή όλων των έμβιων όντων του πλανήτη. Κεντρική θέση στην έκθεση έχουν έργα που δίνουν έμφαση σε έννοιες όπως η οικοκτονία και η κλιματική δικαιοσύνη, καθώς και έργα που εξετάζουν φαινόμενα όπως η χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας ή η δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Αντιμετωπίζοντας την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος όχι ως κάτι αυτοτελές, αλλά σε συνάρτηση με τους μηχανισμούς του πολέμου και των σύγχρονων εκδοχών της αποικιοκρατίας, το MedPhoto φιλοξενεί φωτογραφικές σειρές και ντοκιμαντέρ που διερευνούν το πώς συνδέεται η οικολογική καταστροφή με την εργασιακή εκμετάλλευση και με την όξυνση του προσφυγικού ζητήματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/6)

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
16/06/2025

Η Μαρία Λουτζακλή εισβάλει στη προσωπική ζωή των αγαλμάτων του Μουσείου Ακρόπολης

Το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" φιλοξενεί την έκθεση "Τι βλέπουν τα αγάλματα: Η αθέατη ζωή του Μουσείου Ακρόπολης και των ενοίκων του".

Φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ξανά στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Το δεύτερο μέρος μιας επιτυχημένης συνεργασίας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, επιστρέφει και αυτό το μήνα.

Είμαστε τελικά "Ξένοι στην Φλεγόμενη Γη";

Μια έκθεση εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Ζήση Κοτιώνη μας θυμίζει την περιβαλλοντική κρίση.

Ο συγγραφέας Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ ξανά στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια

Ο θεωρημένος από πολλούς ως θεμελιωτής του νέου λατινοαμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος έρχεται σε τρεις εκδηλώσεις του φεστιβάλ ΛΕΑ.

Μπορεί το πένθος να μετατραπεί σε "απολαυστική μαχητικότητα";

Η Artworks ενεργοποιεί τη συνεργασία της με το ΙΣΕΤ και φιλοξενεί την εκδήλωση "ΑΝΤΙ-παθητικές επιτελέσεις: ΠΑΤ Πέθνος Live".