Η σωματοκεντρική γλώσσα της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη

Νέο αφιέρωμα για την καλλιτέχνιδα από τη Roma Gallery.

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα Χωρίς τίτλο, χάραξη σε πέτρα, 75Χ106,5 εκ.

Η Roma Gallery παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ύστερο έργο της Βάσως Κατράκη, στην έκθεση με τίτλο "Βάσω Κατράκη: Αλγεινά Σώματα". Από τις 20 Μαρτίου, μέσα από μια επιλογή από εμβληματικές χαράξεις σε πέτρα, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Άλιας Τσαγκάρη, αναδεικνύεται ο χειρισμός του ανθρώπινου σώματος από την κορυφαία Ελληνίδα χαράκτρια ως θεματογραφικό, συμβολικό και πολιτικό πεδίο. Οι συνθέσεις της Κατράκη, με τις στιβαρές ραδινές μορφές και τη δωρική λιτότητά τους, μεταφέρουν ένα ρηξικέλευθο στοχασμό πάνω στον ιστορικό χρόνο, την ανθρώπινη κατάσταση και τη μαρτυρία του σώματος ως φορέα συλλογικής μνήμης και συνείδησης.

Η Σωματοκεντρική Γλώσσα της Κατράκη

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα
Μοναξιά, 1979, χάραξη σε πέτρα, 100x70 εκ.

Το ανθρώπινο σώμα στα ύστερα έργα της Κατράκη δεν είναι απλώς αντικείμενο αναπαράστασης, αλλά μια ιδεολογική και μορφοπλαστική συνισταμένη που επαναδιαπραγματεύεται τον ανθρωπομορφικό μύθο. Οι μορφές της, απογυμνωμένες από περιγραφικές ή διακοσμητικές λεπτομέρειες, αποκτούν αρχέτυπη υπόσταση, εγγεγραμμένες σε έναν αδιάρρηκτο χωρικό πυρήνα, όπου το βάθος δε λειτουργεί ως κενό, αλλά ως οργανική συνέχεια της ύλης. Η τελευταία, στοιχείο θεμελιακό στο έργο της Κατράκη, δεν αποτελεί παθητικό υπόστρωμα της χάραξης αλλά ενσωματώνεται στη γενεαλογία της φόρμας, υποτασσόμενη στις εικονιστικές της επιταγές. Προς αυτή την κατεύθυνση, η πέτρα -ψαμμίτης λίθος- χαράσσεται με στιβαρές, πλατιές χειρονομίες, με σκοπό να μεταφέρει στο βαμβακερό χαρτί μορφές που παλινδρομούν ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Η σωματικότητα των χαράξεων σε πέτρα ενσαρκώνει την αλγεινή υπόσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, στο μεταίχμιο μεταξύ νεκρικής ακαμψίας και υπαρξιακής έντασης. Η ανθρωποκεντρική αυτή γλώσσα δεν αναλώνεται σε ρητορικούς εξωραϊσμούς· αντίθετα, προβάλλει σώματα τραχιά, κατακερματισμένα, που υπερβαίνουν το ατομικό για να εγγραφούν στη συλλογική μνήμη.

Η Πολιτική Διάσταση του Σώματος

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα
Επίσκεψη ΙΙΙ, 1979, χάραξη σε πέτρα, 105x75 εκ.

Το ανθρώπινο σώμα, κυρίως στα έργα της ύστερης περιόδου, αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Στην περίφημη σειρά συνθέσεων Κατάσταση, το ακρωτηριασμένο σώμα συνδιαλέγεται με το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, σε μια σχηματική διαμεσολάβηση της βίας και του εγκλεισμού. Οι μορφές, παγιδευμένες σε έναν ασφυκτικό χώρο, διαρρηγνύουν το βλέμμα του θεατή, ανατρέποντας την κρατική ρητορική της "εξυγίανσης" που επέβαλε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Εδώ, η σωματική παραμόρφωση δεν είναι προϊόν μοντερνιστικής διατύπωσης και φορμαλιστικού κατακερματισμού αλλά ζέουσα αναγκαιότητα. 

Ζωικό και Ανθρώπινο: Η Ανιμιστική Σχέση της Μορφής

Η θεματολογία της Κατράκη δεν περιορίζεται στο ανθρώπινο σώμα, αλλά εκτείνεται στη ζωική μορφή, σε μια ανιμιστική προσέγγιση που διερευνά την αυτοαναφορικότητα της ύπαρξης. Τα άλογα, με τις στιβαρές, τονισμένες καμπύλες τους και τις έντονες χαράξεις, διατηρούν μια αρχαϊκή ακαμψία. Ο τρόπος με τον οποίο εγγράφονται στην επιφάνεια της πέτρας αναδεικνύει τη σωματικότητα ως καταλυτική δύναμη που εκτείνεται πέραν της ανθρώπινης εμπειρίας.

Μορφή και Χώρος: Η Εγγραφή της Ύλης

Διαβάστε Επίσης

Στο έργο της Κατράκη, ο χώρος δεν είναι ένα ουδέτερο πεδίο όπου εντάσσονται οι μορφές· αντίθετα, λειτουργεί ως αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης, ενισχύοντας τη δύναμη των χαρακτικών της. Ο κενός χώρος του βάθους δεν αντιμετωπίζεται ως απουσία, αλλά ως ζωτικός τόπος όπου η μορφή αποκτά την πλήρη υπόστασή της. Με την τεχνική της χάραξης στον ψαμμίτη, η καλλιτέχνις ενσωματώνει την υλικότητα στο εικαστικό της αφήγημα, καθιστώντας τη χάραξη μια διαλεκτική διαδικασία μεταξύ ύλης και σωματικής απόδοσης.

Εγκαίνια: 20/3

Info: Roma Gallery | 20/3-3/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ. 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αυτή είναι η νέα ψηφιακή έκθεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Το πρότζεκτ φέρνει το κοινό σε επαφή με το έργο ενός ιστορικού δημιουργού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/09/2025

Σεπτέμβριος στο Σπίτι του Ελύτη: Τι θα δούμε αυτόν το μήνα στην Πλάκα

Δείτε εντός τις δράσεις που θα κάνουν τον Σεπτέμβριο καλύτερο μέσα από μουσική και ποίηση.

"Fire Spirits": Τα ανεκπλήρωτα όνειρα μπορούν να μας στοιχειώσουν

Ένα νέο ομαδικό πρότζεκτ στον χώρο του Haus N.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (8-14/9)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Κωνσταντίνος Αγγελάκης: "Το Φεστιβάλ Βιβλίου υπενθυμίζει ότι η ανάγνωση είναι ακόμα απαραίτητη στην εποχή μας"

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, που διοργανώνει το 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, μας μιλά για τα προβλήματα του κλάδου, την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τον λόγο που επιλέχθηκε ως φετινή θεματική το παιδί και η φιλαναγνωσία.

"One Year Later": Μελετώντας το αμετάκλητο πέρασμα του χρόνου

Τρεις καλλιτέχνες εγκαινιάζουν τη νέα σεζόν στην γκαλερί Alma.

Μαρία Κάλλας, Μέριλιν Μονρό και Τσάρλι Τσάπλιν σε μία εντυπωσιακή pop art έκθεση

Εμβληματικές μορφές πρωταγωνιστούν στα έργα του Μάνου Ιωαννίδη.