Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με "Ιλιάδα εξ ακοής" στο Μουσείο της Ακρόπολης

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους επισκέπτες στον προαύλιο χώρο του για να παρακολουθήσουν μια μαραθώνια συνακρόαση του ομηρικού έπους της Ιλιάδας.

Μουσείο Ακρόπολης © Shutterstock

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης την Παρασκευή 21 Μαρτίου, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους επισκέπτες στον προαύλιο χώρο του να παρακολουθήσουν μια μαραθώνια συνακρόαση του ομηρικού έπους της Ιλιάδας. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, φοιτήτριες και φοιτητές της Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε φιλολογική επιμέλεια του Αν. Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Βασίλη Π. Βερτουδάκη, θα απαγγείλουν την Ιλιάδα του Ομήρου - κατ’ επιλογήν δώδεκα ραψωδίες από την Α ως την Ω, σε νεοελληνική μετάφραση. Μέρος της πρώτης ραψωδίας θα απαγγείλει ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης. 

Το ομηρικό έπος, το αρχαιότερο όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, τοποθετείται γύρω στο 750 π.Χ., και διασώζει τους μύθους, τις αξίες και τα ιδανικά του αρχαίου κόσμου. Από τον ηρωισμό του Αχιλλέα έως τη μοίρα της Τροίας, η Ιλιάδα εξακολουθεί να εμπνέει, να συγκινεί και να θέτει ερωτήματα για τον πόλεμο, τη δόξα και την ανθρώπινη φύση, συνδυάζοντας εντός της την αγριότητα του πολέμου με το ανθρώπινο συναίσθημα, τους φόβους, τις ελπίδες και τα πάθη των πρωταγωνιστών.

Η Ιλιάδα εντάσσεται στον κορμό της παραδοσιακής προφορικής ποίησης, κι είναι βαθιά ακροαματική, μιας και λειτουργούσε ως ακροαματικός λόγος στη μεγάλη γιορτή της Περίκλειας, Αθηναϊκής Δημοκρατίας προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, τα Παναθήναια, αλλά και σε άλλες γιορτές, σε διάφορες περιοχές του ελληνικού κόσμου.

Απαγγελία: Βερτουδάκης Βασίλειος, Γιαννακοπούλου Μαρία-Ειρήνη, Γκοτζαμπασοπούλου Φωτεινή, Γυφτάκης Θεόδωρος, Δήμος Θεοδόσης, Καταχανά Δήμητρα, Κατωπόδη Λαμπρινή, Μανιάτη Μαίρη, Ξυναροπούλου Ιωάννα, Παναγιώτου Αντώνης, Σταμπόλης Δημήτρης, Τζαφέρη Άρτεμις, Τσούτσιας Κωστής, Φροσυνάκης Χρήστος, Χριστοφοράτου Άννα-Μαρία.

Στη ραψωδία Τ, θα συνοδεύει  με την αρχαία λύρα ο Νίκος Ξανθούλης.

Παρουσίαση: Πάρις Μέξης, Διονύσης Μαλλούχος, Νίκος Ξανθούλης, Αφροδίτη Κοσμά, Γιώργος Φλωράκης.
Φωνητική προπαίδευση:  Άγης Γυφτόπουλος, Μάρα Καλούδη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανί Ερνό, Χαν Γκανγκ και Κίττυ Αρσένη "έρχονται" στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ανατρέχουμε στα δύο βιβλία με αέρα Νόμπελ και σε εκείνο που μας υπενθυμίζει το φρικτό πρόσωπο της Χούντας, με τα οποία συνεχίζεται ο κύκλος "Η σκηνή των βιβλίων".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/07/2025

Πέντε νέες προσθήκες στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Ένα έθιμο, γνώσεις (μικρο)ναυπηγικής, μια αγροτική παράδοση κι η παρασκευή ενός ζυμαρικού, το καθένα κι από μια άλλη γωνιά της χώρας, προστέθηκαν στον κατάλογο.

Έναν "Έρωτα από τον άλλο κόσμο" φέρνουν οι εκδόσεις Anubis

Ένα ρομαντικό βιβλίο με πολύ χιούμορ που μας θυμίζει ότι η αγάπη και η ζωή αξίζουν κάθε ρίσκο.

Όλα όσα σε περιμένουν στο Μουσείο Ακρόπολης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Ξεναγήσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια και εορτασμοί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

"Νέα τοπία, κολυμβητές και κεραμικά" συναντάμε στον Τριαντάρο της Τήνου

Ο εικαστικός Γιώργος Χαδούλης συνεργάζεται με την Γκαλερί Σκουφά.

Τα βιβλία του ΠΣΚ: "Εδώ είναι Βαλκάνια"

Βιβλία από τη... "γειτονιά" μας θα βρείτε στις τρεις προτάσεις μας που θα περιλαμβάνονται εντός και θα κάνουν το ΠΣΚ σου καλύτερο.