Προσωπογραφία της Ρόζας Μπότσαρη φιλοξενείται στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Πρόκειται για έργο του Γερμανού ζωγράφου Joseph Karl Stieler.

Ρόζα Μπότσαρη Μουσείο Φιλελληνισμού

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα, προχώρησαν τον Δεκέμβριο 2024, στην απόκτηση ενός σπουδαίου έργου τέχνης με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Πρόκειται για την προσωπογραφία της Αικατερίνης (Ρόζας) Μπότσαρη, που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος Γερμανός ζωγράφος Joseph Karl Stieler (1781-1858).

Το πορτρέτο αποτελεί το δεύτερο έργο που φιλοτέχνησε ο Stieler το 1841 ύστερα από παραγγελία που του ανατέθηκε από τον Φιλέλληνα βασιλιά Λουδοβίκο Ά της Βαυαρίας, προκειμένου να ενταχθεί στην περίφημη Πινακοθήκη των Καλλονών στο Ανάκτορο του Nymphenburg στο Μόναχο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. 

Η Αικατερίνη ή όπως έγινε ευρύτερα γνωστή με το παρωνύμιο Ρόζα Μπότσαρη, ήταν κόρη του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Μάρκου Μπότσαρη, η οποία σφράγισε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας ως μία από τις καλλονές της εποχής της, καθώς και ως η πρώτη Ελληνίδα Κυρία επί των Τιμών της βασίλισσας Αμαλίας. Η ένδοξη πορεία και οι φλογεροί αγώνες του Μάρκου Μπότσαρη, όπως και η έως ενός σημείου παραμυθένια αλλά και συνάμα συγκλονιστική ιστορία της κόρης του Ρόζας, τους ενέταξαν στα κεντρικά σύμβολα του Φιλελληνισμού διεθνώς.

Η προσωπογραφία της Ρόζας Μπότσαρη βρίσκεται από τον 19ο αιώνα στην Πινακοθήκη των Καλλονών στο Μουσείο Nymphenburg στο Μόναχο, ανάμεσα στα 36 πορτρέτα που απαρτίζουν τη συλλογή. Η ύπαρξη του δεύτερου πορτρέτου που αποκτήθηκε από το Μουσείο Φιλελληνισμού και καταγράφεται στα αρχεία του Nymphenburg, έγινε γνωστή για πρώτη φορά το 1983 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s και έκτοτε παρέμενε για περισσότερα από 40 χρόνια σε ιδιωτική συλλογή. 

Το Μουσείο Φιλελληνισμού απέκτησε το έργο, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη αξία κατακύρωσης έργου του Stieler, με στόχο την ένταξή του στη συλλογή του μουσείου στην Αθήνα και την ανάδειξή του ως σημαντικού μέρους της ευρύτερης ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με απογόνους της οικογένειας Μπότσαρη, ενώ για πρώτη φορά η Ρόζα Κίτσου Μπότσαρη θα μιλήσει δημόσια για την πρόγονό της. Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του πορτρέτου, λόγω του διαρκώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος συμμετοχής, θα πραγματοποιηθεί σε δύο επάλληλες τελετές, την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ. στο Μουσείο Φιλελληνισμού, παρουσία του  Κίτσου Μπότσαρη, απόγονου του ένδοξου οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης, Μάρκου Μπότσαρη (ελεύθερη είσοδος με προκράτηση θέσης).

Θα ακολουθήσει cocktail στο νέο Roof Garden του Μουσείου Φιλελληνισμού.

Το Μουσείο Φιλελληνισμού προκειμένου να ανταποκριθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα συμμετοχής, αποφάσισε την παραμονή του πορτρέτου στο χώρο έως και την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, με ελεύθερη είσοδο, ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανί Ερνό, Χαν Γκανγκ και Κίττυ Αρσένη "έρχονται" στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ανατρέχουμε στα δύο βιβλία με αέρα Νόμπελ και σε εκείνο που μας υπενθυμίζει το φρικτό πρόσωπο της Χούντας, με τα οποία συνεχίζεται ο κύκλος "Η σκηνή των βιβλίων".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/07/2025

Πέντε νέες προσθήκες στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Ένα έθιμο, γνώσεις (μικρο)ναυπηγικής, μια αγροτική παράδοση κι η παρασκευή ενός ζυμαρικού, το καθένα κι από μια άλλη γωνιά της χώρας, προστέθηκαν στον κατάλογο.

Έναν "Έρωτα από τον άλλο κόσμο" φέρνουν οι εκδόσεις Anubis

Ένα ρομαντικό βιβλίο με πολύ χιούμορ που μας θυμίζει ότι η αγάπη και η ζωή αξίζουν κάθε ρίσκο.

Όλα όσα σε περιμένουν στο Μουσείο Ακρόπολης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Ξεναγήσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια και εορτασμοί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

"Νέα τοπία, κολυμβητές και κεραμικά" συναντάμε στον Τριαντάρο της Τήνου

Ο εικαστικός Γιώργος Χαδούλης συνεργάζεται με την Γκαλερί Σκουφά.

Τα βιβλία του ΠΣΚ: "Εδώ είναι Βαλκάνια"

Βιβλία από τη... "γειτονιά" μας θα βρείτε στις τρεις προτάσεις μας που θα περιλαμβάνονται εντός και θα κάνουν το ΠΣΚ σου καλύτερο.